To jeszcze raz sprobuje: Z jedna nietoperzowa piwnica na wies zostaje jeszcze: 1) Piatnica Poduchowna, ul. Czarnocka, gdzie w tamtym roku powiedziałeś, Marfu, ze nie wychodzimy poki nie znajdziemy w niej tylu nietoperzy co Ty i zeszlo nam pol godziny jak nie wiecej; 2) Truszki. Stawiam na to drugie, choc piwnicy nie kojarze bo dawno tam nie jezdzilem.
- jeszcze jedna wies, Echen - powiem tak - najciemniej jest pod latarnia
Do trzech razy sztuka: albo Kolonia Drozdowo (w sumie odrębna wieś) albo Kosaki (ale to daleko, więc... nie pod latarnią, no i tamten nietoperz chyba zamarzł jakieś dwie zimy temu) albo Żelechy (ale przecież tam już Mds był kiedyś i wydaje mi się że w tej wsi było więcej, niż jedna piwnica z nietoperzami, nie mówiąc już o studniach...). Dobra, powiem: Żelechy
W Toruniu jak zawsze liczenia ruszyły wcześnie... pojedyncze osoby zaglądały ciekawie na forty już 3 listopada
Że też nie zauważyłam tego wcześniej
No, pojedyncze osoby to zaglądały ciekawie na forty już 21 września Było już 20 nietoperzy (i 2 kleszcze...). Ale to ciekawe, że ktoś chodzi, bo po odejściu Merry sekcja chiroptero albo umarła albo przeszła w podziemie a ja zostałam wykluczona z elit
Dziś ktoś ruszył znów na cytadelę w Grudziądzu - praca magisterska... czekam na wyniki... ale będą raczej ilościowe a nie jakościowe znając osobę liczącą. Sam ruszam jeszcze w tym tygodniu nad Wisełkę powłóczyć się po olszynkach.... w niedzielę miałem wyjście na toruńską Barbarkę (w okolice leśniczówki Wrzosy) ale wyniki nie są zbyt zachęcające:
25 rozszalałych czyży
1 gil
1 sikora modra
3 bogatki
1 dzięcioł duży
2 kruki
edit: krotom
obserwacje ptaków proszę umieszczać w temacie im poświęconym !
Tak wiem, jak widać moderator zareagował a ja zamieściłem to info w innym temacie. Można powiedzieć, że ręka mi się "omsknęła"
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
Góry Bardzkie.... lipa..... próbowaliśmy zrobić Donżon Srebrnej Góry... ale nietoperzy... brak...
_________________ ...Tam, gdzie przedtem w niedostępnych bagnach, kisiały zaraźliwe zgnilizny i jady straszliwe, gdzie w gęstych łozach lęgły się drapieżne wilki (...) tam dziś widać naypyszniejsze łąki i bogate osady przytykaiące do samych brzegów Noteci…
razem z chłopakami z Brodnickiego Parku Krajobrazowego zrobiliśmy sobie wypad do piwnicy nieistniejącego już budynku gospodarczego dawnego XIX-wiecznego Dworku w Łąkorku.
Rewelacji gatunkowej nie było (choć bywał tam swego czasu (komisyjny już) nocek duży oraz mopek) ale ilościowo nie wyglądało to źle, ale do rzeczy:
9 - gacków brunatnych
14 - nocków rudych
19 - nocków Natterera
1 - nietoperz nieoznaczony
i jednek kawałek nietoperzowej skórki ze skrzydłami leżący w kącie
Piwnica składa się z dwóch poziomów, najwidoczeniej ostatnie mrozy sprawiły że zdecydowana większość nietoperzy wybrało ten niższy poziom.
W drodze powrotnej zaliczyliśmy jeszcze grobowiec znajdujący się w środku lasu, jednak nic tam nie było prócz zdewastowanego wnętrza
Już pod wieczór zaliczyłem jeszcze jedną ziemianke (po cynku jaki dostałem od informatora, który jednak prosi o anonimowość ) z hydroforem w miejscowości Gorczenica
było tam 6 gacków brunatnych
autorem fotek jest Patryk Defański z BPK
grobowiec.jpg
Plik ściągnięto 21 raz(y) 62.19 KB
ucho.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 77.47 KB
Md1.jpg
Plik ściągnięto 17 raz(y) 80.1 KB
Lakorek_wej.jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 102.05 KB
schody.jpg
Plik ściągnięto 13 raz(y) 66.05 KB
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum