Witam!
Dziś w nocy w środku mokotowa miałem 2 gości....
Trochę się namęczyłem żeby się ich bez ofiar w ssakach pozbyć i zastanawiam się co to za nocki były...
pomożecie?
przepraszam za jakość zdjęcia, ale ciemno było i miałem problem z ustawieniem ostrości
aha, skończyło się wszystko dobrze i obaj goście odfrunęli przez drzwi balkonowe...
zdzwiłem się w każdym razie dość mocno kiedy mnie obudziły po 1 w nocy przelatując z sypialni do pokoju i z powrotem w kółko.....
pozdrawiam
Orek
edit: ale przeraźliwie krzyczy taki nietoperek.... ciho, ale aż w uszach takie nieprzyjemne wibrowanie czuć..... sympatyczny zwierzak w każdym razie
i jeszcze jedno, po obejrzeniu kilki fotek z żoną obstawiamy że to borowiec wielki....
orek, a czemu nie mroczek późny
wielkość, kształt ucha i czarna "maska" chyba by bardziej pasowała .
W dodatku borowce o tej porze roku raczej nie ruszają się z lasu podczas gdy w/w mroczek jest jak najbardziej gatunkiem synantropijnym
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
bo takiego nie znalazłem na zdjęciach
o nietoperzach nie wiem nic, poza tym że na jakims zdjęciu ten borowiec podobny mi się wydał
pewnie jest jak mówisz, poczytam zaraz sobie o tym mroczku
dzięki!
W dodatku borowce o tej porze roku raczej nie ruszają się z lasu podczas gdy w/w mroczek jest jak najbardziej gatunkiem synantropijnym
borowiec wielki również coraz częściej robi się synantropijny latem, w okresie rozrodu. Zwłaszcza w budynkach wielkopłytowych. Ale niedawno mieliśmy kolonię rozrodczą tego gatunku w wiejskim domu (murowanym - beton, jakieś płytki, full szczelin), wylot przy oknie nad framugą, w bezleśnym, rolniczym terenie (choć stary park podworski był obok)
borowiec wielki również coraz częściej robi się synantropijny latem, w okresie rozrodu.
Nie tylko, bo i zimować lubi w blokach z płyty. Od dwóch lat co wiosna przyjeżdżają do nas wymęczone zimą osobniki, które wpadły do klatek schodowych lub mieszkań.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum