FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Znalezione nietoperze - co z nimi robić.
Autor Wiadomość
WJG 
Rzekomy Dewastator

Wysłany: 2008-01-08, 23:09   

nettie napisał/a:
Najlepiej jest znaleźć fachowców - to jasne, tylko czy tam jest taka możliwość?
Teraz zimą wypuszczenie nietoperza oznacza dla niego śmierć, latem to co innego . On się tam znalazł szukając sobie zimowiska, no ale że jest to mieszkanie więc nie może przebywać zupełnie w dowolnym miejscu, więc musi być w pudełku, no chyba że gdzieś w pobliżu są miejsca bytowania nietoperzy. Podobnie też jeżeli on w ogóle znalazł się w ciepłym miejscu, to się w krótce uaktywni a w tej sytuacji niekarmiony na pewno zginie, a sam sobie o tej porze roku pokarmu nie znajdzie. Więc jedyną możliwością ochrony jest przetrzymanie go do wiosny a w tym czasie podkarmianie lub znalezienie w miarę chłodnego miejsca do przezimowania. Być może już jesienią zaszył się w jakiejś szczelinie, przebywał jakiś czas niezauważony, a potem przemieścił się do cieplejszego miejsca - i tam został znaleziony?

Możemy sobie tak gdybać i gdybać. Właściwie to takie przetrzymywanie wymagałoby oznaczenia do gatunku i określenia osobnej strategii temperaturowo/wilogtnościowej... itd., itd

żeby mój post nie było do końca jałowy - czy można prosić jeszcze o jakieś zdjęcia nietoperza? pyszczek, ucho, takie rzeczy. No i informację co poczyniliście z Nim dalej.!!!

Shadhun 

Wysłany: 2008-04-02, 23:52   

Witam, dzisiaj do mojego mieszkanka (9 pietro wieżowca) wleciał nietoperz i zaparkował na ścianie w ciemnym kącie przy regale, wisi i nie rusza sie cały dzień, nie wiem co z nim zrobić. Czy nie jest jeszcze za wcześnie by wypuszcząć go na dwór ? Słyszałem że nietoperze mają swój "sen zimowy" i że on trwa dosyć długo, może on jeszcze śpi ? Jesli można go wypuścić to czy czekać aż sam wyleci czy jakoś pomagać ? Problem jest taki że mam psa i kota i nie za bardzo mam możliwość odinzolowania ich od pokoju w którym jest nietoperz. Boje się że nie jest to najbezpieczniejsze miejsce dla niego na sen.

Pozdrawiam.

WJG 
Rzekomy Dewastator

Wysłany: 2008-04-03, 00:07   

Shadhun napisał/a:
itam, dzisiaj do mojego mieszkanka (9 pietro wieżowca)

Porozmawialiśmy już o nietoperzu na gg, może ktoś z forumowiczów coś jeszcze dorzuci (w co nie wątpię) :)
w

Shadhun 

Wysłany: 2008-04-03, 11:21   

Postąpiłem według wskazówek WJG, wystawiłem toperza w kartonowym pudełku na balkon, po godzinie juz go nie było, więc misja zakończona sukcesem, niestety nie udało mi się zrobić żadnych fotek bo mam cyfrówke w naprawie.

Dzięki za pomoc :res:

nettie 

Wysłany: 2008-04-03, 17:13   

Sprawdź jeszcze balkon, jeżeli masz na nim jakieś szafki czy inne meble, bo może po prostu się tylko przemieścił. Jak jest jakaś szafka, to mógł wejść za nią, więc jeżeli tak jest to trzeba by ostrożnie odsunąć i sprawdzić.

kijany.pl 

Wysłany: 2008-07-11, 15:53   

Bardzo pilne znalazłam nietoperza, który krwawi.Jest prawdopodobnie potrącony przez samochód. TOZ w Lublinie nie odbiera telefonu a u mnie nie ma weterynarza. Co mam robić? Gdzie zadzwonić? proszę o szybką odpowiedź może być na gg 8854454

Corbie 

Wysłany: 2008-07-11, 16:46   

Jeśli rzeczywiście potrącił go samochód musiałabyś mimo wszystko zawieźć go do weta. Po takim uderzeniu może mieć obrażenia wewnętrzne, złamania...
Krwawienie o którym wspominasz może być najmniejszym problemem, chyba że uszkodzone jest jakieś duże naczynie lub krwawi z naturalnych otworów ciała.
Być może jedynym wyjściem będzie eutanazja.

domik93 

Wysłany: 2008-07-17, 11:16   

Witam. Niedawno zauważyłem że na moim poddaszu mieszka ok. 40 nietoperzy, mam im jakoś pomóc czy same sobie dadzą radę?

claviceps 
moderator
Siedzący Łoś

Wysłany: 2008-07-17, 11:35   

Cytat:
Niedawno zauważyłem że na moim poddaszu mieszka ok. 40 nietoperzy, mam im jakoś pomóc czy same sobie dadzą radę?

Zapewne jest to kolonia rozrodcza, a skoro nietoperze zdecydowały się właśnie na tym poddaszu załozyć kolonię, to znaczy, że mają tam odpowiednie warunki i raczej żadna pomoc nie jest im potrzebna. Jeśli nie będziesz majstrował przy uszczelnianiu dachu, to zwierzaki na pewno same dadzą sobie radę :]

"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"

Nikt nie spodziewa się Hiszpańskiej Inkwizycji!

nettie 

Wysłany: 2008-07-17, 17:01   

Można pomóc - w czasie suszy, upałów, położyć gdzieś miseczkę z czystą wodą, czy zawiesić jakieś pojemniczki

mussimusk 

Wysłany: 2008-07-18, 11:47   

mam problem w nocy wpadł do domu nietoperz remontujemy mieszkanie za strychu juz założyliśmy sufit i pod sufit wpełzł nietoperz , w domu sa koty i nie wim czy on wyjdzie a musimy to zamurować , jak go wywabić ???????????
ania
gg 1509397

nettie 

Wysłany: 2008-07-18, 17:13   

Zabezpieczyć pomieszczenie przed dostępem kotów i poczekać do nocy - sam wyjdzie
musi przecież coś jeść, zależy też jak wygląda ten remont sufitu - może da się zrobić większą szczelinę
może być nieco spłoszony i będzie siedział jedną noc, ale potem tak czy inaczej będzie szukał wyjścia

Odpowiedz do tematu