Powstał już temat obserwacje nietoperzy na wzór obserwacji ptaków, czas więc na nietoperzowe albinosy. Oto historia jednego gacka brunatnego.
W lutym 2004 razem z Marfu i Mopkiem w jednej z poddziałdowskich ziemianek znaleĽlimy gacka brunatnego Plecotus auritus z bardzo jasnymi ramieniami. Niestety nie mielimy aparatu, więc nie moglimy tego uwiecznić. W grudniu 2004 podczas kolejnej kontroli ten sam gacek zimował w tej samej ziemiance. Wykluczylimy innego osobnika ze względu na osobliwy wygl?d. Niestety i wtedy nikt nie miał aparatu. Podczas ostatniej kontroli w lutym 2005 razem z Judy i Marfu znaleĽlimy naszego gacka. Tym razem dzięki obecnoci Judy aparat był i to nie byle jaki. Zdjęcia zrobiła Judy. Jak widać osobnik ten ma częsiowo leucystyczne skrzydła, ramiona i przedramiona.
rewelacja - faktycznie to taki rozjaniony nietoperek (nie sensu stricte albinos). Zdarza się to niezmiernie rzadko! Trzeba by kiedy zebrać do kupy takie stwierdzenia i gdzie opublikować... Pamiętam kiedy mielimy w Sobiborskim PK takiego gacka łaciatego jak krowa
warto dodać tu obserwację naszych koleżanek i kolegów z Salamandry albinotycznego mroczka póĽnego:
kliknij aby powiększyć
Fot.: Radosław Jaros - PTOP "Salamandra"
Watson'ie ... patrzysz i nie widzisz czy tylko se podmiechujki ze mnie robisz ... przeca głono i wyraĽnie widać, że błona na skrzydle tylko z przodu jest wybielona podczas gdy z tyłu nadal jest szara
Oczywicie mogę się mylić... wtedy okoliczonoci? łagodz?c? niechaj będzie ten " " który postawiłem za owym
Cytat:
częciowo
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
ależ drogi Holmes'ie wydaje mi się, iż błona może być nieco przybrudzona tudzież być to efektem gry cieni na fotografii wszak oko jest wyraĽnie czerwone
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum