Wysłany: 2005-05-13, 14:25 Nietoperze w Rajczy - Gmina Rajcza - Beskid Żywiecki
Mam probę o identyfikację gatunku nietoperza, (jeli się da go zidentyfikować), który lata w mojej okolicy wydaj?c krótkie głosy, „cyk, cyk, cyk”. Dom mój znajduje się blisko Kocioła w Rajczy. Czasami nawet leżał nieg a one były aktywne.
Zapisane przeze mnie niektóre daty obserwacji.
04-XI-2001 r.
Godz. 18. Słyszałem głos koło wieży kocielnej.
9-XI-2001r.
Godz. 17:45. Temperatura powietrza na wysokoci kilku metrów 2C. Słyszałem głos koło kocioła.
13-XI-2001 r.
Godz. 21. Temperatura powietrza na wysokoci kilku metrów 2C. Kr?ż?ce 2 nietoperze koło owietlonej wieży kocielnej wydaj?ce głosy.
17-11-2001 r.
Godz. 18. Temperatura powietrza na wysokoci kilku metrów 0C. Słyszałem głos koło wieży.
21-XI-2001 r.
Godz. 16:45. Widziałem i słyszałem koło wieży kocielnej pojedynczego osobnika.
Godz 17:50. Widziałem i słyszałem 6 osobników lataj?cych wokół owietlonej wieży kocielnej.
28-XI-2001 r.
Godz. 17:45. Temperatura powietrza na wysokoci kilku metrów 1.5C. Słyszałem i widziałem pojedynczego osobnika lataj?cego koło wieży kocielnej.
15-X-2002
Godz. 19:30. Temperatura powietrza na wysokoci kilku metrów 7C. Słyszałem głos koło mojego domu.
20-X-2002 r.
Godz. 19:30. Temperatura powietrza na wysokoci kilku metrów 1C. Słyszałem głos koło mojego domu.
1-XI-2002 r.
Godz. 19:00. Temperatura powietrza na wysokoci kilku metrów 4C. Dwa osobniki kr?ż?ce wokół owietlonej wieży kocielnej.
10-XI-2002 r.
Godz. 18:10. Temperatura powietrza na wysokoci kilku metrów 2C. Słyszałem i widziałem pojedynczego osobnika kr?ż?cego wokół owietlonej wieży kocielnej.
nie jestem chiropterologiem,ale wydaje mi się nierealne okrelenie gatunku widzianego toperza tylko po datach, godzinach obserwacji i temperaturze......
wydaje mi się nierealne okrelenie gatunku widzianego toperza tylko po datach, godzinach obserwacji i temperaturze......
Mam podobne odczucia
Chociaż to że nietoperze siedziały pod koniec listopada (czyli właciwie zima) w kocielnej wieży już trochę ogranicza możliwoć wyboru gatunku. Bo zakładam, że nie latały obie koło wieży, jeli zimowały zupełnie gdzie indziej ...
Widze że daty dot. lat 2001 i 2002, w dodatku w okresie jesieni, przedzimia i zimy. Czy nie obserwowałeś ich w okresie późniejszym (następne lata)?
A co sie działo wiosną - nie prowadziłeś obserwacji, czy nie widziałeś aktywnych nietoperzy?
[ Dodano: 2005-05-16, 16:36 ]
Te obserwacje wygl?daj? mi na żerowanie.
_________________ _______________________________________
Ku pamięci Winera
Póżniej już tych obserwacji nie notowałem. Ciekawym jest to, że te odłosy nietylko koło kocioła ale i w innych miejscach np. na cmentarzu wydawane były w surowych warunkach niska temperatura, przenikliwe zimno. Ciekawiło mnie na co te nietoperze poluj?, które gatunki owadów znosz? tak niekorzystne warunki pogodowe. Nieprzypominam sobie żebym te odgłosy słyszał na wiosne lub w lecie chociaż tego nie wykluczam, że w tym czasie je słyszałem. Postaram się w tym roku zwrócić uwagę na to czy wydaj? je też w lecie i zimie. Może uda mi się sfilmować, nagrać, lub sfotografować te tajemnicze nietoperze.
[ Dodano: 2005-05-19, 18:35 ]
Obserwacje 2005 r
16-05-05.
Kilkaset metrów od kocioła w Rajczy widziałem przed zmrokiem w lesie mieszanym pojedynczego nietoperza lataj?cego wród koron drzew liciastych (licie dopiero się rozwijaj?). Nie słyszałem żadnych dĽwięków wydawanych przez tego osobnika. Wokół owietlonej wieży kocielnej w Rajczy nie widziałem ani nie słyszałem nietoperza.
[ Dodano: 2005-08-04, 21:20 ]
Jak do tej pory, nie słyszałem ani razu tego charakterystycznego „cykania” pomimo, że wielokrotnie już widywałem nietoperze.
[ Dodano: 2005-08-04, 22:05 ]
Wyżej podałem link na strone zawieraj?c? ryciny z cechami diagnostycznymi nietoperzy europejskich (podałem ich nazwy łacińskie).
[ Dodano: 2005-09-08, 18:47 ]
Przez okres wakacji widywałem nietoperze ale tego charakterystycznego "cykania" nie słyszałem.
[ Dodano: 2005-09-20, 20:23 ]
Nareszcie wczoraj przez chwile słyszałem koło mojego domu "cykanie" nietoperza.
[ Dodano: 2005-10-04, 20:32 ]
Dzisiaj jad?c na rowerze z Rycerki Górnej (Gmina Rajcza) w kierunku Rajczy Centrum słyszałem tylko w Rycerce Górnej charakterystyczne cykanie.
[ Dodano: 2005-11-02, 21:37 ]
Dzisiaj jad?c w nocy na rowerze z Rycerki Górnej (gmina Rajcza) w kierunku Rajczy Centrum słyszałem w wielu miejscach charakterystyczne "cykanie” nietoperza. Spróbuje je nagrać na MP3 playera, co może pozwoli wam go zidentyfikować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum