A zatem zima idzie, nietoperze sie zlatuja do karmnikow (a nie, to sikorki sa chyba...)... no w kazdym razie sie tu i tam zlatuja i mozna je policzyc. Zatem - jak ktos gdzies jedzie, piszcie, moze beda chetni na wyjazd?
Na razie mamy rewelacyjny wyjazd nad Biebrze - masy nietoperzy i... Chyba po raz pierwszy spadnie na nas kleska, bo nie mamy samochodu... Slowem - szukamy samochodu nad Biebrze 3-4 XII 2005, wyjazd spoooro przed switem, ale za to powrot spoooro po zachodzie slonca, wiec sie wyrownuje. Atrakcje zapewnione, ciekawe gatunki tez, klimaty, te sprawy...
Kto pomoze??
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Ja niestety nie.
Sam organizuję w tym czasie liczenie nietoperzy w Poznaniu na terenie Parku Cytadela - to w sobotę, 3-XII, natomiast w niedzielę (4-XII) wyruszam pod Kaponierę, w centrum Poznania.
Odwiedzę w ten sposób miejsca w których zimują karliki.
Miejsca wolne jeszcze są, ale ewentualnych zainteresowanych proszę o jak najszybsze zarezerwowanie miejsca.
Zapraszam
_________________ _______________________________________
Ku pamięci Winera
W Toruniu jak zawsze liczenia ruszyły wcześnie... pojedyncze osoby zaglądały ciekawie na forty już 3 listopada, a teraz wraz z mrozem i śniegiem zaczyna się działalność chiropterologów z zamiłowania i z magistrzenia. W najbliższym czasie ponowne badania fortów twierdzy Toruń, cytadeli Grudziąc i być może Twierdzy Chełmno.
Mała grupka rusza też w styczniu na południe kraju....
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
I po Biebrzy. Nietoperzy mało, wiekszosc ukrywala sie w gornych czesciach schronow bojowych - w studniach byl tylko JEDEN... Z ciekawszych - 3 En (w tym jeden na nowym stanowisku) oraz 4 Mds - wszystkie w Forcie Centralnym w Osowcu. W tym Forcie nieco ponad 200 m czyli srednio.
Z najwiekszych ciekawostek - kontrolowany od czterech wyjazdow schron, w ktorym dotad nic nie bylo, zaowocowal tym razem 8 nietoeprzami w 3 czy nawet czterech gatunkach (ten na skraju Lasu Trzyrzeczki, gdzie trzeba troche dolezc...).
Dzielni obserwatorzy, czyli GacOlka, Grzegorz i ja.
Mamy za soba wyjazd do parkow krajobrowych Gorzniensko-Lidzbarszkiego i Welskiego. Oraz w okolice Dzialdowa. Z ciekawostek - rekordowa studnia rosnie w sile!! 89 nietoperzy!!! Mamy nowy rekordzik.
Poza tym w piwnicach jak to w piwnicach, kilka nowych odkrylismy, w tym jedna z 25 nietoperzami! Brawo Mender, ktory ja namierzyl!
Teraz - poniedzialek i wtorek w okolicach Lomzy - jak kto chetny z licencja, to zapraszam, na wtorek deficyt ludzi ze znajomoscia nietoperzy, wiec pilnie potrzebny...
Tak, liczenia były owocne. Znaleźliśmy tez cenną ziemiankę, w której były tony butelek! Różnych, niektóre miały po kilkadziesiąt lat. Cały przekrój
Jak widać na zdjęciach najwięcej pracowała GacOlka. Dzielnie wyszukiwała nietoperków i chwała jej za to!
A Marfu... sami zobaczcie....
GacOla szuka nietoperzy a Marfu buszuje w butelkach....JPG
Plik ściągnięto 24 raz(y) 134.45 KB
Pogrążony w historii polskiego browarnictwa..JPG
Plik ściągnięto 15 raz(y) 132.05 KB
Znaleziska..JPG
Plik ściągnięto 16 raz(y) 130.45 KB
Na brak wapnia czy magnezu... Małgoś pomoże!.JPG
Plik ściągnięto 16 raz(y) 111.79 KB
Naszym celem, oprócz butelek, były nietoperze ;).JPG
Małgos chyba bardziej wspolczesna, ale butelki od piwa - sliczne, na powaznie to jakies 15 lat jak nic. Nie spojrzalem na norme (to mowi duzo o wieku etykiety), bo kierownik gonil do mniej fascynujacego poszukiwania nietoperzy... Niestety - wlasciciel nie mial w zwyczaju jak niektorzy nasadzac kapsla na butelke po wypiciu piwa :-(
Info spod Łomży: dzisiaj moja grupa skontrolowala garsc piwnic, nietoperzy raczej malo, w sumie 63, w tym 1 Es - rzadki gosc w piwniczkach przydomowych. Szkoda tylko, ze w tej juz kiedys byl
Mds na razie nie widac, chyba ze druga grupa, ktora powraca dzielnie PKSem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum