Z pomiarów: jedynym sesownym u nietoperzy jest długoć przedramienia (tylko trzeba uważać, żeby nie uszkodzić - ale to już jak się kto ptakami zajmuje, to wie )
Znakowanie: my po prostu malujemy numer markerem na błonie (sciera się dosć szybko, ale jest inf. czy nie złapał się ponownie tej samej nocy). Obr?czkowanie nietoperzy to "wyższa szkoła jazdy" (sama nigdy tego nie robiłam, ale słyszałam, że duuużo gorzej niż u ptaków) + specjalne obr?czki. Trzeba by się naipierw nauczyć pod okiem kogo dowiadczonego.
Co do zmierzenia przedramienia. Jako znany obraczkarz masz pewnie suwmiarke - skladasz skrzydlo i mierzysz kosc od nadgarstka (tam, gdzie wystaje takie male cos z pazurkiem, czyli kciuk) do lokcia. Jak na fotce Czyja to lapka? Zagadka za dwa punkty, chociaz nie widac niczego charakterystycznego... Chodzi o lapke czlowieka
pomiar pr.jpg
Plik ściągnięto 793 raz(y) 40.61 KB
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość --- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message ---
Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość --- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message ---
_________________ _______________________________________
Ku pamięci Winera
Ku pamięci Winera
[ Dodano: 31-03-2005, 17:49 ]
Ukryta Wiadomość:
Poniżej przesyłam e-maila od Adama Bohdana (koordynatora projektu):
"witam wszystkich!
Czy mielibycie czas i ochotę przyjechać w ten weekend (24 lub 25 czerwiec) nad Rospudę? A moze na poczatku nastepnego tygodnia?
Jest już ciepło i przydałoby się dokonczyc inwentaryzację - zwłaszcza owadów, ryb i nietoperzy. Jednak przydadza sie rownież ornitolodzy i geobotanicy.
W ostatni piatek mielismy w Augustowie spotkanie z europarlamentarzystami, GDDKiA i MS.Przedstawiciel M oznajmił, iz obecnie wykonywany na zlecenie GDDKiA raport oddzialywania na rodowisko na pewno przejdzie przez Komisje do Spraw Ocen Oddziaływania na rodowisko. Komisja bedzie weryfikowała rzetelnosc raportu. Beda brane pod uwage zgromadzone przez nas dane. Bedziemy mogli brac udził w posiedzeniach komisji. Dlatego tez dokonczenie inwentaryzacji jest bardzo ważne!!!
Na zlecenie GDDKiA zostalo wykonane oficjalne opracowanie ornitologiczne (w ktorym zostaly rowniez wykorzystane dane zgromadzone w trakcie obozow). Opracowanie moge przesłac zainteresowanym sobom. Opracowanie zostalo zrobione obiektywnie i rzetelnie przez Pugacewicza (autorytet ornitologiczny) , wobec czego Wojewoda , Konserwator i GDDKiA nie chca tego upubliczniac, probuja podwazyc dane z tego opracowania.
Generalnie jesli chodzi o ptaki to jest bardzo dobrze. Droga ma przebiegac przez stanowisko orlika krzykliwego, miedzy dwoma gniazdami bielika i przez ostoje gluszca (nie liczac kilkunastu stanowisk zurawia, jarzabka i wielu innych ptakow z dyrektywy). Obecnosc głuszca staraj? sie podwazac rozne osoby i podmioty. Moze w trakcie obozu udało by nam sie zgromadzic wiecej dowodow potwierdzajacych jego obecnosc?
Prosze o szybka odpowiedz!
Zwroty kosztow podrozy zapewnione, tym razem spalibysmy pod namiotami,byłby dostep do kuchni i lazienki.
pozdrawiam
Adam
606318155
Ku pamięci Winera
Witam,
A jednak prowadzi się odłowy nietoperzy. Dlaczego nikt nie chce się zaiteresować nietoperzami na naszej działce (opis w temacie Eksmisja nietoperzy...).
Wydawało mi się , że powinnam uzyskać pomoc w wyeliminowaniu niechcianych zwierz?tek z domu. To, że nietoperze s? pod ochron? to jeszcze nie oznacza, że wszyscy musz? je kochać. Jak kto nie lubi kotów to nie bierze kota do domu, A ja nie lubię nietoperzy i nie chcę ich mieć w domu.
Nie jestem chiropterologiem, ale wydaje mi się, że teraz, jeli w kolonii s? młode, należy zostawić nietoperze w spokoju do czasu, aż odchowaj? swój przychówek. Potem powinny się gdzie wynieć same na zimę. Kwesti? jest to, co póĽniej zrobić, aby zabezpieczyć dom przed ich powrotem w następnym sezonie.
Czołowi chiropterolodzy z tego forum buszuj? zapewne po terenie. Napewno który się odezwie w tym temacie - cierpliwoci.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum