FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Ochrona nietoperzy
Autor Wiadomość
Ptyś 

Wysłany: 2007-08-16, 14:15   

nie rozumiem co komu one robią :sad: ze ktoś chce wyganiać :idea: Za dużo filmów o wąpierzach :idea: :twisted: i bzdet typu ze sie we włosy wkręcają :idea: :> :> :twisted: mam taki fajowy strych a ani nietoperka :sad:

Kalina 

Wysłany: 2007-09-28, 14:50   

Cytat:
Ratują szalenie rzadkiego nietoperza

Rozpoczął się remont poddasza leśniczówki nieopodal Lubni. Wszystko dlatego, że naukowcy i leśnicy chcą uratować nie tyle siedzibę leśnictwa, ale przede wszystkim szalenie rzadkiego nietoperza - nocka łydkowłosego. Ssak upodobał sobie bowiem to miejsce na.... porodówkę.

- Remont mogliśmy rozpocząć dopiero teraz, ponieważ nietoperz udał się już do swojego miejsca zimowego snu - wyjaśnia Artur Kowalski, nadleśniczy Nadleśnictwa Przymuszewo. - Dodatkowo budynek opuścił już Jerzy Fijas, były burmistrz Brus.
Remont budynku został opracowany przez naukowców. Nietoperz jest bowiem bardzo wyczulony na jakiekolwiek zmiany w krajobrazie, czy ulubionym miejscu. Nawet wycinka drzewa w pobliżu budynku może mieć katastrofalne skutki. Nocek może, po prostu, już nigdy tutaj nie wrócić.

źródło: http://pomorze.naszemiast...nia/773547.html
Tylko w wielkiej ciszy
słyszy się ich głos

Czasami"

jurek1988 

Wysłany: 2008-04-17, 17:54   

Mam pytanie. Czy najlepszym sposobem na ogólną ochronę nietoperzy jest wieszanie skrzynek?
Macie jakieś doświadczenia z tym związane?
Który typ jest najczęściej zajmowany?

Ja u siebie powiesiłem(na razie) tylko 4, typu angielskiego i zaczynam obserwacje :)

lagopus 

Wysłany: 2008-07-05, 22:12   

ja w ubiegłym roku powiesiłem jedną budkę typu angielskiego, mam tylko nadzieję, że nie jest zbyt płytka... cała jest obita papą, żeby było cieplej :> na razie nic się nie dzieje, ale czytałem gdzieś, że one zajmują budki po ok. 2-3 latach od momentu zawieszenia

jurek1988 

Wysłany: 2008-07-06, 16:50   

Ja już się wszystko dowiedziałem od "człowieka z OTONu" i na jesieni powieszę ze sto budek w swojej okolicy.
Ciekaw tylko jestem, na ile tego typu ochrona jest efektywna, czy populacja nietoperzy na danym terenie wzrasta jakoś znacząco, jak większa ilość nietoperzy wpływa na ogólny stan ekosystemu itp. Ponoć w latach 60tych było tego mnóstwo, ciekawe jaka jest zależność między ilością nietoperzy a ilością innych zwierząt.

nettie 

Wysłany: 2008-07-07, 13:39   

Nietoperze zjadają olbrzymie ilości owadów, więc regulują ich populacje. Dla człowieka to ma znaczenie szczególnie np. tam, gdzie lęgnie się masa komarów, gdyż również zmniejszają ich liczebność. Nieraz widziałam bardzo liczne stada nietoperzy latające nad stawami.

jurek1988 

Wysłany: 2008-09-18, 19:41   

Jak obiecałem, zaczynam wieszanie skrzynek.

Mam w związku z tym kilka pytań.

Skrzynki to zmodyfikowany Stratmann, tyle że dach płaski i zwężenie wejścia(taka listewka, żeby wejście nie miało 5, tylko 2,5cm) jest prostopadłe do ścianki przedniej.
Te zmiany(wprowadzone ze względu na szybkość konstrukcji) chyba w niczym nie przeszkadzają?

O i co z szparami między deskami? Na razie ich nie ma, ale jak budka powisi, to się na pewno zrobią. Obijać papą?

nettie 

Wysłany: 2008-09-19, 12:12   

A może jakieś aktualne zdjęcia tego miejsca i skrzynek by się znalazły? :)

jurek1988 

Wysłany: 2008-09-19, 19:47   

Jeszcze nie wiszą, jeszcze się robią, nettie :) .

W każdym bądź razie pierwszą "turę" (20 budek) będę wieszał już w następnym tygodniu, po złożeniu podania do nadleśnictwa. A do zimy magiczna stówka na pewno będzie :oki:

Miejscem jest kilka leśnictw Nadleśnictwa Nurzec , głównie tereny tzw. Puszczy Mielnickiej.

Zdjęcia załączę, jak budki będą wisiały :)

Odpowiedz do tematu