Mam pytanko dotyczące literatury na temat pasożytów u nietoperzy. Wiem że nazwisko autora publikacji ,osoby która się tym zajmuje w Polsce zaczyna się na H i na tym moja wiedza się kończy . Prośba: jeśli ktoś orientuje się w temacie i mógłby mi pomóc , będę ogromnie wdzięczna.
(tudzież inne publikacje na temat pasożytów zewnętrznych u nietoperzy są mile widziane)
zajrzyj też do "Poznajemy nietoperze. ABC wiedzy o nietoperzach", na stronie 52 niejaki Radosław Dzięciołowski rozpisał się o pasożytach: zewnętrznych (pchłach i roztoczach) jak i tych wewnętrznych.
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
zajrzyj też do "Poznajemy nietoperze. ABC wiedzy o nietoperzach",
kurcze, jednak nie mam wszystkiego pod ręką (u siebie). Ale coś znalazłem.
Oprócz polecanego przez Krotoma opracowania (z literaturą) mogę polecić jeszcze kilkanaście zdań z Nietoperzy Polski Sachanowicz, Ciechanowski (s.23), Przegląd ektopasożytów nietoperzy roztoczy, muchówek i pchełR.S. Wiertla z Aktualne problemy ochrony nietoperzy w Polsce s.149-156, 1996, no i materiały konferencyjne z dwóch ostatnich OKCh z referatami Postawy i in., oni robili na acarinach zdaje się.
Sorki, że tak skąpo, postaram się jeszcze coś poszukać, ale to może przeciągnąć się do przyszłego tygodnia.
Dodano po dłuższej chwili:
Podam Ci jeszcze kilka pozycji z literatury do artykułu Wiertla.
Draber-Mońko, Durska, Klasa, Kownacki i in.,1991.Nycterybiidae. [w:] Razowski (red.) Wykaz Zwierząt Polski. Ossolineum Wrocław-Kraków, 2: 266-269
Haitlinger,Ruprecht, 1992.Stawonogi zebrane na nietoperzach z Kujaw (Acari i Siphonaptera). Pol. Pismo Entomol., Wrocław, 55: 615-618
Haitlinger, Ruprecht, 1992.Parasitic arthropods (Siphonaptera, Diptera, Acari) of bats from western part of the Białowieża Primeval Forest. Nyctalus, Berlin 3: 315-319
Nowosad 1990. Stan badań nad mrokawkowatymi- Nycterybiidae (Diptera, Pupipara) w Polsce, z przeglądem gatunków i stanowisk ich występowania. Wiad. entomol., Poznań, 3-4: 77-85
Skuratowicz, 1988.Pchły (Siphonaptera: Ischnopsyllidae, Ceratophyllidae) zebrane na nietoperzach (Chiroptera) w Polsce. Fragm. Faun., PAN Warszawa, 31:429-444
Artykuł Wiertla trochę zdezaktualizowany, trochę tam brakuje, nazwy i status niektórych taksonów się zmieniły itp.
jeśli chodzi o najnowsze prace na temat roztoczy z rodziny Spinturnicidae (to te cholerne "pajączki" co łażą po błonach skrzydłowych), to w pierwszej kolejności należy przeczytać te dwie prace:
Ferenc H. & Mysłajek R. 2003. Spinturnix helvetiae Deunff & Keller & Aellen, 1986 (Acari: Mesostigmata: Spinturnicidae) – a new mite species in the Polish fauna. Acta zool. cracov. 46: 277-281;
Ferenc H. & Skoracki M. 2000. Stan zbadania roztoczy z rodziny Spinturnicidae (Acari: Mesostigmata) w Polsce. Wiad. parazyt. 46: 433-438;
Ferenc H., Sikora B. & Skoracki M. 2001 . Roztocze pasożytnicze (Acari) nietoperzy. [In:] Buczek A. & Błaszak C. (eds.). Stawonogi – pasożyty i nosiciele. KGM, Lublin: 59-63;
papier Ferencowej i Mysłajka jest do ściągnięcia za darmo ze strony Instytutu Systematyki i Ewolucji Zwierząt PAN w Krakowie, na podstronie ich czasopisma "Acta Zoologica Cracoviensia"
chyba aktualne listy polskich mrokawek (Nycteribidae) i pcheł znajdziecie w II Tomie książki "Fauna Polski. Charakterystyka i wykaz gatunków". Niestety nie ma tam wykazów żywicieli dla każdego taksonu, ale jeśli ktoś łazi po nietoperzach, podane jest w nawiasie, że <Chiroptera>, poza tym w przypadku mrokawek to akurat żadna filozofia bo na niczym innym nie siedzą. Warto też zajrzeć do pierwszego tomu "Fauny Polski", do pluskwiaków (a dokładnie Cimicidae) bo one też są pasożytami nietoperzy (C. pipistrelli jest wręcz obligatoryjnym nietoperzofilem) i są w Polsce, a Wiertel w ogóle o nich nie wspomniał
Osoby "które zajmują się" to była Hania Ferenc, która u prof. Czesława Błaszaka robiła doktorat ze Spinturnicidae, ale nie wiem czy jeszcze utrzymała się w nauce, sprawdźcie na stronie UAM. Teraz zajmuje się tym Agnieszka Szubert, napisała w jednym z ostatnich numerów "Nietoperzy" artykuł przeglądowy o Spinturnixach pt. "Nietoperz - mój dom..." No i nasz główny chiropterolog tatrzański, Krzychu Piksa z Akademii Pedagogicznej w Krakowie wziął się ostatnio za rewizję kleszczy występujących na nietoperzach, współpracuje w tej sprawie z takim znanym kleszczologiem, jak mu tam? Siuda? Tak, chyba Siuda... Gość który napisał "Kleszcze Polski"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum