FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Obserwacje nietoperzy
Autor Wiadomość
krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-12-14, 07:33   

zwirek napisał/a:
[...]Zna kto może dobry sposób na naukę rozpoznawania i odróżniania gatunków? Jeli tak to proszę o kontakt albo na forum albo na PW!

korzystaj?c z pierwszego sposobu kontaktu proponuję CI zapisać się tutaj oraz zagl?dać (i udzielać się) tutaj
8)

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

echen 

Wysłany: 2004-12-14, 09:07   

Judy napisał/a:
Natomiast absolutn? rewelację stanowi liczba mroczków pozłocistych. ZnaleĽlimy ich aż 7

Słowem: Siedmiu Wspaniałych. Cieszę się, że mogłem tam być i je zobaczyć.

zwirek 

Wysłany: 2004-12-14, 16:05   

Będę korzystał z tego! :) Dzięki krotomie!! :D Jak mawia moja koleżanka z roku "Na Ciebie zawsze można liczyć!!!!" :D

Batman 

Wysłany: 2004-12-16, 21:04   

Ostatnie liczenie nietoperzy na Cytadeli odbyło się dzisiaj. Oto wyniki:
8 MYM
58 MYN
50 MDA
1 ESE
5 PAR
4 BAR
1 PSP (karlik)
1 ind.
= 128 batsów

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2004-12-17, 19:40   

No dobrze. Dostałam zbiórkę danych z 2 ostatnich dni gdy byłam na liczeniach i oto co wyszło:

16.12.2004, Fort IV, Toruń
licz?ce: M. Wyrowińska, ja

Merry napisał/a:
natterery-104
rude-71
plekotusy-8 [auritusy rzecz jasna ;) ]
duze-15 [nocki :>]
mopy-8
nieoznaczone 23 :(
1 brandt/serotinus [to ten w końcu oznaczony przez nas na Es]
1 serotinus

231 batow!!! Jakby dodac do tego te 30 znalezionych przez robotnikow...

:-D Wyłumaczenie. Na forcie s? prowadzone prace remontowe. Robotnicy pracuj? na murach zewnętrznych, po prawej stronie od wejcia (sam fort widzielicie na OKCh). Okazuje się, że wyci?gaj? przy tym nietoperze! Prawidłowo wyedukowani odnosz? je (żywe :P ) do podziemi i tam wypuszczaj? (nietoperze odlatuj? wedle ich słów) :-D

W sumie - super wynik!

I dalej, 16.12.2004, Forty I i II, Toruń
licz?ce: M. Wyrowińska, jaka Dorota mieszkaj?ca blisko mnie :-) , ja

Merry napisał/a:
namiost dzis-khm...innego rzedu wielkosci :) :)
fort 1 - nattererow 10, 1 rudolf [tu nas dzi nie wpucili do "prawej" częci fortu gdzie podobno jest więcej, ale i tak było nietoperzy więcej niż kiedykolwiek w tym miejscu - mało nietoperzowy fort generalnie]
fort2 - 8 daubentonow, 5 nattererow 2 duze :) :)

Te 2 duże, żeby było mieszniej, siedziały oba w takiej klasycznej dziurze jakie widzicie na moich zdjęciach z nietoperzami do identyfikacji ;)

No i ja wpadłam dzisiaj w dziurę :P :D Tak? inn? niż te w cianie :P , duż?, kwadratow? w podłodze. Nie wiem po co takie rzeczy robi? na rodku korytarza :P Wypatrywałam oczywicie nietoperzy w suficie, a Merry zapomniała mi powiedzieć (dopiero 2gi raz byłam na tamtym forcie, jeszcze się nie nauczyłam) :-D Na szczęcie "dziura" miała głębokoć zaledwie około 60cm i skończy się pewnie na siniaku na goleniu drugiej nogi nabitego gdy zatrzymywałam się w lekkim przechyle ;) O dziwo, nawet nie bolało. Ale strach pomyleć co by było gdybym tak wpadła w Grudzi?dzu...... :? :? :/

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

mender 

Wysłany: 2004-12-18, 23:21   

Przepraszam za duze opóĽnienie. Niestety ostatnio nie mam na nic czasu.... ech.... te kobiety... dobij? mnie kiedy....

Oznaczał Marek Kowalski z moj? pomoc? :P :wink: , ale dawał sobie radę :mrgreen: W liczeniu uczestniczyli: Marek Kowalski, Sebastian Menderski, Rafał i Łukasz Kołakowscy, Agnieszka Folga i Piotr Czartoryjski.

Działdowo, 5. XII.2004 r - zamek krzyżacki
nocek rudy (Md) - 2
nocek Natterera (Mn) - 9
gacek brunatny (Pa) - 1
nieoznaczone - 3

Ziemianki w Klęczkowie:
Md - 1
Mn - 3
Pa - 7

Ziemianki w Burkacie:
Md - 19
Mn - 14
Pa - 11
nieoznaczone - 1

W sumie naliczono 72 nietoperze (to rekord dnia Koła) w 10 obiektach (piwnice zamku i ziemianki). Gatunkowo w sumie:
Md - 22
Mn - 26
Pa - 19
nieozn. - 4

Rekordem jak dla nas były 24 nietoperze w jednej ziemiance.

echen 

Wysłany: 2004-12-21, 20:48   

Szukałem dzi nowych ziemianek z nietoperzami w okolicach Łomży; 3 "puste" w Nowogrodzie i 14 w miejscowoci Kupiski Nowe, z których aż 6 zajętych przez nietoperze :!: Ł?cznie:
Pa - 8
Md - 5
Mn - 1
indet. - 1
Najwięcej w jednej piwnicy było 7 nietoperzy; niestety, ziemianka w najbliższe lato idzie do rozbiórki - rolnik musi dostosowywać podwórko do standardów unijnych. :evil:

Batman 

Wysłany: 2004-12-21, 20:53   

Włanie podliczyłem wynik z dzisiejszego liczenia nietoperzy na Cytadeli Poznańskiej.
134 os z 7. gat. M. in było: 62 MYN, 53 MDA PSP i inne.

echen 

Wysłany: 2004-12-22, 18:29   Chłop żywemu nie przepuci? Szybciej już baba albo pleban.

Drugi dzień eksploracji dziewiczych terenów (nie tkniętych nog? chiropterologa). Dzi szukałem ziemianek w dolnym biegu Pisy (prawy dopływ Narwi). Pocz?tek zwiastował "bryndzę" ale tylko do momentu gdy zaczęły się piwnice z kamienia (w jednej z nich dobiłem do 20 osobników). Na 14 piwnic 5 było zajętych przez nietoperze.
Ogółem: 18 Pa; 15 Mn; 6 Md; 2 indet. (jednego z nich tylko było słychać).

W jednym obejciu żona gospodarza pochwaliła mi się że przez kilka zim już ze 20 nietoperzy załatwiła kijkiem :x , bo jak się wyraziła, kiedy jeden wpl?tał jej się we włosy. Nie pomagały żadne kontrargumenty, mogłem jedynie j? okłamać, że nie ma w jej ziemiance nietoperzy (a było 5). Od tubylców dowiedziałem się też, że wczoraj na polecenie proboszcza brali udział w usuwaniu nietoperza z kocioła, który to hibernował za ołtarzem. Trafiłem nawet do miejsca, gdzie został porzucony, niestety, dzi go już tam nie było a z proboszczem nie mogłem porozmawiać bo akurat rozpoczynał obrzędy pogrzebowe. :evil:

Dzi będ?c w terenie dowiadczyłem braku kilku przedmiotów które dobrze jest mieć poszukuj?c nietoperzy:
1) saperki :!: (jej brak uniemożliwił mi wejcie do ciekawie wygl?daj?cej z zewn?trz piwnicy, której drzwi były przysypane i przymarznięte);
2) kawałka cienkiego patyka (chc?c oznaczyć nietoperza w jednym przypadku musiałem ruszyć go delikatnie - w końcu znalazłem co na zewn?trz ziemianki no i udało się oznaczyć a Mn tylko kilka razy zapiszczał i dalej spał);
3) kredy (w ziemiance z kamieni dobrze jest oznaczyć miejsca, gdzie s? nietoperze; jak jest ich dużo robi się kociokwik, jest duża "szansa" 2 razy policzyć tego samego);
4) jakiego smakołyka dla podwórzowego psa;
5) paczki papierosów, żeby poczęstować właciciela posesji;
6) drugiej latarki (czasem autochtoni maj? ochotę pomóc, a co dwie pary oczu to nie jedna)
7) ulotek o nietoperzach

Marfu 

Wysłany: 2004-12-22, 22:55   

Cytat:
paczki papierosów, żeby poczęstować właciciela posesji;

No tak, ostatnio bedac chyba nad Biebrza, mialem to samo... Trzeba miec paczke sportow i zapalniczke na wszelki wypadek...

Reasumujac Twoje listy, nietoperzy cala kupa... Trzeba bedzie w lutym przyjechac na dluzej... Zlote Kury mozesz juz odkladac!

Judy 

Wysłany: 2005-01-16, 18:15   

Dzi przypadkiem "odkryłam" now? ziemiankę z nietoperzami. Należy do mojego wujka i będ?c na imprezie rodzinnej, stwierdziłam, że zajrzę do piwniczki. Nie miałam większych nadziei, bo nie jest zamykana ... a tu niespodzianka - 2 gacki brunatne siedziały między cegłami. :D

Batman 

Wysłany: 2005-01-28, 17:02   

Wczoraj dokonałem odkrycia schronu - typu szczelina plot. W obiekcie zimuje 38 nietoperzy z 4 gat. Cały schron jest zalany wod?, do wysokoci kolan. Jednak lady na cianach wskazuj?, że w poprzednich latach było jej więcej. Układ korytarzy sprawia, że wewn?trz obiektu nie ma przeci?gu (widać to na zał?czonym poniżej planie obiektu), a metrowa warstwa ziemi na dachu schronu powoduje że jest on dobrze izolowany od warunków zewnętrznych.
W tego typu obiektach można pokusić się o drobne przeróbki dla zwiększenia kryjówek dla nietoperzy poprzez nawiercenie otworów w cianach.

[ Dodano: 2005-01-28, 17:03 ]
Oczywicie zał?czony plan przedstawia rzut z góry tegoż włanie obiektu.

kobylepole_zalany.foto1.jpg
Na ścianie widoczne ślady pozimu wody w poprzednich latach.
Plik ściągnięto 949 raz(y) 17.37 KB

kobylepole_zalany.rzut z góry.jpg
Rzut z góry na typowy schron przeciwlotniczy cywilny, budowany przez Niemców w latach 1941-43
Plik ściągnięto 942 raz(y) 10.05 KB

mender 

Wysłany: 2005-02-03, 21:10   

Tak jest. To jest wyjciowa iloć. Możemy co jeszcze pomyleć, ale pewnie beda wszyscy zmeczeni juz.

[ Dodano: 06 Lut 2005 07:04 pm ]
Liczylimy w podziemiach zamku w Działdowie oraz w okolicznych 16 ziemiankach. Naliczylimy 71 nietoperzy z 3 gatunków:
nocek rudy (Myotis daubentonii) - 26
nocek Natterera (Myotis Nattereri) - 22
gacek brunatny (Plecotus auritus) - 21
nieoznaczone - 2

Jedynie w 2 ziemiankach nie mielimy nietoperzy. O zajęciu ciegieł-dziurawek przez nietoperze już wkrótce na stronie głównej TPB.

[ Dodano: 06 Lut 2005 09:54 pm ]
Liczyli : Judy, Marfu, Łukasz - Działdowskie Koło TPB, ja.

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2005-02-03, 23:00   

włanie wróciłem z Brzeskiego Rejonu Umocnionego i jestem na granicy wyczerpania ale zdołam jeszcze to napisać...

chyba padł ogólny rekord (rekordy pamięta Marfu więc proszę o potwierdzenie ;) )

w sumie zliczylimy (jeli mi się nie pokićkało ze zmęczenia) 382 nietoperze z 6 gatunków

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2005-02-03, 23:23   

No super Mopku, to wypij się i czekamy na szczegóły jutro :) Póki co - gratulacje i :res:

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

Odpowiedz do tematu