FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Obserwacje nietoperzy
Autor Wiadomość
Zyga 

Wysłany: 2008-08-24, 07:59   

Wczoraj został obięty fachową opieką i poszedł na kwarantanne.Z wstępnych oględzin wynikało,że nic mu nie dolega.
Oznaczony jako Nocek Natterera.

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2008-08-24, 19:02   

egretta.pl napisał/a:
mopek? :-P przyjechał ktoś do niego?
egretto, porównaj fotkę mopka z tym Zygi. Zwróć uwagę na "mocowanie" i układ uszu względem siebie :>

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2008-09-02, 13:21   

Zyga napisał/a:
Wczoraj został obięty fachową opieką i poszedł na kwarantanne.Z wstępnych oględzin wynikało,że nic mu nie dolega.
Oznaczony jako Nocek Natterera.
Zyga a czy osoba która go oznaczała zrobiła może pomiary przedramienia :?: Jest podejrzenie że może nie być Nocek Natterera tylko łydkowłosy. Mógłbyś się dowiedzieć :?:

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Mateusz_C 
moderator

Wysłany: 2008-09-02, 16:29   

Tak, ten nietoperz z Tczewa to nie Natterer ale nocek łydkowłosy, przedramię 46,7 mm. Dorosła samica, co ciekawe KARMIĄCA. Szkoda że to już druga połowa sierpnia - gdybym taką karmiącą samicę wcześniej znalazł w Tczewie, mielibyśmy dowód na rozród łydka w Dolinie Dolnej Wisły. Ale o tej porze roku to już raczej nie upierałbym się - Bóg raczy wiedzieć, skąd przyleciała. Ale nadal bardzo prawdopodobne.

Zwierzak był zdrowy, jadł i pił, choć w dość lichej kondycji (15 g). Lotny - latał mi nawet po mieszkaniu, więc po 3 dniach wypuszczony na wolność w Tczewie. U nas na Pomeranii pierwszy łydek znaleziony przez ludność "na mieście"

myszatnica 

Wysłany: 2008-10-28, 15:03   

W weekend byłam w 2 jurajskich jaskiniach. W Wielkanocnej znalazłam kolonię podkowców małych (18 osobników w największej komorze jaskini) i pojedyncze podkowce (wszędzie). Poza tym nocki duże - trochę latających i kilka śpiochów.
W Jaskini Studnisko latało mnóstwo nocków dużych. Jeden zwierzak nawet wylądował mi na policzku kiedy przeciskałam się przez ciasny korytarz ale miał problem ze złapaniem przyczepności - biedak musiał przeżyć nie mały szok. Poza tym znalazłam nocka dużego z obrączką (napis CIC Kraków 8006 jeśli kogoś interesuje). Nietoperz ma się dobrze, nie dotykałam go ale sobie dokładnie obejrzałam nie latał z innymi tylko wisiał sobie spokojnie przyczepiony do skały. To tyle moich niecodziennych obserwacji.

Mateusz_C 
moderator

Wysłany: 2008-10-28, 17:50   

myszatnica napisał/a:
Poza tym znalazłam nocka dużego z obrączką (napis CIC Kraków 8006 jeśli kogoś interesuje).

napisz do Tomka Postawy z ISEZ PAN w Krakowie, to pewnie jego blacha

postawa@isez.pan.krakow.pl

Odpowiedz do tematu