Witam wszystkich na forum.
Interesuje się botaniką i zoologią przy czym nietoperze są dla mnie wyjątkowo ciekawe. Jestem stosunkowo młody w porównaniu do wiekszości osob z forum (17lat) i sporo rzeczy jest poza moim zasięgiem.
Przede wszystkim jestem ciekaw jak najlepiej mogę poznawac te jakże ciekawe stworzenia? Czy istnieją jakieś jaskinie w których można turystycznie obserwowac te zwierzęta zimą(chyba nie ale wypada zapytac)? Czy istnieją może jakieś muzea czy też czynne ośrodki badań z umożliwieniem zwiedzenia? Czy istnieją jakieś zjazdy ludzi miłujących te sworzenia? Sporo słyszałem o liczeniu tych stworzeń ale obawiam się że to wymaga wiedzy i praktyki a ja posiadam nie za wiele i jednego i drugiego.
Będę wdzięczny za jak najwięcej informacji z uwzględnieniem tego że mamy jesień a zbliża się zima...najlepiej takie rzeczy planowac jak najwcześniej.
Severian
Czas ucieka i zbliża się zima...powoli ale jednak się zbliża...może i jestem natarczywy ale naprawde chciałbym wiedziec coś o rzeczach o ktorych pisałem
Fajnie by tez bylo sie wybrac na nietoperki Ale tam pisze ze Moris jest ze Zdunskiej Woli.Chyba ze zle sie popatrzylam.
Ale powiem tak...ze Beskid Slaski slynie z tego ze jest tu wiele dziur...czytaj jaskin:)...wiec mylse ze nietoperze tez tutaj beda.Choc moge sie mylic bo nigdy sie tym nie ciekawilam:)
Warto spytac kogos kto chodzi po jakiniach bo niektore to ciezko znalezc.
Jak sie bedziecie wybierac to dajcie znac
Pozdrawiam serdecznie!
P.S. Wykorzystaj to ze mieszkasz w Mikolowie, do gor masz blisko.Mam kolezanke w klasie ona sie uczy w mojej miejscowosci i mieszka w internacie.
_________________ Niektórzy ludzie mają wielkie, inni małe marzenia.Nieważne jakie masz Ty, ważne jest, żebyś nigdy nie przestał marzyć.
http://stokrotka.mojegory.com.pl/
Ale tam pisze ze Moris jest ze Zdunskiej Woli.Chyba ze zle sie popatrzylam.
Jedno drugiego nie wyklucza Myślę, że mimo wszystko jest to właściwa osoba do skontaktowania się. Jeśli nie on sam, to na pewno kogoś poleci.
Ja sie tylko pytam bo nie wiedzialam.....masz na 100% racje kessy :)Pozdrawiam!
_________________ Niektórzy ludzie mają wielkie, inni małe marzenia.Nieważne jakie masz Ty, ważne jest, żebyś nigdy nie przestał marzyć.
Przede wszystkim jestem ciekaw jak najlepiej mogę poznawac te jakże ciekawe stworzenia?
Na początek poleciłbym literaturę: ABC nietoperzy i Nietoperze Polski. Skoro masz dostep do internetu możesz wyszukać sobie kilka ciekawszych artykulików o nietoperzach najczęściej (stety albo niestety) w j.angielskim. kolejną możliwością są kursy na uczelniach wyższych np biologia uj ma elektyw Historia naturalna nietoperzy w CIC ISEZ PAN, możesz potem rozwijac swoje zainteresowania w badaniach np do licencjatu lub pracy mgr.
A, no i najlepiej poznawać te zwierzęta nocą
Severian napisał/a:
Czy istnieją jakieś jaskinie w których można turystycznie obserwowac te zwierzęta zimą(chyba nie ale wypada zapytac)?
W turystycznych jaskinaich da się uświadczyć nietoperza np w Mroźnej w Tatrach albo w Raju czy w Łokietka ale otwarte są one tylko w okresie pozahibernacyjnym także wtedy możesz obserwować je tylko w torporze. Osobiście prowadze liczenia w jaskinaich mniej przestronnych niz np Łokietka (OPN), a te do turysycznych zaliczyć nie można.
Severian napisał/a:
Czy istnieją jakieś zjazdy ludzi miłujących te sworzenia?
OCZYWIŚĆIE!! np sympozja chiropterologiczne...tylko kiedy się ono odbędzie ..
Severian napisał/a:
Sporo słyszałem o liczeniu tych stworzeń ale obawiam się że to wymaga wiedzy i praktyki a ja posiadam nie za wiele i jednego i drugiego.
Ale...to przychodzi z wiekiem spoglądaj czasem na forum, patrz kiedy ktoś pisze i zaprasza na liczenia lub odłowy, próbuj sił w zagadkach chociażby tak tylko dla siebie. Z tymi gadami trzeba się opatrzeć,
pozdrawiam
_________________ "Podstawą lasu są drzewa i ściółka, a cała reszta, sarenki, kwiatki, ptaszki, to tylko dekoracja."
W jakich jaskiniach Beskidy Slaskiego moge spotkac nietoperze?
ale to we wszytskich?
ja sie chyba wybiore ale zima do jaskini....nie sama...zobaczymy czy to wyjdzie...boje sie ze moge obudzic jakiegos nietoperza...:)
mam nadzieje ze sie to uda i ze bede Wam mogla zdac relacje:)
Pozdrawiam serdecznie!
Ja sie chyba zima wybiore do jednej tyle ze sie nie znam na nietoperzach to jesli pojde dobrze bede prosila o identyfikacje:)
Pozdrawiam serdecznie!
P.S. Sprawdze wszytskie jaskinie;)Zartuje...
Ja sie chyba zima wybiore do jednej tyle ze sie nie znam na nietoperzach to jesli pojde dobrze bede prosila o identyfikacje:)
Pozdrawiam serdecznie!
A do której??
W jaskiniach fliszowych liczenie przebiega znacznie trudniej niż w np krasie lub obiektach sztucznych, szczelin w których mogą być nietoperze jest znacznie więcej, czasem znacznie utrudnia to identyfikację ,że już nie wspomnę o tym,że te jaskinie są o niebo bardziej niestabilne niż jaskinie innego typu(taki koszmar budowlańca).Pierwszy z brzegu przykład z B.Śląskiego - J.Alibaby po zawale dostępne jest tylko chyba z 15 m a było ponad 100.
Tak czy inaczej-jak uda Ci się zrobić jakies fajne fotki to wyślij na forum,wszyscy podebatujemy co to może być i po czym poznać co to może być.
_________________ "Podstawą lasu są drzewa i ściółka, a cała reszta, sarenki, kwiatki, ptaszki, to tylko dekoracja."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum