FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Młody poszukiwacz
Autor Wiadomość
Severian 

Wysłany: 2006-10-06, 23:04   Młody poszukiwacz

Witam wszystkich na forum.
Interesuje się botaniką i zoologią przy czym nietoperze są dla mnie wyjątkowo ciekawe. Jestem stosunkowo młody w porównaniu do wiekszości osob z forum (17lat) i sporo rzeczy jest poza moim zasięgiem.
Przede wszystkim jestem ciekaw jak najlepiej mogę poznawac te jakże ciekawe stworzenia? Czy istnieją jakieś jaskinie w których można turystycznie obserwowac te zwierzęta zimą(chyba nie ale wypada zapytac)? Czy istnieją może jakieś muzea czy też czynne ośrodki badań z umożliwieniem zwiedzenia? Czy istnieją jakieś zjazdy ludzi miłujących te sworzenia? Sporo słyszałem o liczeniu tych stworzeń ale obawiam się że to wymaga wiedzy i praktyki a ja posiadam nie za wiele i jednego i drugiego.
Będę wdzięczny za jak najwięcej informacji z uwzględnieniem tego że mamy jesień a zbliża się zima...najlepiej takie rzeczy planowac jak najwcześniej.
Severian

Severian 

Wysłany: 2006-10-08, 18:38   

Czas ucieka i zbliża się zima...powoli ale jednak się zbliża...może i jestem natarczywy ale naprawde chciałbym wiedziec coś o rzeczach o ktorych pisałem

Heimik 
Młody ornitofan

Wysłany: 2006-10-08, 19:08   

Mieszkasz na samym południu :/ Słuchaj, poszukaj na forum ludzi z pobliskich dużych miast i sie do nich odezwij, tyle :)

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2006-10-08, 21:04   

Zacząć możesz od Morisa ;) Rzadko ostatnio coś pisze na forum, ale buszuje w południowych jaskiniach za nietoperzami.

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

Stokrotka 
starczok

Wysłany: 2006-10-09, 16:55   

Fajnie by tez bylo sie wybrac na nietoperki :-D Ale tam pisze ze Moris jest ze Zdunskiej Woli.Chyba ze zle sie popatrzylam.
Ale powiem tak...ze Beskid Slaski slynie z tego ze jest tu wiele dziur...czytaj jaskin:)...wiec mylse ze nietoperze tez tutaj beda.Choc moge sie mylic bo nigdy sie tym nie ciekawilam:)
Warto spytac kogos kto chodzi po jakiniach bo niektore to ciezko znalezc.
Jak sie bedziecie wybierac to dajcie znac ;-)
Pozdrawiam serdecznie!
P.S. Wykorzystaj to ze mieszkasz w Mikolowie, do gor masz blisko.Mam kolezanke w klasie ona sie uczy w mojej miejscowosci i mieszka w internacie.

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2006-10-09, 17:05   

Stokrotka napisał/a:
Ale tam pisze ze Moris jest ze Zdunskiej Woli.Chyba ze zle sie popatrzylam.

Jedno drugiego nie wyklucza ;) Myślę, że mimo wszystko jest to właściwa osoba do skontaktowania się. Jeśli nie on sam, to na pewno kogoś poleci.

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

Stokrotka 
starczok

Wysłany: 2006-10-09, 17:20   

kessy napisał/a:
Stokrotka napisał/a:
Ale tam pisze ze Moris jest ze Zdunskiej Woli.Chyba ze zle sie popatrzylam.

Jedno drugiego nie wyklucza ;) Myślę, że mimo wszystko jest to właściwa osoba do skontaktowania się. Jeśli nie on sam, to na pewno kogoś poleci.

Ja sie tylko pytam bo nie wiedzialam.....masz na 100% racje kessy :)Pozdrawiam!

WJG 
moderator
Rzekomy Dewastator

Wysłany: 2006-10-11, 08:38   

Hej

Severian napisał/a:
Przede wszystkim jestem ciekaw jak najlepiej mogę poznawac te jakże ciekawe stworzenia?

Na początek poleciłbym literaturę: ABC nietoperzy i Nietoperze Polski. Skoro masz dostep do internetu możesz wyszukać sobie kilka ciekawszych artykulików o nietoperzach najczęściej (stety albo niestety) w j.angielskim. kolejną możliwością są kursy na uczelniach wyższych np biologia uj ma elektyw Historia naturalna nietoperzy w CIC ISEZ PAN, możesz potem rozwijac swoje zainteresowania w badaniach np do licencjatu lub pracy mgr.
A, no i najlepiej poznawać te zwierzęta nocą :mrgreen:

Severian napisał/a:
Czy istnieją jakieś jaskinie w których można turystycznie obserwowac te zwierzęta zimą(chyba nie ale wypada zapytac)?

W turystycznych jaskinaich da się uświadczyć nietoperza np w Mroźnej w Tatrach albo w Raju czy w Łokietka ale otwarte są one tylko w okresie pozahibernacyjnym także wtedy możesz obserwować je tylko w torporze. Osobiście prowadze liczenia w jaskinaich mniej przestronnych niz np Łokietka (OPN), a te do turysycznych zaliczyć nie można.
Severian napisał/a:
Czy istnieją jakieś zjazdy ludzi miłujących te sworzenia?

OCZYWIŚĆIE!! ;-) np sympozja chiropterologiczne...tylko kiedy się ono odbędzie .. :] :/
Severian napisał/a:
Sporo słyszałem o liczeniu tych stworzeń ale obawiam się że to wymaga wiedzy i praktyki a ja posiadam nie za wiele i jednego i drugiego.

Ale...to przychodzi z wiekiem :] spoglądaj czasem na forum, patrz kiedy ktoś pisze i zaprasza na liczenia lub odłowy, próbuj sił w zagadkach chociażby tak tylko dla siebie. Z tymi gadami trzeba się opatrzeć,

pozdrawiam

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2006-10-11, 08:48   

Severian napisał/a:
[...]Czy istnieją jakieś zjazdy ludzi miłujących te sworzenia? [...]
zerknij do TEGO tematu

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Stokrotka 
starczok

Wysłany: 2006-10-13, 16:02   

W jakich jaskiniach Beskidy Slaskiego moge spotkac nietoperze?

Rey 
moderator

Wysłany: 2006-10-13, 16:58   

Oczywiście np. podkowce małe czy nocki duże :]

Stokrotka 
starczok

Wysłany: 2006-10-14, 13:04   

Rey napisał/a:

ale to we wszytskich?
ja sie chyba wybiore ale zima do jaskini....nie sama...zobaczymy czy to wyjdzie...boje sie ze moge obudzic jakiegos nietoperza...:)
mam nadzieje ze sie to uda i ze bede Wam mogla zdac relacje:)
Pozdrawiam serdecznie!

Rey 
moderator

Wysłany: 2006-10-14, 15:18   

Stokrotka napisał/a:
Rey napisał/a:

ale to we wszytskich?

Oczywiście że nie we wszystkich ;) Ale w niektórych z nich można te gatunki spotkać.

Stokrotka 
starczok

Wysłany: 2006-10-15, 14:17   

Ja sie chyba zima wybiore do jednej tyle ze sie nie znam na nietoperzach to jesli pojde dobrze bede prosila o identyfikacje:)
Pozdrawiam serdecznie!
P.S. Sprawdze wszytskie jaskinie;)Zartuje...

WJG 
moderator
Rzekomy Dewastator

Wysłany: 2006-10-16, 12:38   

Stokrotka napisał/a:
Ja sie chyba zima wybiore do jednej tyle ze sie nie znam na nietoperzach to jesli pojde dobrze bede prosila o identyfikacje:)
Pozdrawiam serdecznie!

A do której??
W jaskiniach fliszowych liczenie przebiega znacznie trudniej niż w np krasie lub obiektach sztucznych, szczelin w których mogą być nietoperze jest znacznie więcej, czasem znacznie utrudnia to identyfikację ,że już nie wspomnę o tym,że te jaskinie są o niebo bardziej niestabilne niż jaskinie innego typu(taki koszmar budowlańca).Pierwszy z brzegu przykład z B.Śląskiego - J.Alibaby po zawale dostępne jest tylko chyba z 15 m a było ponad 100.
Tak czy inaczej-jak uda Ci się zrobić jakies fajne fotki to wyślij na forum,wszyscy podebatujemy co to może być i po czym poznać co to może być.

Odpowiedz do tematu