FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Nietoperze w stosach drewna (papierówce)
Autor Wiadomość
beskidzianin 

Wysłany: 2005-06-30, 13:42   Nietoperze w stosach drewna (papierówce)

Dzisiaj dowiedziałem się od osoby wywoż?cej z lasu drewno stosowe (papierówkę) w Nadlenictwie Ujsoły, że od ok. 20 lat widuje czasami w tych stosach nietoperze. Przypuszczam, że dotyczy to stosów, które długo w lesie leż?. Mówił mi, że częciej widuje nietoperze z małymi uszami, a rzadziej z tymi wielkimi oraz to, że jak puszczał z ręki te nietoperze to mylał, że odfrun? jak ptaki, podczas gdy one spadały na podłoże potrzepawszy trochę skrzydłami.
Z kolei na zbiorczej składnicy drewna w Rycerce gdzie częć papierówki z lasu jest dowożona (częć robi się na miejscu) nie stwierdził on nigdy tego zjawiska, jedynie w stosach w lesie. Przypuszczam więc, że zjawisko zajmowania tych stosów będzie obejmować wszystkie Nadlenictwa w Polsce i w pobliskich krajach. W zwi?zku z tym należałoby, więc dogłębniej zbadać to ciekawe zjawisko.
Osoba ta ma mi dać znać jak znajdzie znowu jakiego nietoperza, dzięki czemu będę mógł go nagrać kamer? lub sfotografować.

Batman 

Wysłany: 2005-06-30, 14:09   

Tak, czasem się zdarza że nietoperze na dzienne kryjówki wybieraj? tego typu schronienia. Najczęciej ma to miejsce wiosn? i jesieni?, czasem sie zdarza że podejmuj? próby zimowania w czym takim (np. na Mazurach między deskami zimował w stodole mroczek póĽny). Warto poczytać sobie Europejski Atlas Nietoperzy Schroebera i Grimmberga, ale to po niemiecku.

Mateusz_C 
moderator

Wysłany: 2005-07-01, 09:51   

Schober i Grimmberger sa po angielsku (wydanie 1997), poza tym jest troche dostepnych oryginalnych info na ten temat:

w Holandii znaleziono karliki wieksze w skladowanym pod zadaszeniem drewnie, przywiezionym z Polski z Bialowiezy (!) i Peter Lina sugerowal, ze byc moze same zwierzaki rowniez zostaly z Polski przywiezione. Jest o tym artykul w czasopismie "Lutra", niestety poza streszczeniem, wszystko po holendersku.

Wiecej historyjek odnosnie niezwyklych kryjowek podaje Ryberg w mitycznej i pozolklej ksiazce "Study on bats and bat parasites" (1947) albo jakos tak. W stosach drewna znajdowal on mroczki pozlociste i gacki brunatne - rowniez zima (!). Mi kiedys jeden lesnik z Borow Tucholskich opowiadal, ze znalazl w takim stosie nietoperza, ktory z opisu i jego swietego przekonania wygladal wlasnie na gacka

beskidzianin 

Wysłany: 2005-09-08, 17:57   

Pytałem się osobę, która mówiła mi o nietoperzach w stosach drewna, że na razie ich nie spotyka bo w tym roku papierówka szybko z lasu jest wywożona.

Odpowiedz do tematu