Tu chodzi o nietoperze osłabione, które znajduje się np. na chodniku, koło domu, itp. Nietoperz prowadzi nocny tryb życia i fakt, że w dzień przebywa w miejscu nietypowym dla siebie, świadczy, że coś z nim jest nie tak. Jeżeli nietoperz lata i przypadkiem wleci do mieszkania, to jest to część jego życiowej aktywności. Wiele nietoperzy jest znajdywanych w pobliżu domów, na balkonach - osłabione, głodne, nie dające sobie rady. Natomiast jeżeli kogoś to nie porusza, no to trudno - tu potrzebna jest wrażliwość na inne stworzenia.
w razie braku kontaktu z numerem stacjonarnym Schroniska, proszę dzwonić do nadwornego medyka tej instytucji - Krzysztof Rysiewski - 501 517 952
lub do mnie - 502 172 212
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
Tam, gdzie nie można znaleźć ośrodka dla nietoperzy, należy się skontaktować z miejscowym oddziałem Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami. Numer telefonu powinien być w książce telefonicznej, a jak nie można znaleźć, to dzwonić na informację telefoniczną - 118 913.
ja miałbym raczej takie pytanie : jesli mi nietoperz zamieszkał na dworze to co mam z nim zrobic? Wszedzie leza bobki ale mysle ze ich bedzie wiecej wiec co mam z nim zrobic?
Hmmm wiesz nietoperze są pod ochroną... Wyeksmitować ich za bardzo nie ma jak, wyniosą sie same - jesienią. Możesz podłożyc jaką deseczke aby na nią padały "bobki".
Jeśli nie są zbyt uciążliwe... ja bym je zostawił w spokoju Jak napisałem jeszcze parenascie tygodni i bendą szukały zimowiska. Jak już sie wyniosą uszczelnij wszelkie otwory i zakamarki. Wtedy nie wrócą
no tak wszystko było by dobrze ale po 1: tego "otworu" nie da sie zamknąć po 2: obok ma kojec moj pies i w nocy mnie to denerwuje i wiem ze sa pod ochroną dlatego sie pytam pozdro
są uciążliwe bo mam całe czarne schody (dosłownie)1 probowalem podstawic deske a ten w inne miejsce teraz robi "bobki". 2 przeszkadzają w nocy budzą mnie jak podlecą do psa a pies jest 4 cm od niego (tam gdzie nocuje)3 i przeszkadza to rowniez sasiadą 4
Ostatnio zmieniony przez Cichy 2007-08-18, 16:17, w całości zmieniany 1 raz
dobra ale moze mi ktos powiedziec jak sie go pozbyc ? znaczy w sensie ze nie zabic albo cos bo sa pod ochroną ale cos trzeba zrobic bo niewiem czy w ostatnia noc nie spaly tam 2 nietoperze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum