FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Żaba dalmatyńska - fakty i fikcje
Autor Wiadomość
Joanna 
moderator

Wysłany: 2006-08-05, 15:50   

Logan napisał/a:
ja tam jestem sceptyczny co do oznaczania tych dalmatynek odkad bedac z jednym ze specow (prof Szymura) w terenie w miejscu gdzie wystepuja te zabska nie moglismy znalezc ani jednego osobnika na 100% nalezacego do tego gatunku... moze akurat byl taki dzien ze sie zakamuflowaly
Loganie chciałam zapytać czy na tym wypadzie z profesorem oznaczaliście osobniki w okresie godowym czy takie skaczące sobie gdzieś po prostu? Zastanawiam się kiedy najlepiej wybrać się na te żabki.
Apropos "faktów i fikcji" w "Atlasie Płazy i gady" jest klucz prof. Rafińskiego a w nim zdanie "Samce w okresie godowym są ciemne, prawie czarne".
Byłaby to niezła wskazówka, niestety w necie nie ma żadnego zdjęcia godującej pary z "prawie" czarnym samcem, wszystkie sa brązowe czy jakieś inne - nie - czarne. W moich źródłach jest też wszędzie oczywiście "brak szaty godowej" :?

Logan 
moderator

Wysłany: 2006-08-06, 08:21   

Cytat:
Loganie chciałam zapytać czy na tym wypadzie z profesorem oznaczaliście osobniki w okresie godowym czy takie skaczące sobie gdzieś po prostu? Zastanawiam się kiedy najlepiej wybrać się na te żabki.

po okresie godowym, biegalismy za nimi po lesie :mrgreen: bylo to w ramach jakiegos kursu zabologicznego

Odpowiedz do tematu