List dot. karlikow malutkich przypomnial mi moja obietnice, zatem:
Na przelomie stycznia i lutego udalo sie nam (30 osob) odwiedzic 247 zimowisk nietoperzy, zliczajac 2761 osobnikow nalezacych do 10 gatunkow. Tradycyjnie na tym terenie dominuja mopki (okolo 50%) oraz nocki Natterera i nocki rude (15-20%), a takze gacki brunatne (ponad 7%). Zdecydowanie mniej bylo nockow duzych i mroczkow poznych (1-2%), a reszta (nocek Brandta/wasatek, nocek lydkowlosy, mroczek pozlocisty, gacek szary) to juz ulamki procenta. Tradycyjnie najwazniejsze sa zimowiska wchodzace w sklad fortow modlinskich, schronow Brzeskiego Rejonu Umocnionego oraz forty Twierdzy Osowiec. Obiekty mazurskie wypadly tez niezle.
Z ciekawostek - udalo nam sie skontrolowac ostatnie 4 niezbadane schrony Brzeskiego RU. Okazaly sie byc bardzo ciekawe - nietoperze sa, w jednym nawet prawie 50. O Janowku pisalismy. Sporo mroczkow pozlocistych, to znaczy nad Biebrza 2 i na Mazurach 15.
W sumie zima dziwna. Najczesciej jest tak, ze we wszystkich zimowiskach mopka jest ich albo duzo, albo malo. W tym roku - w jednbych rekordy, a w innych... chyba tez, ale inne... Nad Biebrza, gdzie kontrolujemy sporo przydomowych piwnic i schronow bojowych oraz dwa duze forty, w fortach raczej malo, w schronach tak sobie, a w piwnicach bardzo duzo. Ciekawe czemu...
A jak u innych? Moze jakies male podsumowania? Noctilio, Moris...
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
A jak u innych? Moze jakies male podsumowania? Noctilio, Moris...
W Poznaniu podobnie - we fortach raczej spadek, natomiast w schronach - czyli w małych obiektach wzrost liczebnoci. Wyj?tek stanowi Cytadela, gdzie odkad zacz?łem kontrolować owe obiekty regularnie od 2001 roku liczebnoć stale ronie - moze przez to, że uwiadamiam napotkanych ludzi (głównie "bunkrowców") co znaczy dla nietoperzy i ch wtargniecie do bunkra pełnego piacych nietoperzy.
_________________ _______________________________________
Ku pamięci Winera
nie mam danych od chlopakow (srodkowa i polnocna czesc ludzkiego),
ale tam gdzie bylem raczej wysokie (jak nie rekordowe) liczby niet.
ciekawie wypadly studnie (sporo szarych), piwnic zrobilem niewiele - wiec nie da sie porownac
bylem nawet w Konewce (Bechstein) i Jeleniu - calkiem sporo
z Szachownica dobrze ponad 2000
Czuj?c się wywołany do tablicy odpowiadam,
Liczebnoć nietoperzy minionej zimy na terenie Pomorza Nadwilańskiego kształtowała się na poziomie stanów rednich i niskich. W Cytadeli w Grudzi?dzu połowa stanu z roku ubiegłego (rekordowego) co około 1200 (podaję z głowy), zamek w ?wieciu , najniższy z dot?d notowanych stanów - ok. 60 (choć w Wile płyn?cej obok stan był wysoki...), Toruń stany rednie (ł?cznie nie więcej jak 400), Malbork (tu rekordy karlików malutkich) ok 220..... detalu nie podaję, ale nigdzie szału nie było . Niestety.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum