Wysłany: 2008-12-15, 23:19 Zimowanie nietoperzy w nadziemnych częściach budynków
Zbieram dane na powyższy temat, więc jeśli ktoś ma jakieś obserwacje dotyczące nietoperzy hibernujących na strychach/ w szczelinach/ za obrazem/ gdziekolwiek w budynku z wyjątkiem piwnicy to będę wdzięczna za ich przekazanie. Od razu napiszę, że dotarłam już do artykułu w "Nietoperzach 2007" (o zimowaniu borowca wielkiego w Polsce) oraz do informacji z których korzystał Grzegorz w rozprawie "Wpływ antropogenicznych przekształceń... ".
Informacje potrzebne mi są do pracy inżynierskiej, której temat już na forum podawałam, więc od razu proszę autorów o zgodę na zamieszczenie danych oczywiście podpisanych nazwiskiem.
Z góry dziękuję za pomoc
Mam dane zarówno z Tuczna jak i z Henrykowa (artykuł w "Nietoperzach" był na ten temat). Zresztą "Nietoperze" już mam przerobione, szukam teraz jakichś innych źródeł na ten temat.
pozdrawiam
Mam dane zarówno z Tuczna jak i z Henrykowa (artykuł w "Nietoperzach" był na ten temat). Zresztą "Nietoperze" już mam przerobione
artykuł Wojtaszyna et al. (2004) o zimowaniu karlików też? I ten papier Fuszarów, Kowalskich et Lesińskich o nietoperzach Warszawy, gdzie również piszą o zimowaniu w nadziemnych częściach budynków (głównie serotinus)?
jeszcze tu się coś znajdzie:
Daleszczyk K. 2000. New data on bats (Chiroptera) hibernating in the Polish part of Białowieża Primeval Forest. Myotis 38: 47-50;
[śmieszna wzmianka o serotinusie zimującym w kieszeni jakiejś kufajki wiszącej w warsztacie]
chodzi tylko o dane z Polski?
_________________ Nothing in Biology Makes Sense Except in the Light of Evolution (Theodosius Dobzhansky, 1900-1975)
Dziękuję wszystkim za pomoc. Informacje bardzo się przydały, skończyłam już pracę i obroniłam się Ale temat proponuję zostawić, bo chyba ciekawy.
Do wiedzmy: Mieszkasz w bloku czy w domku jednorodzinnym? Wiesz może jakie gatunki? Masz jakieś fotki tych nietoperzy? Myślę, że nie tylko ja jestem zainteresowana zagadnieniem hibernacji w budynkach, więc możesz zamieścić zdjęcia w tym temacie.
Do wiedzmy: Mieszkasz w bloku czy w domku jednorodzinnym? Wiesz może jakie gatunki? Masz jakieś fotki tych nietoperzy? Myślę, że nie tylko ja jestem zainteresowana zagadnieniem hibernacji w budynkach, więc możesz zamieścić zdjęcia w tym temacie.
gratulacje!zdjęcie mam tylko gacka-reszta w trakcie-wszystko co ci napisałam-obserwacje z ostatniego tygodnia-laik jestem,ale mam diabelne szczęście do zwierzaków-wydre po wypadku odchowałam,drozda kilkudniowego z mrowiska,z łosiem na biebrzy jestem na TYot szczęście głupiego
dopisane po 6 minutach
mieszkam w wynajętym gospodarstwie-część widziałam u znajomych...jeszcze nie we wszystkie kąty zajrzałam.
edit: claviceps proszę używać funkcji edycji posta!
Pewnie już się to autorce tematu nie przyda ale dosłownie przed chwilą odebrałem ze strychu remontowanej plebanii 6 mroczków późnych. Łącznie spod podłogi wydobyto 11 nietoperzy ale 5 uciekło z kartonika
Jest duże prawdopodobieństwo że nietoperzy było więcej ale nim robotnicy się skapnęli co to jest to mechate kłębowisko pod oderwanymi deskami to część się rozpierzchła po strychu.
Nietoperze wieczorem pomierze i umieszcze w piwnicy z hibernującym gackiem brunatnym (chyba się nie obrazi )
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków, którym w głowie prokreacja, do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum