FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
tolerancja nietoperzy
Autor Wiadomość
krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2005-10-04, 11:24   tolerancja nietoperzy

Znalazłem w lesie (podczas szukania na bagnach czapli białych) przepompownie cieków (pracuj?c? dla orodka wypoczynkowego) - ot wystaj?ca ciana ze zbocza góry pełna otworów prowadz?cych do wewn?trz.
Przy ustalaniu właciciela tego obiektu dowiedziałem się, że latem sporo nietoperzy się tam kręci :shock: :o zastanawio mnie to jednak, ponieważ z owej przepompowni wydowywa się (zapewne przez cały rok) wkurzacy dĽwięk co jak "buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu" i st?d me pytanie jak w tytule :?
Czy kto z Was :arrow: nietoperzowych wyjadaczy spotkał się z tym, że w takich warunkach przebywaj? (z zwłaszcza hibernuj?) nietoperze :?: Bo nie wiem czy wogóle zawracać sobie głowę załatwianiem pozwolenia na spenetrowanie tej przepompowni :/

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Batman 

Wysłany: 2005-10-04, 13:40   

Powiem tak: jeli hałas, no bo jak inaczej to buczenie nazwać, jest stały, tzn. jest emitowany przez dłuższy okres czasu w okrelonych porach doby, z t? sam? częstotliwoci? i natężeniem, to nietoperze mog? sie do tego przyzwyczaić.
Przykładem mog? tu być przypadki zimowania nietoperzy w jednym z poznańskich fortów w korytarzu głównym, gdzie codziennie od 8 do 16 pracuj? maszyny wytwarzaj?c doć znaczny hałas. Albo zimowanie w pomieszczeniu browaru gdzie pod Koninem, gdzie mierdzi i jest głono przez prawie cały czas, a jako nietoperze zimuj?.
Dzieje się tak dlatego, iż jest to zjawisko stałe, nie dzieje sie to nagle, niewiadomo kiedy, ale o ustalonej porze, do której "przypasowuj?" się nietoperze.
Dziwi mnie że to o czym piszesz, Krotom, dotyczy okresu letniego.
A moze korzystaj? tylko z lokalnej bazy pokarmowej?
Niestety nic nie piszesz jaki ten obiekt jest duży, jaki panuje w nim mikroklimat; moze też tam maj? warunki do hibernacji, a możew to kwatera przejciowa

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2005-10-04, 13:52   

Batman napisał/a:
[...]Dziwi mnie że to o czym piszesz, Krotom, dotyczy okresu etniego.[...]

ciężko powiedzieć... widziałem tam też lampy, może facet widział jak nietoperze kręciły się wokół nich za owadami... nie wiem :?
Batman napisał/a:
[...]Niestety nic nie piszesz jaki ten obiekt jest duży, jaki panuje w nim mikroklimat[...]

nie napisałem tego bo nie wiem, widziałem tylko cianę fronotow? tej przepompownii i to jeszcze zza płotu - w rodku nie byłem :/
ale skoro twierdzisz że taki hałas nietoperze s? w stanie tolerować to chyba się zakręcę wokół tej sprawy i postaram o zgodę na wejcie do rodka

Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!

Batman 

Wysłany: 2005-10-04, 14:04   

krotom napisał/a:
ale skoro twierdzisz że taki hałas nietoperze s? w stanie tolerować to chyba się zakręcę wokół tej sprawy i postaram o zgodę na wejcie do rodka

Warto, Krotom, ale zim?( przełom stycznia i lutego). Zezwolenie (skoro takowe potrzebne) załatw sobie co najmniej miesi?c przed, póĽniej mog? robić problemy że potrzebuj? czasu.

Judy 

Wysłany: 2005-10-04, 14:12   

Batman napisał/a:
Warto, Krotom, ale zim?( przełom stycznia i lutego)

Jeli byłaby to kwatera przejciowa, to włanie teraz nietoperze przebywałyby najliczniej, a nie w styczniu i lutym. Może też warto by zajrzeć, gdyby się dało...

Batman 

Wysłany: 2005-10-04, 14:15   

Judy napisał/a:
Jeli byłaby to kwatera przejciowa, to włanie teraz nietoperze przebywałyby najliczniej, a nie w styczniu i lutym. Może też warto by zajrzeć, gdyby się dało...

Jak sie uda to tak, ale nie trzeba mnożyć kontroli, no chyba że komus sie chce.
A zim? też mozna ogl?dać lady po takiej kwaterze przejciowej, jesli takie zadanie pełni ten lokal dla nietoperzy to zim? z pewnoci? będzie mozna znaleĽć w różnych miejscach lady guana :wink:

Judy 

Wysłany: 2005-10-04, 14:33   

Pewnie masz rację, ale ja tam zawsze wolałam ogl?dać nietoperze, niż guano ;)

Z reszt? zależy to od liczby nietoperzy - jeli jest ich dużo lady na pewno uda sie znaleĽć, ale jeli nie...

Batman 

Wysłany: 2005-10-04, 16:30   

Judy napisał/a:
Z reszt? zależy to od liczby nietoperzy - jeli jest ich dużo lady na pewno uda sie znaleĽć, ale jeli nie...

jeli były na przelotach pojedynczeosobniki, to guana będ? ladowe iloci, zazwyczaj s? w pobliżu wystaj?cych krawedzi, natomiast większe stosiki mog? wykazywać kolonię rozrodcz?, no wszystko zależy jeszczeod gatunku.

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2005-10-06, 06:52   

właciciel przepompowni namierzony (jest nim UMK :lol: ) przystępuję do działania

Batman 

Wysłany: 2005-10-06, 19:37   

krotom napisał/a:
właciciel przepompowni namierzony (jest nim UMK ) przystępuję do działania

to w takim razie powodzonka
Zdaj nam relacje z kontroli

Odpowiedz do tematu