FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
nietoperzowe ziemianki
Autor Wiadomość
mender 

Wysłany: 2003-11-23, 19:46   nietoperzowe ziemianki

Jak nalezy przygotowac ziemianke, aby byla ona wykorzystywana przez nietoperze jako miejsce zimowej hibernacji? Czy zamurowanie okien i wstawienie drewnianych drzwi wystarczy? Jak nalezy zadbac o odpowiednia wilgotnosc? Wiem, ze mozna wmurowac w sufit pustaki z licznymi otworami (te wygladajace jak duza cegla z otworami), by nietoperze mialy szczeliny do zimowania. I czy w ogole jest sens przygotowywania takiej ziemianki? Moze nietoperze niechetnie je zajmuja?

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2003-11-23, 23:43   

Cytat:
Czy zamurowanie okien i wstawienie drewnianych drzwi wystarczy?

powinno, ale to nie gwarantuje niestety sukcesu... poza tym różne gatunki maj? różne wymagania i niestety nigdy wszystkim nie dogodzisz

Cytat:
Jak nalezy zadbac o odpowiednia wilgotnosc?

jak to ziemianka to właciwie powinno samo z siebie być odpowiednio wilgotno... ale czasem robi się specjalne baseniki z wod? - trzeba tylko je wtedy odpowiednio zabezpieczyć ponieważ czasem nietoperzowi zdarzy się spać i wtedy zanim się wybudzi może być za póĽno...

Cytat:
Wiem, ze mozna wmurowac w sufit pustaki z licznymi otworami (te wygladajace jak duza cegla z otworami), by nietoperze mialy szczeliny do zimowania

oczywicie to jest praktykowane i sprawdza się nieĽle

Cytat:
I czy w ogole jest sens przygotowywania takiej ziemianki? Moze nietoperze niechetnie je zajmuja?

s? gatunki, które bardzo chętnie korzystaj? z ziemianek - np. nocek rudy, Natterera, gacki a nawet trafiaj? się takie rarytasy jak nocki łydkowłose

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

mender 

Wysłany: 2003-11-23, 23:55   

Dzieki mopek za wyczerpujaca odpowedz :D
Ps. A jak wygladaja Twoje doswiadczenia w kwestii zamykania tych ziemianek? Nalezy sie skontaktowac z wlascicielem posesji i prosic o pozwolenie na zmodyfikowanie. No a potem sprawa zamykania na kłodke. Czy wlasciciele nie plosza nietoperkow (bo rozumiem, ze oni tez musza miec klucze)?

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2003-11-24, 00:09   

Cytat:
A jak wygladaja Twoje doswiadczenia w kwestii zamykania tych ziemianek?

powiem szczerze - prawie żadne :roll:

Cytat:
Nalezy sie skontaktowac z wlascicielem posesji i prosic o pozwolenie na zmodyfikowanie. No a potem sprawa zamykania na kłodke. Czy wlasciciele nie plosza nietoperkow (bo rozumiem, ze oni tez musza miec klucze)?

to na pewno! bezapelacyjnie! musisz mieć zgodę właciciela na zrobienie czegokolwiek na jego posesji, no i oczywicie klucze musz? zostać u właciciela, a on zadecyduje czy wydać Ci zapasowe czy wpuszczać Cię co roku jak się zjawisz na kontrolę. Jeli chodzi o płoszenie to nietoperze nie korzystałyby z tego typu schronień gdyby im to przeszkadzało :wink: do ziemianek wchodzi się najczęciej bardzo rzadko (po ziemniaki) i to wcale nietoperzom nie przeszkadza.

mender 

Wysłany: 2004-02-12, 23:07   

Nietoperze rzeczywiscie chetnie zimuja w ziemiankach. Dzis przeszukalismy z kolega cztery ziemianki. W dwóch nietoperzy nie było - pewnie ze wzgledu na brak drzwi :wink: Ale za to w dwoch nastepnych bylo az 8 nietoperzy! Cztery z nich to na pewno gacki (prawdopodobnie brunatne), bo mialy schowane uszy pod skrzydlami. :mrgreen: Jeden zpozostalych to na 90% nocek rudy, reszty nie potrafilem rozpoznac. :( Czesc byla wcisnieta w szczeliny miedzy cegłami a czesc wisiala zaczepiona o drut. To na prawde niesamowite uczucie kiedy wchodzi sie do ciemnej, wilgotnej piwniczki i nie wiadomo ile sie zastanie wiszacych potworkow. Poza tym przy okazji mozna uwrazliwic wlascicieli na ich tajemniczych sasiadow. Polecam wszystkim wyszukiwanie zimowisk nietoperzy!!!!

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2004-02-12, 23:33   

Cytat:
bo mialy schowane uszy pod skrzydlami. Jeden zpozostalych to na 90% nocek rudy, reszty nie potrafilem rozpoznac.

Mender! Pakuj manatki i przyjeżdżaj do Drozdowa - w sobotę z samego rana jedziemy nad Biebrzę to się zabierzesz z nami i wszystkiego się nauczysz!

bo jak nie to ja mogę się wybrać do Ciebie ale za rok - musiałby tylko pozbierać informacje z jak największej liczby kryjówek

mender 

Wysłany: 2004-02-12, 23:57   

Cytat:
bo jak nie to ja mogę się wybrać do Ciebie ale za rok - musiałby tylko pozbierać informacje z jak największej liczby kryjówek

Wlasnie taki mialem zamiar. Jak bede mial juz co najmniej kilkanascie miejsc zimowania, to bede myslal kogo zaprosic... :mrgreen:

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-02-13, 12:18   

w takich ziemiankach też zimuj? komary.... czy rola sie nie odwraca i komary nie żeruj? na nietoperzach???? jak to jest :?: niech kto mi odpowie.. bo mnie zżera.. ale ciekawoć :lol:

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

mender 

Wysłany: 2004-02-13, 13:04   

Zima komary spia, tak jak nietoperze. Latem zas komary stanowia pokarm dla niektorych nieotperzy :lol:

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-02-13, 13:15   

mender napisał/a:
Zima komary spia[...]

no tak chyba nie do końca... jak ide po ziemniaki do piwnicy to zaraz zaczyna sie bzykanie :wink: i próby podlecenia do mnie żeby sie we mnie wessać :evil:

Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!

mender 

Wysłany: 2004-02-13, 13:55   

Cytat:
żeby sie we mnie wessać

Ja bylem ostatnio w kilku ziemiankach. Widzialem mnostwo komarow. Zaden z nich nie probowal sie we mnie wessac. Wszystkie spaly jak susly. Widocznie nie mam najsmaczniejszej krwi :wink:

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-02-13, 14:16   

moja piwnica (a nie ziemianka :!: ) jest pod budynkiem gospodarczym. Jak sie tam wejdzie z dworu to czuć troche ciepła... ale ile to stopni to tego nie wiem. Nie omieszkam tego w ten łikend zbadać 8)

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2004-02-13, 22:59   

Cytat:
czy rola sie nie odwraca i komary nie żeruj? na nietoperzach????

nie, nadal pozostaje ta sama - nietoperze czasem przy przebudzeniu się na kupkę i siusiu wci?gn? parę złoliwych "bzykaczy" :wink:

mender 

Wysłany: 2004-02-15, 17:01   

Dzis zwiedzilem kilka kolejnych ziemianek. Niestety zadna z nich nie nadawala sie na zimowisko nietoperzy :(

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-02-15, 23:31   

mender napisał/a:
Dzis zwiedzilem kilka kolejnych ziemianek. Niestety zadna z nich nie nadawala sie na zimowisko nietoperzy :(

a co konkretnie je dyskwalifikowało :?:

Odpowiedz do tematu