FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
znaleziono zwłoki nietoperza
Autor Wiadomość
metalex 

Wysłany: 2005-10-15, 09:48   znaleziono zwłoki nietoperza

dzisiaj w piwnicy swojego domu znalazłem martwego nietoperza co należy w takim przypadku zrobić chodzi mi głównie o ewentualne wystepowanie wcieklizny

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2005-10-15, 09:52   

Taki nietoperz nie stanowi zagrożenia - gdyby nawet był zarażony wcieklizn?, musiałby najpierw czlowieka ugryĽć, i to do krwi, żeby wyst?piło ryzyko zarażenia. Jeli mimo wszystko obawiasz się o swoje zdrowie, chwyć nietoperza przez jak? szmatkę czy gazetę, chociaż nie ma niebezpieczeństwa.

Jeli jest w miarę dobrze zachowany, to prawdopodobnie kto z naszego Forum zgłosi się po niego ;) Poczekaj więc z wyrzuceniem jeli możesz.

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

Marfu 

Wysłany: 2005-10-15, 10:07   

Jasne... Chetnie przechwycimy zwloki - napisz tylko w jakiej okolicy mieszkasz, moze cos wykombinujemy...

metalex 

Wysłany: 2005-10-15, 10:24   

jest on bardzo dobrze zachowany jednak ma uszkodzone skrzydła i nie wiem czy nie miał kontaktu z moim kotem dlatego moje pytanie do szanownych kolegów odnonie wcieklizny mieszkam w krotoszynie i bardzo chętnie go oddam

Marfu 

Wysłany: 2005-10-15, 10:42   

Jak w piwnicy, to pewnie gacek, a u nich wscieklizny w Poslce nie stwierdzono. A jak sie boisz - oddaj do badania na wciekliznę, skontaktuj sie z powiatowym lekarzem weterynarii - on MA OBOWIAZEK zabrać i oddać do badania w najbliższym Zakładzie Higieny Weterynaryjnej... A mozesz wczesniej zrobic fotke i poslac na Forum - oznaczymy co to za gatunek, a oni tego nie zrobia...

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2005-10-17, 10:11   

kessy napisał/a:
Taki nietoperz nie stanowi zagrożenia - gdyby nawet był zarażony wcieklizn?, musiałby najpierw czlowieka ugryĽć, i to do krwi, żeby wyst?piło ryzyko zarażenia.[...]nie ma niebezpieczeństwa[...]

to, że nietoperz jest już nieżywy wcale nie musi oznaczać że zagrożenia nie ma... zawsze istnieje niebezpieczeństwo że lina "denata" może dostać się do ludzkiego ustroju przez rankę w skórze :? ... więc chyba lepiej dmuchać na zimnę i dostosować się do tego co napisała, mianowicie
kessy napisał/a:
[...]chwyć nietoperza przez jak? szmatkę czy gazetę[...]

:!:

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2005-10-18, 22:26   

No bez przesady Krotom, martwy nietoperz nie będzie pluł a chyba pana nie będzie interesowało wpychanie mu palców między zęby :P ;)
Zerszt? dyskusja o wciekliĽnie była już w osobnym temacie.

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

Odpowiedz do tematu