FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Obserwacje nietoperzy
Autor Wiadomość
WJG 
Rzekomy Dewastator

Wysłany: 2007-10-19, 02:41   

Przed akademikiem Oaza w Krakowie(niektórzy forumowicze wiedzą o czym piszę) od kilku dni pożywiają się mroczki korzystając z latarni przy drodze. Jeżeli leśnicy z Oazy i okolic mają chęć i dysponują dwoma długimi tyczkami (zostawiłem swoje "w terenie") możemy spróbować odłowić coś w jedną z najbliższych ciepłych nocy.

Anitka 

Wysłany: 2007-11-25, 22:51   

Pilnie potrzebuję aktualne Mapy z trasami przelotów ptaków i nietoperzy.
Gdzie można uzyskać bądź ewentualnie kupić najlepiej na CD?
wIEM ŻE MOŻNA KUPIĆ SOBIE KSIĄŻKE "MIGRACJE PTAKÓW", ALE INTERESUJE MNIE BARDZO SZCZEGŁOWE MAPY

graż 

Wysłany: 2007-12-13, 15:27   

Mam pytanko

Jaka jest obecnie oficjalna liczba gatunków spotykanych w Polsce.
Na pewno 24 ale czy ostatnio się coś zmieniło jeśli tak to jaki gatunek "doszedł".

pozdro :res:

WJG 
Rzekomy Dewastator

Wysłany: 2007-12-13, 23:14   

graż napisał/a:
Jaka jest obecnie oficjalna liczba gatunków spotykanych w Polsce.
Na pewno 24 ale czy ostatnio się coś zmieniło jeśli tak to jaki gatunek "doszedł".

Pytanie jest podchwytliwe, bo pada słówko spotykanych... :) :) :)

Za Sachanowicz et al z Vespertilio (w którymś wątku chyba Moris dodał linka do publikacji) jest 24, ostatnio przybył nowy gość - szczegóły w nowym Acta Chiropterologica.
Zatem odpowiadając na zmodyfikowaną pierwszą część Twojego pytania mamy stwierdzonych 25.

Rey 
moderator

Wysłany: 2007-12-14, 14:41   

WJG napisał/a:
ostatnio przybył nowy gość

A jak się zowie :?: :]

graż 

Wysłany: 2007-12-15, 11:30   

No właśnie jak? :)
Jak na razie nowy numer Acta chioropterologica jest przynajmniej dla mnie niedostępny :sad:

Gottfri 

Wysłany: 2008-01-14, 15:57   

A w MRU znowu mały rekordzik. W sobotę doliczyliśmy 37540 nietoperzy. To dopiero przybliżony wynik po wstępnym podliczeniu i może jeszcze wzrosnąć o parę osobników :grin:

WJG 
Rzekomy Dewastator

Wysłany: 2008-01-14, 20:53   

Gottfri napisał/a:
37540 nietoperzy

ładnie.
A ile nocków dużych (tak pi razy oko?)

myszatnica 

Wysłany: 2008-01-14, 22:29   

Gottfri napisał/a:
A w MRU znowu mały rekordzik. W sobotę doliczyliśmy 37540 nietoperzy. To dopiero przybliżony wynik po wstępnym podliczeniu i może jeszcze wzrosnąć o parę osobników :grin:

No to twierdza Modlin dość kiepsko na tym tle wypada, ale jak napiszę, że był to jeden fort (Pomiechowo) i zasadzie jeden korytarz to może statystyka zyska na tym.

Wczoraj udało się naliczyć 80 osobników z następujących gatunków:
- nocek Natterera
- nocek rudy
- nocek duży (niestety tylko jeden)
- nocek wąsatek
- gacek brunatny
- gacek szary
- mopek

nie będę pisać konkretnych liczb, bo nie ja obsługiwałam notatnik terenowy ale najwięcej było Nattererów, które tworzyły piękne kolonie po 15 osobników przeważnie.

WJG 
Rzekomy Dewastator

Wysłany: 2008-01-19, 17:44   

Rey napisał/a:
WJG napisał/a:
ostatnio przybył nowy gość

A jak się zowie

Wybaczcie, że chwilę zwlekałem z odpowiedzią na to pytanie. Nowy gatunek to nocek Alcathoe/Alkatoe (Myotis alcathoe), gatunek 'bliźniaczy' dla wąsacza i Brandta. Obszerna publikacja na ten temat we wspomnianym Acta sygnowana kilkonastoma nazwiskami (badania polskich Alkatoe -Piksa, Tereba, Bogdanowicz)

NIERMANN, I., BIEDERMANN, M., BOGDANOWICZ W., BRINKMANN R., BRIS Y. L., CIECHANOWSKI M., DIETZ C., DIETZ I., ESTÓK P., VON HELVERSEN O., HOUÉDEC A. L., PAKSUZ P., PETROV B. P., ÖZKAN B., PIKSA K., RACHWALD A., ROUE S. Y., SACHANOWICZ K., SCHORCHT W., TEREBA, A. & MAYER F., 2007: Biogeography of the recently described Myotis alcathoe von Helversen and Heller 2001. Acta Chiropterologica. 9: 361-378.

claviceps 
moderator
Siedzący Łoś

Wysłany: 2008-01-30, 14:37   

Trochę zaległe info o dwóch nietoperach, które się w styczniu przewinęły przez "proNaturę".
W piatek 11 stycznia zadzwonił do nas pan z magazynu hurtowni w pd-wsch Wrocławiu z informacją, że ma nietoperza, który dzień wcześniej latał mu po pokoju, a w tym dniu juz tylko chodził. Razem z Kuba Szymczakiem przejęliśmy zwierza, który się okazał być samicą borowca wielkiego. Jako że bardziej wyedukowane osoby były niedostępne, zabrałem delikwentkę do domu i przez weekend karmiłem mącznikami. Pani borowcowa była w całkiem dobrej kndycji, tylko trochę głodna ;) a po podkarmieniu poszła zimować na strych do gottfri'da.
Natomiast we wtorek 15 stycznia przyszedł do nas młody człowiek, który poprzedniego dnia idąc wieczorem chodnikiem w centrum Wrocka zobaczył kota z futrzakiem w zębach :| Dokonał błyskawicznej interwencji i wyszarpał nietopera z pazurów kociska. Zwierz, a dokładnie samiec mroczka późnego, był raczej w marnym stanie, ale nie wykazywał większych obrażeń zewnętrznych poza złamanymi końcówkami dwóch paliczków :/ . Iwona Gottfried zawiozła go do zaprzyjaźnionego weta, dr Piaseckiego, który dokonał amputacji uszkodzonych części paliczków - z tego co wiem, ten ubytek nie jest jakiś straszny i jest duża szansa, że mroczek jeszcze poleci :] Oczywiście futrzak również trafił do gottfri'da i Iwony; najwieższe wiadomości mówią, że wygląda coraz lepiej :oki:
Załączam fotki zrobione w naszym biurze przez Wojtka Grzesiaka.

borowiec głodny.JPG
Plik ściągnięto 17 raz(y) 145.45 KB

borowiec konsumujący.JPG
Plik ściągnięto 18 raz(y) 121.69 KB

mroczek.JPG
Plik ściągnięto 17 raz(y) 127.68 KB

"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"

Nikt nie spodziewa się Hiszpańskiej Inkwizycji!

WJG 
Rzekomy Dewastator

Wysłany: 2008-01-30, 21:54   

claviceps napisał/a:
zewnętrznych poza złamanymi końcówkami dwóch paliczków

Które paliczki miał uszkodzone?
Widzę, że macie pełne ręce roboty. W Krakowie nudy, jak coś się trafi to tylko posrebrzańce każdej płci. Ale na wiosnę znów pewnie borowce powyłażą :)

claviceps 
moderator
Siedzący Łoś

Wysłany: 2008-02-04, 22:45   

WJG napisał/a:
Które paliczki miał uszkodzone?

Na pewno w 4 i chyba w 3 palcu - ale same końcówki, powiedzmy opuszki ;)

WJG napisał/a:
Widzę, że macie pełne ręce roboty. W Krakowie nudy, jak coś się trafi to tylko posrebrzańce każdej płci. Ale na wiosnę znów pewnie borowce powyłażą :)

Ano nie narzekamy ;)

"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"

Nikt nie spodziewa się Hiszpańskiej Inkwizycji!

Pawelele 

Wysłany: 2008-02-26, 20:21   

Dziś w telewizorze ;) oglądałem regionalny programik o przyrodzie - "Bliżej natury"

Był w nim materiał o 40 borowcach wielkich zimujących na balkonie na jednym z katowickich osiedli. Ich los był zagrożony, więc odpowiednio przygotowani ludkowie zajęli się nimi - nietoperki trafiły do leśnego pogotowia w Mikołowie.

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2008-02-28, 09:27   

idac na spacer z psem o 5 50 widzialem dwa nietoperze jak fruwaly w parku miejskim w Bochni - nie wiem co to za gatunek ale widac juz ze zaczynaja sie wybudzac :]

ogromny :res: dla Kess i Kamikazi za zawodowe łażenie po górach :]

Odpowiedz do tematu