nie wiem czemu ale pierwsze co mi przychodzi do głowy to:
Ukryta Wiadomość:
Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość --- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message ---
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość --- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message ---
ps
Marfu, musimy chyba przyj?ć technikę jeżdżenia na zmianę - mnie nie ma jest sensacja - w zeszłym roku Ciebie nie było i ja miałem rewelację
...ale widzę, że już drugi offtopic się tworzy
sobota 4 XII Brodnica, kamienica oddalona od rz. Drwęcy o jakie 20 m, (8*C w piwnicy) jeden nietoperz (jaki, to możesz zobaczyć tutaj) hibernuj?cy na wysokoci ~1,5 m w odległoci ~40 cm od drzwi do piwnicy (drzwi to mocno powiedziene, ot kilka desek trzymaj?cych się razem dzięki pajęczynie )
Korci mnie żeby pobawić się w domokr?żce na tej ulicy i dzwonić do mieszkań z tekstem "dzień dobry, czy ma Pan/Pani może w piwnicy nietoperza ".
Jak się tego podejmę to spotka mnie jedna z czterech rzeczy:
pobij? mnie (nieciekawa okolica),
nic nie znajde,
zgarn? mnie i zamkn? w wariatkowie,
co znajde
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
Judy pewnie od razu poszla spac , wiec ja krotko napisze. Brzeski Rejon Umocniony, kilkanascie schronow bojowych. Niestety - bardzo malo. W najciekawszym obiekcie 134 mopki, w drugim - okolo 40. W sume jakies dwie setki, w tym prwie wszystko mopki. Ciekawiej bedzie po weekendzie, czyli po Biebrzy...
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
W niedzielę i poniedziałek (12-13 XII) liczylimy nietoperze zimuj?ce nad Biebrz?. Kontrolowane obiekty to schrony bojowe, (betonowe), Twierdza Osowiec oraz przydomowe piwnice-ziemianki. Pod względem ogólnej liczebnoci nietoperzy wypadło raczej rednio. Natomiast absolutn? rewelację stanowi liczba mroczków pozłocistych. ZnaleĽlimy ich aż 7, podczas gdy zazwyczaj był to 1 w porywach do 2 osobników. Większoć z nich zimowała w schronach, jeden w piwnicy i jeden w forcie głównym w Osowcu.
Pozostałe stwierdzone gatunki to: mopek, nocek rudy, nocek Natterera, gacek brunatny, nocek łydkowłosy, mroczek póĽny, nocek Brandta lub w?satek.
Zał?czam zdjęcie jednego z bohaterów
Mroczek pozłocisty Eptesicus nilssonii
Ładny ten nietoperek! Szkoda tylko że nie potrafię odróżnić jednego gatunku nietoperza od drugiego! Dla mnie to w sumie wszystko jedno To co przeleci nade mn? to nietoperz i tyle, ale żeby oznaczyć gatunek to już niestety z tym jest kiepsko.
Tak na dobr? sprawę to chętnie nauczyłbym się rozpoznawać gatunki tych lataj?cych ssaków, ale z tego co wiem to strasznie ciężko to przychodzi ( przynajmniej u mnie)! Zna kto może dobry sposób na naukę rozpoznawania i odróżniania gatunków? Jeli tak to proszę o kontakt albo na forum albo na PW!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum