Wysłany: 2005-08-22, 18:58 Przygotowanie nietoperza do podróży
W jaki sposób przygotować nietoperza na podróż np do szpitalika w Warszawie(s? jeszcze gdzie w POlsce?) tak by mu już bardziej nie zaszkodzić.Co mu dawać do jedzenia ( młodym i dorosłym) jak i czym go napoić.Czy wyczerpanemu można dać glukozę do popicia czy lepiej wodę i czy należy go karmić od razu czy tylko napoić? Jestem laikiem w tych sprawach więc proszę o pomoc.Czy powinno się go trzymać w płóciennym worku czy lepiej w kartonie(z otworami) i czy musi mieć zwiększon? wilgotnoć w nich-chodzi mi o miskę z wod? czy szmatkę nas?czon? wod??Znalezionego latem wyczerpanego nietoperza w jakich temperaturach należy trzymać w chłodzie czy cieple. Dużo pytań jak na pocz?tek ale na pewno odpowiedzi się wszystkim laikom przydadz?.Wielkie dzięki z góry.
oj dużo tego rzeczywicie... jeli chodzi o szpitalik to niestety jest to już ostatni jaki się ostał... był jeszcze w Salamandrze ale z tego co mi wiadomo musieli go zamkn?ć (ze względów formalno-prawnych... taki to już ten nasz kraj ). Nietoperza najlepiej przywieĽć jak najszybciej do nas wczeniej dzwoni?c do El PoPo: 506063876. Można teoretycznie przewieĽć go wsadzaj?c w poci?g ale to trzeba wczeniej uzgodnić żeby zminimalizować stres u nietoperza. Karmić... hmm... młodego to ciężko wykarmić - z tego co mi wiadomo jeszcze się to u nas w Polsce nie udało (tak, żeby nietoperz był zdolny do lotu - mleko samicy podczas laktacji jest wyj?tkowo bogate w składniki odżywcze, energetyczne, itd). Dorosłe karmimy m?czniakami (larwami). Odradzam jednak samodzielne wychowywania/trzymanie nietoperzy ponieważ można mieć problemy - s? to gatunki dzikie podlegaj?ce ochronie gatunkowej na mocy ustawy więc... lepiej do ostatniego przyczółka posiadaj?cego jeszcze zezwolenie ministra
Dzięki za wstępn? odpowiedĽ.Oj Polska to kraj problemów na każdym kroku jest ich co raz więcej.Dlatego zamiast je piętrzyć pomagajmy sobie MOże się zdażyć że do odjazdu poci?gu jest dużo czasu albo kto nie ma na czas komurki lub co kolwiek innego.Co robić z nietoperzem w takich i innych sytuacjach?Woda czy glukoza?Karton czy worek?Ranę można przemyć wod? utlenion?,rivanolem lub ?W ten sposób mu się nie zaszkodzi a można mu pomóc i ulżyć choć troszkę?
[ Dodano: 2005-08-23, 16:02 ]
NIe wiecie czy nie możecie odpowiedzieć na tak łatwe dla speców ze szpitalika pytanie? Mam sie uzbroić w cierpiliwoć?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum