FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
akademia dotycząca płazów i gadów
Autor Wiadomość
kania ruda 
specjalistka;)

Wysłany: 2006-05-18, 13:50   akademia dotycząca płazów i gadów

nigdy nie interesowalam sie tymi zwierzetami, a przegladajac to forum pomyslalam sobie ze warto byloby sie czegos nauczyc odnosnie naszych rodzimych gatunków płazów i gadów.

dlatego tak sobie pomyslalam ze idac za przykladem ornitologow i herpetologow zalozyc akademie herpetologiczna :smile:

skoro mamy tu na forum naszego herpetologa Joanne, to moznaby poprosic ja i innych znajacych sie o napisanie jednego, dwoch i wiecej wykladow. tak, zeby w jednym miejscu byla skondensowana wiedza nt. anatomii tych zwierzat, ich wystepowania, sposobow ochrony itp.

co o tym myslicie??? czekam na szeroki odzew :-D

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-05-18, 16:34   

kania ruda napisał/a:
skoro mamy tu na forum naszego herpetologa Joanne, to moznaby poprosic ja i innych znajacych sie o napisanie jednego, dwoch i wiecej wykladow.
Co do mnie, skoro tak miło mnie kaniu wywołałaś do tablicy to mam stronę, która jak wiedzę jest bardzo popularna - zwłaszcza teraz. Niestety wymaga uaktualnienia zwłaszcza w częsciach opisów rodzin i mam nadzieję że wezmę się za to bo wstyd.... Powinien tam być też klucz do oznaczania - taki przez klikanie, ze zdjęciami modzeli itd. Miał być na wiosnę ale jakoś tak...Kończę teraz też inny Mega-projekt i mam nadzieję że wyjdzie super. Mam nadzieję że znajdziecie tam "wszyztko co chcielibyście wiedzieć o płazach ale boicie się zapytać".
Ale jak ktoś ma czas i chęć... pomysł jest bardzo dobry. :smile:

JoShi 

Wysłany: 2006-05-18, 20:59   

Ja tylko pwiem, ze chetnie sie doucze. Z dowolnego, ale rzetelnego zrodla...

kania ruda 
specjalistka;)

Wysłany: 2006-05-19, 15:33   

bylam na stronie Joanny i innych stronach herpetologicznych. ja jednak mialam cos innego na mysli. chcialam zeby zapodac jakis fragment wiedzy, ktorego trzeba sie nauczyca potem kolejny kawalek i tak dalej i mozna by kolokwia robic :) zupelnie jak w forach ornitologow i chiropterologow.
ktos podjalby sie napisania jakiegos wykladu????
ja oczywiscie nie nalegam, ale dla mnie bylaby to swietna rozrywka ;-)

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-05-19, 15:54   

kania ruda napisał/a:
bylam na stronie Joanny i innych stronach herpetologicznych. ja jednak mialam cos innego na mysli. chcialam zeby zapodac jakis fragment wiedzy, ktorego trzeba sie nauczyca potem kolejny kawalek i tak dalej i mozna by kolokwia robic :) zupelnie jak w forach ornitologow i chiropterologow.
ktos podjalby sie napisania jakiegos wykladu????
ja oczywiscie nie nalegam, ale dla mnie bylaby to swietna rozrywka ;-)

Rozrywka dla Ciebie a dla kogoś praca... ;-) Hm, ale chcesz się czegoś konkretnego dowiedzieć czy poćwiczyć pamięć, bo teraz już nie kumam.. :-P

kania ruda 
specjalistka;)

Wysłany: 2006-05-22, 09:44   

Joanna napisał/a:
kania ruda napisał/a:
Hm, ale chcesz się czegoś konkretnego dowiedzieć czy poćwiczyć pamięć, bo teraz już nie kumam.. :-P

chcialabym nauczyc sie rozpoznawac plazsy i gady i miec o ich biologii i ekologii duza wiedze. i potrzebuje motywacji :)

zmoderowane

kania ruda 
specjalistka;)

Wysłany: 2006-05-22, 09:46   

ale cos mi nie wyszlo z tym cytowaniem selektywnym... hmmmm :roll:

[ Komentarz dodany przez: krotom: 2006-05-22, 10:49 ]
ale chociaż moderatorzy czują się potrzebni :]

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-05-22, 12:23   

kania ruda napisał/a:
chcialabym nauczyc sie rozpoznawac plazsy i gady i miec o ich biologii i ekologii duza wiedze. i potrzebuje motywacji
Jak sie nie nauczysz to popamietasz :!: :-D Wzięłabym cię w teren ale nie mam czasu. Tylko Wychuchole dostąpiły tego zaszczytu ;-) w tym roku. Tylko w terenie można sie tak naprawdę nauczyć rozpoznawania. Jak nauczyłam sie tych modzeli żab brunatnych (sama), to potem nauczyłam np. męża i on na zajęciach terenowych studentów (jak był na uczelni) i nie było żadnych problemów. Ja z kolei polowałabym na specjalistów od żab zielonych ze 2 mamy w kraju (w tym jeden słynny) ale daleko ode mnie. Kessy porobi trochę zdjęć modzeli to klucz moze w koncu wyjdzie. :grin: To nie takie proste bo trzeba napisać html. itd. Na razie doceń moją książkę internetową - mój mąż wprowadzał te 350 stron maszynopisu miesiącami, a nie wiadomo czy zawsze bedzie w necie, bo mimo ze mam to zagwarantowane w umowie z kims że mogę ja mieć (pomyślałam o internautach), może mi się to zwyczajnie przestać opłacać...

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2006-05-25, 10:27   

Joanna napisał/a:
Kessy porobi trochę zdjęć modzeli to klucz moze w koncu wyjdzie.

Porobię. Gdyby ogólnie były jakieś potrzebne, to możemy nawiązać "współpracę" ;) Jak na razie jestem nadal na etapie "chcę się nauczyć" i żadnej żabie zielonej nie przepuszczam o ile uda mi się ją złapać, ale mogę też złapać kilka brązowych i pofocić... Tylko co? Prócz modzeli oczywiście ;)

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

kania ruda 
specjalistka;)

Wysłany: 2006-05-25, 10:29   

nie moge sie doczekac! :)

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-05-25, 10:38   

kessy napisał/a:
o ile uda mi się ją złapać
No właśnie a nie jest to łatwe ;-) . No oprócz tych modzeli podeszwowych są u różnych płazów (samców) też godowe ma przednich konczynach w czasie godów. Poza tym płaz z boku, od góry, od strony brzucha. Można po prostu robic jak jest okazja i ma się cyfraka, chociażby żeby pokazać zmienność w ogrębie gatunku. Też pary w ampleksusie i samce, które wydaja głosy godowe i widać im rezonatory, skrzek w wodzie (zwłasza jak wiadomo kto go złożył).

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2006-05-25, 11:20   

Joanna napisał/a:
Można po prostu robic jak jest okazja i ma się cyfraka, chociażby żeby pokazać zmienność w ogrębie gatunku.

Nie ruszam się w teren bez aparatu i lornetki ;)

A czy skrzek da się rozpoznać po samym zdjęciu? Zaglądając do innych tematów widzę, że fotki kijanek byłyby w cenie - oczywiście gdyby je ktoś wcześniej oznaczył :] A to się chyba robi po pyszczku (?) więc byłoby raczej trudno...

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-05-25, 11:34   

kessy napisał/a:
A czy skrzek da się rozpoznać po samym zdjęciu?
Co do gatunku to raczej chyba nie bardzo tak ze zdjęcia, do rodzaju - tak. Z kijankami to byłoby chyba za duża zabawy żeby zrobić dobre zdjęcia tych ząbków... Ciekawe czy w praktyce ktokolwiek w Polsce umie ropoznać wszystkie gatunki...?

bartek52 

Wysłany: 2006-05-31, 20:15   

cyt. "o ile uda mi się ją złapać"
"No właśnie a nie jest to łatwe"

z tego co się orientuje wszystkie płazy w Polsce są pod ochroną, i żeby można je było łapać (nawet do zrobienia zdj.) trzeba mieć pozwolenie MŚ :-P

jaboja 

Wysłany: 2006-05-31, 21:04   

Z prawnego punktu widzenia masz rację :P

Odpowiedz do tematu