FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
nocny gość :-)
Autor Wiadomość
orek 

Wysłany: 2008-07-01, 13:23   nocny gość :-)

Witam!
Dziś w nocy w środku mokotowa miałem 2 gości....
Trochę się namęczyłem żeby się ich bez ofiar w ssakach pozbyć :-) i zastanawiam się co to za nocki były...
pomożecie?
przepraszam za jakość zdjęcia, ale ciemno było i miałem problem z ustawieniem ostrości :-)

aha, skończyło się wszystko dobrze i obaj goście odfrunęli przez drzwi balkonowe...
zdzwiłem się w każdym razie dość mocno kiedy mnie obudziły po 1 w nocy przelatując z sypialni do pokoju i z powrotem w kółko..... :-)
pozdrawiam
Orek

edit: ale przeraźliwie krzyczy taki nietoperek.... ciho, ale aż w uszach takie nieprzyjemne wibrowanie czuć..... sympatyczny zwierzak w każdym razie :-)

i jeszcze jedno, po obejrzeniu kilki fotek z żoną obstawiamy że to borowiec wielki....

gacek4.jpg
Plik ściągnięto 17 raz(y) 41.68 KB

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2008-07-01, 13:46   

orek, a czemu nie mroczek późny :?: :>
wielkość, kształt ucha i czarna "maska" chyba by bardziej pasowała :roll: .
W dodatku borowce o tej porze roku raczej nie ruszają się z lasu podczas gdy w/w mroczek jest jak najbardziej gatunkiem synantropijnym :idea:

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

orek 

Wysłany: 2008-07-01, 13:52   

bo takiego nie znalazłem na zdjęciach :-)
o nietoperzach nie wiem nic, poza tym że na jakims zdjęciu ten borowiec podobny mi się wydał :-)
pewnie jest jak mówisz, poczytam zaraz sobie o tym mroczku :-)
dzięki!

Mateusz_C 

Wysłany: 2008-07-01, 18:39   

orek napisał/a:
bo takiego nie znalazłem na zdjęciach

orek, "Twój" nietoperz to na 100% mroczek późny

Mateusz_C 

Wysłany: 2008-07-01, 18:41   

krotom napisał/a:
W dodatku borowce o tej porze roku raczej nie ruszają się z lasu podczas gdy w/w mroczek jest jak najbardziej gatunkiem synantropijnym :idea:

borowiec wielki również coraz częściej robi się synantropijny latem, w okresie rozrodu. Zwłaszcza w budynkach wielkopłytowych. Ale niedawno mieliśmy kolonię rozrodczą tego gatunku w wiejskim domu (murowanym - beton, jakieś płytki, full szczelin), wylot przy oknie nad framugą, w bezleśnym, rolniczym terenie (choć stary park podworski był obok)

WJG 
Rzekomy Dewastator

Wysłany: 2008-08-10, 11:48   

Mateusz_C napisał/a:
borowiec wielki również coraz częściej robi się synantropijny latem, w okresie rozrodu.

Nie tylko, bo i zimować lubi w blokach z płyty. Od dwóch lat co wiosna przyjeżdżają do nas wymęczone zimą osobniki, które wpadły do klatek schodowych lub mieszkań.

Odpowiedz do tematu