FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Nietoperze w Rajczy - Gmina Rajcza - Beskid Żywiecki
Autor Wiadomość
beskidzianin 

Wysłany: 2005-05-13, 14:25   Nietoperze w Rajczy - Gmina Rajcza - Beskid Żywiecki

Mam probę o identyfikację gatunku nietoperza, (jeli się da go zidentyfikować), który lata w mojej okolicy wydaj?c krótkie głosy, „cyk, cyk, cyk”. Dom mój znajduje się blisko Kocioła w Rajczy. Czasami nawet leżał nieg a one były aktywne.
Zapisane przeze mnie niektóre daty obserwacji.
04-XI-2001 r.
Godz. 18. Słyszałem głos koło wieży kocielnej.
9-XI-2001r.
Godz. 17:45. Temperatura powietrza na wysokoci kilku metrów 2C. Słyszałem głos koło kocioła.
13-XI-2001 r.
Godz. 21. Temperatura powietrza na wysokoci kilku metrów 2C. Kr?ż?ce 2 nietoperze koło owietlonej wieży kocielnej wydaj?ce głosy.
17-11-2001 r.
Godz. 18. Temperatura powietrza na wysokoci kilku metrów 0C. Słyszałem głos koło wieży.
21-XI-2001 r.
Godz. 16:45. Widziałem i słyszałem koło wieży kocielnej pojedynczego osobnika.
Godz 17:50. Widziałem i słyszałem 6 osobników lataj?cych wokół owietlonej wieży kocielnej.
28-XI-2001 r.
Godz. 17:45. Temperatura powietrza na wysokoci kilku metrów 1.5C. Słyszałem i widziałem pojedynczego osobnika lataj?cego koło wieży kocielnej.
15-X-2002
Godz. 19:30. Temperatura powietrza na wysokoci kilku metrów 7C. Słyszałem głos koło mojego domu.
20-X-2002 r.
Godz. 19:30. Temperatura powietrza na wysokoci kilku metrów 1C. Słyszałem głos koło mojego domu.
1-XI-2002 r.
Godz. 19:00. Temperatura powietrza na wysokoci kilku metrów 4C. Dwa osobniki kr?ż?ce wokół owietlonej wieży kocielnej.
10-XI-2002 r.
Godz. 18:10. Temperatura powietrza na wysokoci kilku metrów 2C. Słyszałem i widziałem pojedynczego osobnika kr?ż?cego wokół owietlonej wieży kocielnej.

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2005-05-13, 14:40   

Ten tamat nie nadaje się do zagadek Beskidzianinie. :mrgreen: Przenosze go tu do Nietoperzy może kto odpowie. :wink:

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2005-05-13, 15:44   

nie jestem chiropterologiem,ale wydaje mi się nierealne okrelenie gatunku widzianego toperza tylko po datach, godzinach obserwacji i temperaturze...... :?

Judy 

Wysłany: 2005-05-13, 17:17   

Cytat:
wydaje mi się nierealne okrelenie gatunku widzianego toperza tylko po datach, godzinach obserwacji i temperaturze......

Mam podobne odczucia ;)

Chociaż to że nietoperze siedziały pod koniec listopada (czyli właciwie zima) w kocielnej wieży już trochę ogranicza możliwoć wyboru gatunku. Bo zakładam, że nie latały obie koło wieży, jeli zimowały zupełnie gdzie indziej ...

WJG 
moderator
Rzekomy Dewastator

Wysłany: 2005-05-13, 20:30   

A gdyby tak zaryzykować stwierdzenie,że to jaki mroczek??

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2005-05-13, 21:16   

okrelenie "jaki mroczek" niestety daje nam tyle informacji co "jaki nietoperz" :/

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Batman 

Wysłany: 2005-05-16, 15:33   

Widze że daty dot. lat 2001 i 2002, w dodatku w okresie jesieni, przedzimia i zimy. Czy nie obserwowałeś ich w okresie późniejszym (następne lata)?
A co sie działo wiosną - nie prowadziłeś obserwacji, czy nie widziałeś aktywnych nietoperzy?

[ Dodano: 2005-05-16, 16:36 ]
Te obserwacje wygl?daj? mi na żerowanie.

beskidzianin 

Wysłany: 2005-05-16, 18:59   

Póżniej już tych obserwacji nie notowałem. Ciekawym jest to, że te odłosy nietylko koło kocioła ale i w innych miejscach np. na cmentarzu wydawane były w surowych warunkach niska temperatura, przenikliwe zimno. Ciekawiło mnie na co te nietoperze poluj?, które gatunki owadów znosz? tak niekorzystne warunki pogodowe. Nieprzypominam sobie żebym te odgłosy słyszał na wiosne lub w lecie chociaż tego nie wykluczam, że w tym czasie je słyszałem. Postaram się w tym roku zwrócić uwagę na to czy wydaj? je też w lecie i zimie. Może uda mi się sfilmować, nagrać, lub sfotografować te tajemnicze nietoperze.

[ Dodano: 2005-05-19, 18:35 ]
Obserwacje 2005 r
16-05-05.
Kilkaset metrów od kocioła w Rajczy widziałem przed zmrokiem w lesie mieszanym pojedynczego nietoperza lataj?cego wród koron drzew liciastych (licie dopiero się rozwijaj?). Nie słyszałem żadnych dĽwięków wydawanych przez tego osobnika. Wokół owietlonej wieży kocielnej w Rajczy nie widziałem ani nie słyszałem nietoperza.

[ Dodano: 2005-08-04, 21:20 ]
Jak do tej pory, nie słyszałem ani razu tego charakterystycznego „cykania” pomimo, że wielokrotnie już widywałem nietoperze.

[ Dodano: 2005-08-04, 21:57 ]
(Rhinolophus hipposideros)
(Rhinolophus ferrumequinum)
(Rhinolophus euryale)
(Rhinolophus blasii)
(Rhinolophus mehelyi)
(Myotis daubentonii)
(Myotis capaccinii)
(Myotis dasycneme)
(Myotis mystacinus)
(Myotis brandtii)
(Myotis nattereri)
(Myotis emarginatus)
(Myotis bechsteini)
(Nyctalus noctula)
(Pipistrellus pipistrellus)
(Hypsugo savii)
(Plecotus auritus)
(Plecotus austriacus)
(Barbastella barbastellus)

ródło:
http://www.datec.ro/batprotection/bat.php?en1
Szukaj na stronie głównej pod DETERMINATOR

Pozdrawiam

[ Dodano: 2005-08-04, 22:05 ]
Wyżej podałem link na strone zawieraj?c? ryciny z cechami diagnostycznymi nietoperzy europejskich (podałem ich nazwy łacińskie).

[ Dodano: 2005-09-08, 18:47 ]
Przez okres wakacji widywałem nietoperze ale tego charakterystycznego "cykania" nie słyszałem.

[ Dodano: 2005-09-20, 20:23 ]
Nareszcie wczoraj przez chwile słyszałem koło mojego domu "cykanie" nietoperza.

[ Dodano: 2005-10-04, 20:32 ]
Dzisiaj jad?c na rowerze z Rycerki Górnej (Gmina Rajcza) w kierunku Rajczy Centrum słyszałem tylko w Rycerce Górnej charakterystyczne cykanie.

[ Dodano: 2005-11-02, 21:37 ]
Dzisiaj jad?c w nocy na rowerze z Rycerki Górnej (gmina Rajcza) w kierunku Rajczy Centrum słyszałem w wielu miejscach charakterystyczne "cykanie” nietoperza. Spróbuje je nagrać na MP3 playera, co może pozwoli wam go zidentyfikować.

Odpowiedz do tematu