Wysłany: 2005-01-19, 02:52 pomoc przy pracy magisterskiej
witam serdecznie wszystkich znawców, miłoników, sympatyków i także tych , którzy nie maja z nietoperzami nic wspólnego W tym roku kończę już sw? kariere naukow? więc czeka mnie pisanie magisterki, ale zanim to nastapi muszę zgromadzić odpowiednie materiały. Chodzi tu o ankietę zawart? w zał?czniku...bardzo proszę wszystkie dobre dusze o wypełnienie tej naprawde krótkiej ankietki(zaledwie strona) i odesłanie na adres mysioperz@o2.pl . Wiem dobrze , że Wasze odpowiedzi zawyż? znacznie poziom ale chodzi o przekrojow? wiedze społeczeństwa. Mam juz pewne wyniki wstępne, ale s? jeszcze niekompletne, obecuję przedstawić wyniki moich badań na najbiższej OKCH
Z nietoperzowymi podziekowaniami Mysioperz
No włanie Ola, nie wiem, czy z tym przekrojem społeczeństwa Ci wyjdzie, jeli będziesz sie zwracała do takich grup ludzi, jak użytkownicy Forum Przyroda, czy choćby osoby od nas z roku, czy z lenego. Musiałaby mieć baaardzo duż? próbę osób wielu innych "zawodów", nie zwiazanych z przyrod?, żeby zachować właciwe proporcje. Chyba, że badasz stan wiedzy na temat nietoperzy wród przyrodników (tu "przyrodników" rozumiem szeroko, bo mylę, że nawet najbardziej odległy od przyrody kierunek w naszej szkółce sprawia, ze ludzie maj? większe pojecie niż przeciętnie).
Judy ma racje. Przejrzałem ta ankiete i chociaz nie znam sie na nietoperzech to nie znalem tylko jednej odpowiedzi (pytanie o wage najwiekszego nietoperza). Jezeli chcesz miec wiarygodne wyniki to takie badania musisz prowadzic troche inaczej. Idz np do liceum i popros nauczycielki zeby rozdaly ankiety uczniom. Nauczyciele też moga wypelnic ankiete. Ankiety moga wypelniac rownbiez studenci, ale innych kierunkow niz przyrodnicze (lesnictwo, biologia odpada). Wnioskuje ze zamiarem pracy ma byc przedstawienie wiedzy o nietoperzach przecietnego Kowalskiego, no moze zły przykład
Zgadzam się w zupełnoci z szanownymi "przedpisz?cymi". Mój były promotor nazywał takie działanie ładnie:"manipulowaniem wynikami". Rozdaj?c ankietę ludziom zwi?zanym w jaki sposób z przyrod? i orientuj?cych się w temacie, masz niereprezentatywn? grupę osób - o ile pamiętam z dydaktyki (a nie było to tak dawno) - łamiesz główne założenie badania ankietowego!!!!
Jezeli chcesz miec wiarygodne wyniki to takie badania musisz prowadzic troche inaczej. Idz np do liceum i popros nauczycielki zeby rozdaly ankiety uczniom. Nauczyciele też moga wypelnic ankiete. Ankiety moga wypelniac rownbiez studenci, ale innych kierunkow niz przyrodnicze (lesnictwo, biologia odpada). Wnioskuje ze zamiarem pracy ma byc przedstawienie wiedzy o nietoperzach przecietnego Kowalskiego, no moze zły przykład
MOI DRODZY!!!otóz to tylko częć ankiet, bo juz zd?żyłam przepytać nauczycieli, leników,studentów i uczniów, więc o zadnej manipulacji nie ma mowy, wysłałam ta ankiete, z nadziej? że pójdzie ona dalej w swiat do Waszych znajomych(a jak wiadomo nie wszyscy ludzie interesuj? sie nietoperzami) Więc aby wyniki były wiarygodne pomyslałam o was, gdyz odpowiedzi typu"nietoperze zywia sie mieskiem" lub "wielkoć zwierzęcia - 3/2 chomika" nie sa odpowiedziami pełnego przekroju społeczeństwa . A poza tym manipulacja jest wówczas gdy respondenci to osoby znajome, na opinie których ma sie jaki wpływ. Ja natomiast mam wyniki od calkiem przypadkowych osób, również z nadlenictw, także cięzko mówic o manipulacjii...
Także wierzcie mi ze ta praca nie bedzie sie opierac jedynie na wynikach z forum...troche wiary w ludzi moi drodzy..
manipulacja jest wówczas gdy respondenci to osoby znajome, na opinie których ma sie jaki wpływ
Ależ sk?d! To tylko jeden z rodzajów! Manipulujesz wynikiem również wtedy, gdy grupy badane s? niereprezentatywne. Chociaż rozumiem, że w tym przypadku nie chodzi o uzyskanie konkretnego wyniku (co oczywicie da sie zrobić ), tylko o łatwoć zdobycia wypełnionych ankiet
Poza tym, zastanawiam się, czy metoda "przez internet" jest najlepsza, jeli chcesz sprawdzić stan wiedzy, a nie np. pogl?dy. Chodzi mi o to, że ludzie lubi? uchodzić za wiedz?cych więcej, niż to jest w rzeczywistoci. I to nawet jak nie wymagasz żadnych danych personalnych. Wydaje mi się, że częć osób wypełniaj?c ankietę w domowym zaciszu sprawdzi pewne informacje... jednakże mogę sie mylić
Ale to tylko takie moje dywagacje... więcej się czepiać nie będę, skoro Twój promotor to akceptuje, to gdzieżbym miała protestować
A tak w ogóle to podziwiam, że zaczęła co robić z prac? mgr, bo ja stagnuję
....Chodzi mi o to, że ludzie lubi? uchodzić za wiedz?cych więcej, niż to jest w rzeczywistoci. ....Wydaje mi się, że częć osób wypełniaj?c ankietę w domowym zaciszu sprawdzi pewne informacje... jednakże mogę sie mylić
Chyba się nie mylisz. Jak kto ma wysłać ankietę tylko z odpowiedziami "nie wiem" to nie wyle. Nie będzie chciał wykazać się niewiedz?. Lepiej nie wysłać "z braku czasu". W przypadku takiej ankiety gdzie ankietowani mog? sięgn?ć po pomoc wielu to zrobi.
Na mojej uczelni pojawiały dosyć często takie osoby z ankietami. Zajmowały 5 minut wykładu ale warunki wypełniania ankiety były jak na kolokwium.
Druga sprawa to jak być anonimowym jak wysyłasz ze swojej skrzynki pocztowej?
A ja mam uwagę od osób którym przesłałem ankietę. Czuli się trochę zakłopotani, wydawało im się że ich wiedza przyrodnicza jest duża ale ankieta wykazało co innego.
Po odesłaniu ankiety zapytali mnie kiedy będzie można poznać prawidłowe odpowiedzi.
Może więc po akcji zbierania ankiet, opublikować poprawne odowiedzi?
Jesli chodzi o publikacje prawidłowych odpowiedzi to owszem myle nad tym, niebawem bedzie na forum. Natomiast wracaj?c to manipulacji...ankieta na łamach forum, jak również ta która została wysłana do nadlenictw ma na celu dotarcie do jak najszerszych kręgów.Oprócz tego byłam juz w szkołach i na wykładach wiec robiał to osobicie, natomiast nie da sie dotrzec do wszystkich. Oczywicie możnaby próbowac drog? pocztowa ale to sa zarówno koszty jak i zwłoka biorac pod uwage nasza poczte kochan?.Rozmawiałam z kierownikiem mojej specjalizacji i taka forma jest dopuszczalna, ponieważ do ankiety moga dotrzec ludzie nie zwiazanych z moja osoba. Grupa jest reprezentatywna ponieważ składa sie z uczniów liceów, studentów(fizyka, polonistyka, bankowoć i finanse, zarzadzanie i marketing, simr,ochrona rodowiska, zoologia, prawo a także szereg innych chociażby od tych ludzi którzy odpowiadaja mailowo) nauczycieli, leników. rozumiem że taka forma moze budzic kontrowersje, ale przez swoja powszechnosc umozliwia pozyskanie wiekszej grupy badanych.
Cytat:
Jak kto ma wysłać ankietę tylko z odpowiedziami "nie wiem" to nie wyle. Nie będzie chciał wykazać się niewiedz?. Lepiej nie wysłać "z braku czasu". W przypadku takiej ankiety gdzie ankietowani mog? sięgn?ć po pomoc wielu to zrobi.
racja tak równiez moze byc np w przypadku nadlenictw nie ma szansy kontroli ,ale co warta jest ankieta, która ktos wypełnił przy mnie, tzn przeprowadzałam ja osobiscie, nie wiedział jak odpowiedzieć i napisał jakies głupoty typu: najwiekszy polski nietoperz batman waga 80kilo itp!!
tak naprawde nie mozna sie ustrzec przed nieuczciwocia ankietowanych(niektórzy ci?gali od sasiadów!!) to tyle co moge powiedziec...DZIEKUJE WSZYSTKIM KTÓRZY ODPOWIEDZIELI JUZ NA MOJA ANKIETE, JAK RÓWNIEZ TYM KTÓRZY PRZESŁALI Jˇ DALEJ
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum