FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: krotom
2006-02-16, 11:37
odłowy nietoperzy [2005 r.]
Autor Wiadomość
Batman 

Wysłany: 2005-07-14, 14:36   

Aga napisał/a:
jednak prowadzi się odłowy nietoperzy. Dlaczego nikt nie chce się zaiteresować nietoperzami na naszej działce (opis w temacie Eksmisja nietoperzy...).
Wydawało mi się , że powinnam uzyskać pomoc w wyeliminowaniu niechcianych zwierz?tek z domu.

Przepraszam bardzo, ale odłowy nietoperzy prowadzone w lasach, czy nad jeziorem itp.
to zupełnie co innego niż odławianie nietoperzy z budynku. Jest to poprostu niewykonalne technicznie - po prostu nie da się wyłapać wszystkich, a jeli nawet ile sie wyłapie to co zrobić z nimi póĽniej - wywieĽć gdzie :? jak bliżej niż 4 km. to najprawdopodobniej wróc?, a jak gdzie dalej, tomjaqk będ? wród niuch młode to czeka je niechybna mierć.

Aga napisał/a:
To, że nietoperze s? pod ochron? to jeszcze nie oznacza, że wszyscy musz? je kochać. Jak kto nie lubi kotów to nie bierze kota do domu, A ja nie lubię nietoperzy i nie chcę ich mieć w domu.

Tak, ale kot to zwierzę hodowlane, domowe. A nietoperze to zwierzęta dzikie, wolnożyj?ce. Jedyne czego potrzebuj? to zrozumienia ich zwyczajów oraz spokoju, jaki może dać im zaciszny strych. Szczeliny boczne zawsze można zabezpieczyć,i stotne jest jednak by robić to w czasie gdy nie zagraża to zwierzętom.
A kot - sam jestem posiadaczem tych ssaków i zwykłe zabezpieczenie wejcia na strych wystarczy, by ten mały drapieżca nie zagrażał nietoperzom.

Widzę że zrobił sie offtopic, proponuje zatem pisaćtu tylko o odłowach nietoperzy,jak to stoi w temacie, a dalsze kwestie Eksmisji nietoperzy poruszać w stosownym temacie

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2005-07-15, 19:32   

Proszę zakończyć w?tek nietoperzy na działce w tym temacie, a dalsz? dyskusję prowadzić tutaj , gdzie jest ona jak najbardziej na temat.

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

Batman 

Wysłany: 2005-07-29, 16:24   

Mam pytanie: czy kto reflekuje na odłowy nietoperzy od 5 do 20 sierpnia w Dolinie Rospudy (zwłaszcza osoby dowiadczone). Szykuje sie akcja mniej więcej na tydzień.
Pełen zwrot kosztów (dojazd, wyżywienie).
Jak kto chętny, to proszę o kontakt:
grzegorzgo@o2.pl
Nr gadu gadu: 6361423

Marfu 

Wysłany: 2005-08-05, 20:43   

Na goraco pierwsze wyniki z okolic Dzialdowa i Lidzbarka. A zatem, w mocnym zespole (Ka, GacOlka, Judy, Kessy, Krotom oraz z lewej podpisany) odlowilismy wylacznie na drogach lesnych jakas mala setke nietoperzy. Najmilszy byl dosc duzy udzial karlika wiekszego - cos kolo 20%. Nie przypominam sobie innego terenu z tak duzym udzialem tego gatunku.

Stwierdzilismy tez nowy gatunek dla parku - karlika drobnego. Wczesniej karliki z tych malutkich byly obserwowane, ale bez rozrozniania karlik malutki - karlik drobny. Drugi nowy - w budkach :-) Moze Judy napisze - wszak Ona to wykryla.

Poza tym sporo gackow brunatnych, mroczkow poznych, mniej borowcow wielkich, jakies pojedyncze nocki rude, nocki Natterera, borowiaczki.

Rey 
moderator

Wysłany: 2005-08-05, 22:00   

Marfu napisał/a:
Poza tym sporo gackow brunatnych, mroczkow poznych, mniej borowcow wielkich, jakies pojedyncze nocki rude, nocki Natterera, borowiaczki.

Wszystkie obserwowane w Welskim PK :?: Ile gatunków nietoperzy jest w tym PK :?:

Marfu 

Wysłany: 2005-08-06, 07:28   

Musialbym sprawdzic dokladne granice - badalismy tez sasiedni Gorzniensko-Lidzbarski PK. Siegam o mape: nocek rudy, nocek Natterera, karlik wiekszy, karlik drobny, borowiec wielki, borowiaczek, mroczek pozny, gacek brunatny. W sasiednim Parku byl jeszcze nocek duży i mopek.

Rey 
moderator

Wysłany: 2005-08-06, 08:53   

Czyli w Welskim PK jest 8 gatunków, a w Górznieńsko-Lidzbarskim PK 10 - zgadza się :?:

Marfu 

Wysłany: 2005-08-06, 09:11   

W WPK 9 - ale o dziewiatym niech napisze Judy, to jej odkrycie. A w G-LPK nie bylo karlika drobnego, byl jednak ktorys z pary malutki-drobny. Czyli w zasadzie 10.

Judy 

Wysłany: 2005-08-07, 23:27   

Hehe Marfu podkręca atmosferę i każe czekać ;) W budce znaleĽlimy nocka łydkowłosego, nowy gatunek dla Parku (ja to mam do nich szczęcie :P )

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2005-08-07, 23:34   

Całe szczęcie że masz do nich takie szczęcie bo dzięki niemu zobaczyłam ten sławny janówkowy gatunek ;)

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

Marfu 

Wysłany: 2005-08-11, 17:41   

Wczorajsze odlowy w Parku przy Muzeum w Drozdowie - masa borowcow wielkich, nocki rude i... dorosly samiec Mds!!! Pierwszy raz od czterech czy pieciu lat w odlowach :-) Nie liczac odlowow przy otworowych oczywiscie, bo to nieco inna historia.

Wpadl sobie w siateczke ostawiona na brzegu parkowego stawu. I chwala mu za to. Jak widac ten teren obfituje w nie nie tylko zima.

Mirek 

Wysłany: 2005-08-22, 09:28   

Marfu napisał/a:
...i rzucic na Forum - zaraz sie popsztykamy, co tam jest pokazane, ale ostatecznie wiekszoscia glosow cos ustalimy i wplatanie sie nietoeprza nie bedzie na marne!

Tylko grzecznie proszę!!!!

Marfu 

Wysłany: 2005-08-22, 09:31   

No to jest okazja zobaczyc lapanie nietoperzy. W nocy ze srody na czwartek bedziemy lapac w kilka osob w parku przy palacu w Jablonnie pod Warszawa - jak sa chetni, to o 18 pod brama glowna, albo prosze o kontakt. Bedzie sporo osob i duuuzo sieci.

[ Dodano: 30 Sie 2005 08:53 am ]
Jakby ktos byl zainteresowany, 3/4 wrzesnia planuje polapac nietoperze w otworze sztolni na Miedziance pod Kielcami. Powinno byc duzo...

Judy 

Wysłany: 2005-08-30, 16:21   

Tym razem beze mnie, a szkoda, bo już od roku słyszę o Miedziance...

Batman 

Wysłany: 2005-08-30, 16:51   

Doniesienia z Doliny Rospudy: swierdzonych zostało 12 gat., z czego dla przynajmniej 8 gat. stwierdziłem rozród.
lista gat.:
Borowiec wielki, borowiaczek, nocek rudy, nocek Brandta, nocek łydkowłosy, wszystkie mroczki w tym pozłocisty kol.rozrodcza w dziupli, wszystkie karliki, w tym większy stanowisko w dziupli i gacek brunatny. Poza tym w jednej stodole w styczniu dzieci wyci?gnęły zimuj?cego nietoperza bo mylały ze tam zamarznie,poczym wzięły do domu,gdzie padł. trupa ususzyli. Udało się go oznacyć jako mroczka póĽnego.

Podczas Obozu nad Bugiem stwierdziłem 5 gat.nietoperzy:
borowiec wielki, borowiaczek, nocek rudy, mroczek póĽny i karlik większy.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi