FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Mapa GoogleMapa Google
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Zimowanie nietoperzy w nadziemnych częściach budynków
Autor Wiadomość
myszatnica 

Wysłany: 2008-12-15, 23:19   Zimowanie nietoperzy w nadziemnych częściach budynków

Zbieram dane na powyższy temat, więc jeśli ktoś ma jakieś obserwacje dotyczące nietoperzy hibernujących na strychach/ w szczelinach/ za obrazem/ gdziekolwiek w budynku z wyjątkiem piwnicy to będę wdzięczna za ich przekazanie. Od razu napiszę, że dotarłam już do artykułu w "Nietoperzach 2007" (o zimowaniu borowca wielkiego w Polsce) oraz do informacji z których korzystał Grzegorz w rozprawie "Wpływ antropogenicznych przekształceń... ".

Informacje potrzebne mi są do pracy inżynierskiej, której temat już na forum podawałam, więc od razu proszę autorów o zgodę na zamieszczenie danych oczywiście podpisanych nazwiskiem.
Z góry dziękuję za pomoc

mopek 
administrator
TVN killer

oton

Wysłany: 2009-01-09, 22:43   

masz dane o moich karlikach z Tuczna (zachodniopomorskie)? pytam jakby Grzegorz zapomniał o tym ;)

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

myszatnica 

Wysłany: 2009-02-03, 15:18   

Mam dane zarówno z Tuczna jak i z Henrykowa (artykuł w "Nietoperzach" był na ten temat). Zresztą "Nietoperze" już mam przerobione, szukam teraz jakichś innych źródeł na ten temat.
pozdrawiam

Mateusz_C 
moderator

Wysłany: 2009-02-04, 23:21   

myszatnica napisał/a:
Mam dane zarówno z Tuczna jak i z Henrykowa (artykuł w "Nietoperzach" był na ten temat). Zresztą "Nietoperze" już mam przerobione

artykuł Wojtaszyna et al. (2004) o zimowaniu karlików też? I ten papier Fuszarów, Kowalskich et Lesińskich o nietoperzach Warszawy, gdzie również piszą o zimowaniu w nadziemnych częściach budynków (głównie serotinus)?

jeszcze tu się coś znajdzie:

Daleszczyk K. 2000. New data on bats (Chiroptera) hibernating in the Polish part of Białowieża Primeval Forest. Myotis 38: 47-50;

[śmieszna wzmianka o serotinusie zimującym w kieszeni jakiejś kufajki wiszącej w warsztacie]

chodzi tylko o dane z Polski?

http://www.talkorigins.org/

nettie 

Wysłany: 2009-02-05, 17:54   

Mateusz_C napisał/a:

[śmieszna wzmianka o serotinusie zimującym w kieszeni jakiejś kufajki wiszącej w warsztacie]

Mnie to w ogóle nie dziwi - nietoperz bardzo lubi wleźć pomiędzy łachy

WJG 
moderator
Rzekomy Dewastator

Wysłany: 2009-02-07, 16:44   

nettie napisał/a:
nietoperz bardzo lubi wleźć pomiędzy łachy

słyszałem o przypadku emarginatura zimującego w rękawie kufajki na maszynie do robót ziemnych..chyba nie przetrwał.

wiedzma 

Wysłany: 2009-03-22, 19:27   

widziałam nietoperza zimującego w woderach wiszących na drzewie i w psiej budzie w której mieszkał pies.

dopisane po chwili
acha-jeszcze u mnie w wentylacji-jak odkryję więcej to napiszę-dopiero wprowadzam się i jest tu ich mnustwo :oki:

[ Komentarz dodany przez: krotom: 2009-03-22, 21:41 ]
proszę korzystać z funkcji edycji postu

myszatnica 

Wysłany: 2009-03-24, 14:29   

Dziękuję wszystkim za pomoc. Informacje bardzo się przydały, skończyłam już pracę i obroniłam się :) Ale temat proponuję zostawić, bo chyba ciekawy.

Do wiedzmy: Mieszkasz w bloku czy w domku jednorodzinnym? Wiesz może jakie gatunki? Masz jakieś fotki tych nietoperzy? Myślę, że nie tylko ja jestem zainteresowana zagadnieniem hibernacji w budynkach, więc możesz zamieścić zdjęcia w tym temacie.

Mateusz_C 
moderator

Wysłany: 2009-03-24, 17:42   

myszatnica napisał/a:
Dziękuję wszystkim za pomoc. Informacje bardzo się przydały, skończyłam już pracę i obroniłam się :)

gratulacje

http://www.talkorigins.org/

wiedzma 

Wysłany: 2009-03-24, 20:25   

myszatnica napisał/a:
Do wiedzmy: Mieszkasz w bloku czy w domku jednorodzinnym? Wiesz może jakie gatunki? Masz jakieś fotki tych nietoperzy? Myślę, że nie tylko ja jestem zainteresowana zagadnieniem hibernacji w budynkach, więc możesz zamieścić zdjęcia w tym temacie.

gratulacje!zdjęcie mam tylko gacka-reszta w trakcie-wszystko co ci napisałam-obserwacje z ostatniego tygodnia-laik jestem,ale mam diabelne szczęście do zwierzaków-wydre po wypadku odchowałam,drozda kilkudniowego z mrowiska,z łosiem na biebrzy jestem na TYot szczęście głupiego

dopisane po 6 minutach

mieszkam w wynajętym gospodarstwie-część widziałam u znajomych...jeszcze nie we wszystkie kąty zajrzałam.

edit: claviceps
proszę używać funkcji edycji posta!

krotom 
administrator
ludź od prądu

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-01-25, 11:42   

Pewnie już się to autorce tematu nie przyda ale dosłownie przed chwilą odebrałem ze strychu remontowanej plebanii 6 mroczków późnych. Łącznie spod podłogi wydobyto 11 nietoperzy ale 5 uciekło z kartonika :?
Jest duże prawdopodobieństwo że nietoperzy było więcej ale nim robotnicy się skapnęli co to jest to mechate kłębowisko pod oderwanymi deskami to część się rozpierzchła po strychu.
Nietoperze wieczorem pomierze i umieszcze w piwnicy z hibernującym gackiem brunatnym (chyba się nie obrazi ;) )

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

mopek 
administrator
TVN killer

oton

Wysłany: 2010-01-25, 13:35   

pewnie się zaraz zmyją bo będzie im za gorąco ;)

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Odpowiedz do tematu