Mnie tez to nie pasuje, dlatego nietoperz pozostał nieoznaczony. Z drugiej strony brak jednej cechy nie może do końca wykluczyc danego gatunku... no nie?
Wykluczyć może nie, ale może wł?nie uniemożliwić (czasem umożliwia) oznaczenie do gatunku.
_________________ _______________________________________
Ku pamięci Winera
wracaj?c do domu, przed chwil?, na swoim osiedlu widziałem lec?cego malutkiego nietoperza. przeleciał koło ogrodzenia, przy owietlonej jezdni, ok 5 m odemnie. był naprawdę maleńki, rozpiętoc skrzydeł 20........max 25cm. nigdy takiego maluszka nie widziałem.
chiropterolodzy,co to mogło być????
[ Dodano: Wto Sie 02, 2005 11:49 ]
ten na zdjęciu to borowiec wielki..............????
[ Dodano: Wto Sie 02, 2005 12:25 ]
a ten drugi w sieci to co to jest.....................????
Ten pierwszy to borowiec wielki (sierć), a drugi to ten sam. jak otworzyć zdjęcie w photoschopie i je powiekszyć i rozjanić nieco, to zwraca uwagę budowa pyska - te nozdrza s? takie duże, aoko charakterystycznie umiejscowione. Złudzenie optyczne sprawia koziołek, który z tej perspektywy zawsze (no, prawie zawsze) bedzie wygl?dał na ostry a nie grzybkowaty. Pocz?tkowo też włanie twierdziłem że to serotinus, ale ten pysk jest doć szeroki jak na niego.
_________________ _______________________________________
Ku pamięci Winera
a cholera wie jaki był..................... jak toperz........
niestety tego którego trzymam w rękawicach to nie mierzyłem, mierzyłem za to innego złapanego w nocy "borowca".....przedramie 54-55mm..waga 26,3g.......samczyk........
ten z rękawicy był zdecydowanie mniejszy niż borowiec. tego w rękawicy to trzymałem rano, zaspany, jak mi kumpel z rannego obchodu przyniósł.
...........borowce wypl?tywałem w nocy z sieci.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum