nie rozumiem co komu one robią ze ktoś chce wyganiać Za dużo filmów o wąpierzach i bzdet typu ze sie we włosy wkręcają mam taki fajowy strych a ani nietoperka
_________________ "Niczyje zdrowie, wolność, ani mienie nie jest bezpieczne kiedy obraduje Parlament" .
Rozpoczął się remont poddasza leśniczówki nieopodal Lubni. Wszystko dlatego, że naukowcy i leśnicy chcą uratować nie tyle siedzibę leśnictwa, ale przede wszystkim szalenie rzadkiego nietoperza - nocka łydkowłosego. Ssak upodobał sobie bowiem to miejsce na.... porodówkę.
- Remont mogliśmy rozpocząć dopiero teraz, ponieważ nietoperz udał się już do swojego miejsca zimowego snu - wyjaśnia Artur Kowalski, nadleśniczy Nadleśnictwa Przymuszewo. - Dodatkowo budynek opuścił już Jerzy Fijas, były burmistrz Brus.
Remont budynku został opracowany przez naukowców. Nietoperz jest bowiem bardzo wyczulony na jakiekolwiek zmiany w krajobrazie, czy ulubionym miejscu. Nawet wycinka drzewa w pobliżu budynku może mieć katastrofalne skutki. Nocek może, po prostu, już nigdy tutaj nie wrócić.
Mam pytanie. Czy najlepszym sposobem na ogólną ochronę nietoperzy jest wieszanie skrzynek?
Macie jakieś doświadczenia z tym związane?
Który typ jest najczęściej zajmowany?
Ja u siebie powiesiłem(na razie) tylko 4, typu angielskiego i zaczynam obserwacje
_________________ "Życiem się ciesz, dopóki jeszcze jest"
ja w ubiegłym roku powiesiłem jedną budkę typu angielskiego, mam tylko nadzieję, że nie jest zbyt płytka... cała jest obita papą, żeby było cieplej na razie nic się nie dzieje, ale czytałem gdzieś, że one zajmują budki po ok. 2-3 latach od momentu zawieszenia
_________________ Maciej Szajda
Poznańska Grupa OTOP
www.otop.org.pl
Ja już się wszystko dowiedziałem od "człowieka z OTONu" i na jesieni powieszę ze sto budek w swojej okolicy.
Ciekaw tylko jestem, na ile tego typu ochrona jest efektywna, czy populacja nietoperzy na danym terenie wzrasta jakoś znacząco, jak większa ilość nietoperzy wpływa na ogólny stan ekosystemu itp. Ponoć w latach 60tych było tego mnóstwo, ciekawe jaka jest zależność między ilością nietoperzy a ilością innych zwierząt.
Nietoperze zjadają olbrzymie ilości owadów, więc regulują ich populacje. Dla człowieka to ma znaczenie szczególnie np. tam, gdzie lęgnie się masa komarów, gdyż również zmniejszają ich liczebność. Nieraz widziałam bardzo liczne stada nietoperzy latające nad stawami.
Skrzynki to zmodyfikowany Stratmann, tyle że dach płaski i zwężenie wejścia(taka listewka, żeby wejście nie miało 5, tylko 2,5cm) jest prostopadłe do ścianki przedniej.
Te zmiany(wprowadzone ze względu na szybkość konstrukcji) chyba w niczym nie przeszkadzają?
O i co z szparami między deskami? Na razie ich nie ma, ale jak budka powisi, to się na pewno zrobią. Obijać papą?
W każdym bądź razie pierwszą "turę" (20 budek) będę wieszał już w następnym tygodniu, po złożeniu podania do nadleśnictwa. A do zimy magiczna stówka na pewno będzie
Miejscem jest kilka leśnictw Nadleśnictwa Nurzec , głównie tereny tzw. Puszczy Mielnickiej.
Zdjęcia załączę, jak budki będą wisiały
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum