Wysłany: 2005-06-05, 10:59 Nietoperze w Jaskini Wiercica.
Czy kto wie cokolwiek o kontrolach populacji nietoperzy w Jaskini Wiercica??
Czy były prowadzone, przez kogo, jakie były wyniki i gdzie te wyniki można znaleĽć??
a ta jaskinia jest w Beskidzie Niskim?
jeli tak to w których rejonach?
Bardzo zabawne....
Sk?d pomysł, że jaskinia ta mogłaby się znajdować w B.Niskim??
Jaskinia znajduje się (nomen omen) na Wyżynie, jest zamknięta krat? przez niejaki Speleotrek i ostatnio ledziłem rozmowę na temat zliczeń nietoperzy ,więc zapytuje na forum dla chiropterologów czy kto wie cokolwiek na temet prowadzonych w niej badań.
Postawa T. Zygmunt J. 2000. Zmiany liczebnosci nietoperzy (Chiroptera) w jaskiniach Wyżyny Czestochowskiej w latach 1975-1999. Studa Chiropterologica 1: 83-114.
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
(nie czytaj?c w?tku powiem/przeczytawszy w?tek powiem ) No wiesz (pewnie wiesz, przecie z Gorlic jeste ), w Beskidzie Niskim też s? jaskinie Na samej "mojej" górze Cergowej (Beskid Dukielski) jest chyba ze 4, na wakacjach spróbuje sie im bliżej przygl?dn?ć.
Ale jakby popatrzył na tytuł tematu.. i na to gdzie mieszkasz, to rzeczywiscie mozna tak wywnioskować (że chodzi o BN)
Ok,nie pomylałem w ten sposób. Rozbawienie moje wynika z tego ,że takie pytanie zadał mi pracownik( jak s?dzę) JPK, a Wiercica powinna być oczkiem w głowie Jurajskich Parków.
Co do Cergowej: jest tam bodajże 16 jaskiń i schronisk podskalnych, w największych całkiem pokaĽna chiropterofauna (spisy T.Mleczka, B.Szatkowskiego i własne).
Marfu, dzięki za literaturę o liczeniach na Wyżynie.
Bardzo zabawne....
Kolega z Gorlic więc tym sie sugerowałem, a wszystkich jaskin niestety nie znam na Wyzynie bo jest ich okolo 1000 i co chwile ktos odkrywa nowa.
[ Dodano: 2005-06-07, 10:19 ]
Ostreznik, gmina Janow woj. Czestochowskie - sprawdziłem. co do kontroli to niestety nic nie bede wiedzial bo to juz w wojewodzwie slaskim. Proponuje skontaktowac sie z Zespołem Parków Krajobrazowych Województwa ?l?skiego.
podaje linka:http://zpk.com.pl/
cytuję:
Dekadowy Spis Nietoperzy
2005.05.30
Podsumowano tegoroczny spis nietoperzy. Kontrolę stanowisk wykonano w miesi?cu marcu, w okresie schyłkowej hibernacji tych ssaków. Jest to najlepszy czas w zwyczajach nietoperzy umożliwiaj?cy sprawne przeprowadzenie obserwacji. Dekadowy Spis Nietoperzy należy do tradycyjnych akcji Centrum Informacji Chiropterologicznej ISEZ PAN, w których ZPKW? bierze udział od wielu lat.
W roku 2005 zmonitorowano następuj?ce jaskinie będ?ce miejscami zimowych stanowisk na terenie Jury Częstochowskiej: Głęboka, Koralowa, Na Biniku, Na ?winiuszce, Olsztyńska, Piętrowa Szczelina, Studnisko, Wiercica, Wierna oraz Zegar. Ł?cznie doliczono się 417 nietoperzy z 10 gatunków. Najliczniej skupione grupy sporód zinwentaryzowanych jaskiń spotkano w Koralowej, Studnisko i Wiercica. Najczęciej z kolei były reprezentowane gatunki typu Nocek Duży oraz Nocek Natterera.
Wiosn? przeprowadzane s? już tylko odłowy orientacyjne przed otworami jaskiń do momentu zmniejszonej aktywnoci godowej. W okresie letnim nietoperze jaskiniowe zamieniaj? schronienia na dziuple drzew, strychy, szczeliny murów i budki dla ptaków lub specjalnie dla nich budowane budki lęgowe. Rozpoczyna się obecnie czas ich intensywnego żerowania. A. Boruszewska
podaje adres:
Biuro Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa ?l?skiego w Będzinie
ul. Krasickiego 25
42-500 Będzin
tel. (032) 267 44 82
tel. (032) 267 04 23
fax (032) 267 04 22
e-mail: biurozpk@zpk.com.pl
WWW: www.zpk.com.pl
[ Dodano: 2005-06-07, 10:24 ]
moze lepszy bedzie adres oddziału PK Orlich Gniazd:
Oddział Biura ZPKW? w Złotym Potoku Park Krajobrazowy Orlich Gniazd, Park Krajobrazowy Stawki, Załęczański Park Krajobrazowy
ul. Kociuszki 9
42-253 Janów
tel. (034) 327 80 30, 327 80 94
fax (034) 327 80 88
e-mail: zpkpotok@zpk.com.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum