Hmmm... Mocz jest produktem przemiany materii. Takie hibernujace zima nietoperze chyba nie poluja w tych krotkich momentach kiedy sie wybudzaja. Wiec skad pochodza "skladniki na mocz" na przyklad pod koniec zimy?
Widzialam, owszem, ostatnio nietoperze-szkieleciki, wygladajace na skrajnie wychudzone, ale przeciez normalne, zdrowe nietoperze latem nie sa takie (?). Wiec co, trawia bialko miesniowe gdy brakuje zapasow tluszczu pod koniec hibernacji?
No oczywiscie, ze sa takowe. Wiec moze inaczej zapytam: co z tymi nietoperzami, ktorych zapasy tluszczu koncza sie przed koncem zimy i hibernacji jako takiej?
Bo wydaje sie niemozliwe, ze 100% tych malych ssakow zachowuje wystarczajaca ilosc materialow zapasowych...
Czyli wychodzi na to, ze jedyna szansa dla takiego nietoperza na przetrwanie zimy jest odpowiednie napchanie sie jedzonkiem poki jeszcze cieplo i jest dosc pokarmu. A jak jakis zje za malo to... selekcja naturalna? Nie ma innych mechanizmow... obronnych? Moze pytam o cos trywialnego co jest we wszystkich ksiazkach, ale takowych chwilowo nie posiadam wiec musi mi pan ekspert wybaczyc wscibstwo i babska ciekawosc...
Raczej selekcja... Kazdy nietoperz stara sie znalezc optylmalne warunki do zimowania. Nie wiem, czy zdaje on sobie sprawe "mam jeszcze tylko 2,45 g tluszczu... Kurka siwa, trzeba pomyslec co zrobic, aby przetrwac...". Mysle, ze kazdy stara sie zimowac w warunkach optymalnych, a niektorym sie to nie udaje.
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum