Jak nalezy przygotowac ziemianke, aby byla ona wykorzystywana przez nietoperze jako miejsce zimowej hibernacji? Czy zamurowanie okien i wstawienie drewnianych drzwi wystarczy? Jak nalezy zadbac o odpowiednia wilgotnosc? Wiem, ze mozna wmurowac w sufit pustaki z licznymi otworami (te wygladajace jak duza cegla z otworami), by nietoperze mialy szczeliny do zimowania. I czy w ogole jest sens przygotowywania takiej ziemianki? Moze nietoperze niechetnie je zajmuja?
Czy zamurowanie okien i wstawienie drewnianych drzwi wystarczy?
powinno, ale to nie gwarantuje niestety sukcesu... poza tym różne gatunki maj? różne wymagania i niestety nigdy wszystkim nie dogodzisz
Cytat:
Jak nalezy zadbac o odpowiednia wilgotnosc?
jak to ziemianka to właciwie powinno samo z siebie być odpowiednio wilgotno... ale czasem robi się specjalne baseniki z wod? - trzeba tylko je wtedy odpowiednio zabezpieczyć ponieważ czasem nietoperzowi zdarzy się spać i wtedy zanim się wybudzi może być za póĽno...
Cytat:
Wiem, ze mozna wmurowac w sufit pustaki z licznymi otworami (te wygladajace jak duza cegla z otworami), by nietoperze mialy szczeliny do zimowania
oczywicie to jest praktykowane i sprawdza się nieĽle
Cytat:
I czy w ogole jest sens przygotowywania takiej ziemianki? Moze nietoperze niechetnie je zajmuja?
s? gatunki, które bardzo chętnie korzystaj? z ziemianek - np. nocek rudy, Natterera, gacki a nawet trafiaj? się takie rarytasy jak nocki łydkowłose
Dzieki mopek za wyczerpujaca odpowedz
Ps. A jak wygladaja Twoje doswiadczenia w kwestii zamykania tych ziemianek? Nalezy sie skontaktowac z wlascicielem posesji i prosic o pozwolenie na zmodyfikowanie. No a potem sprawa zamykania na kłodke. Czy wlasciciele nie plosza nietoperkow (bo rozumiem, ze oni tez musza miec klucze)?
A jak wygladaja Twoje doswiadczenia w kwestii zamykania tych ziemianek?
powiem szczerze - prawie żadne
Cytat:
Nalezy sie skontaktowac z wlascicielem posesji i prosic o pozwolenie na zmodyfikowanie. No a potem sprawa zamykania na kłodke. Czy wlasciciele nie plosza nietoperkow (bo rozumiem, ze oni tez musza miec klucze)?
to na pewno! bezapelacyjnie! musisz mieć zgodę właciciela na zrobienie czegokolwiek na jego posesji, no i oczywicie klucze musz? zostać u właciciela, a on zadecyduje czy wydać Ci zapasowe czy wpuszczać Cię co roku jak się zjawisz na kontrolę. Jeli chodzi o płoszenie to nietoperze nie korzystałyby z tego typu schronień gdyby im to przeszkadzało do ziemianek wchodzi się najczęciej bardzo rzadko (po ziemniaki) i to wcale nietoperzom nie przeszkadza.
Nietoperze rzeczywiscie chetnie zimuja w ziemiankach. Dzis przeszukalismy z kolega cztery ziemianki. W dwóch nietoperzy nie było - pewnie ze wzgledu na brak drzwi Ale za to w dwoch nastepnych bylo az 8 nietoperzy! Cztery z nich to na pewno gacki (prawdopodobnie brunatne), bo mialy schowane uszy pod skrzydlami. Jeden zpozostalych to na 90% nocek rudy, reszty nie potrafilem rozpoznac. Czesc byla wcisnieta w szczeliny miedzy cegłami a czesc wisiala zaczepiona o drut. To na prawde niesamowite uczucie kiedy wchodzi sie do ciemnej, wilgotnej piwniczki i nie wiadomo ile sie zastanie wiszacych potworkow. Poza tym przy okazji mozna uwrazliwic wlascicieli na ich tajemniczych sasiadow. Polecam wszystkim wyszukiwanie zimowisk nietoperzy!!!!
w takich ziemiankach też zimuj? komary.... czy rola sie nie odwraca i komary nie żeruj? na nietoperzach???? jak to jest niech kto mi odpowie.. bo mnie zżera.. ale ciekawoć
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
Ja bylem ostatnio w kilku ziemiankach. Widzialem mnostwo komarow. Zaden z nich nie probowal sie we mnie wessac. Wszystkie spaly jak susly. Widocznie nie mam najsmaczniejszej krwi
moja piwnica (a nie ziemianka ) jest pod budynkiem gospodarczym. Jak sie tam wejdzie z dworu to czuć troche ciepła... ale ile to stopni to tego nie wiem. Nie omieszkam tego w ten łikend zbadać 8)
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum