halo halo!! a jak wyglada sprawa z Bochotnic???czy przej?ł to Lublin na stałe czy bedzie jakis wypad w lutym??ja niestety odpadam w XII-praca szkoda ze wszystko w ciagu tygodnia, feriie jak najbardziej mi pasuj?.
Judy jak tam sowy??
Moris, koniecznie napisz co więcej
Jak długo liczylicie, kiedy, w ile osób - no bo tyle nietoperzy policzyć.......
Jakie te gatunki?
A Batman się nie pochwalił, że w Toruniu za jego u nas pobytu był brandt/w?satek? Chyba nie... Poczekamy. Ja byłam tylko półtora dnia na liczeniu, więc na razie nie będę zabierać głosu.
w sobote w "eremefie mówili", że trwa/kończy się liczenie nietoperzy w Międzyrzeckim Rejonie Umocnionym (odbywaj?ce się raz na dwa lata) czy kto udzielaj?cy się na naszym forum bierze w tym udział w tym roku jakie szczegóły
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
Dzisiaj w wiadomosciach radiowej trójki mozna bylo uslyszec: walsnie zakonczylo sie najwieksze w Europie liczenie nietoperzy w Miedzyrzeckim Rejonie Umocnionym, w ktorym bralo udzial 40 naukowcow z kilku krajow Europy (Polska, Niemcy, Belgia, Holandia?). W tym roku padl rekord, ale mogl miec na to wplyw takze fakt, ze z powodu wiosennej aury nieoperze budza sie i wylatuja na zer, wiec nie sa tak gleboko pochowane i latwiej je dostrzec. Acha, dominantem byl podobno Nocek duzy. To tyle z wiadomosci radiowych, wiec moze ktos (Moris?) napisze cos wiecej?
Nietoperek I i Nietoperek II to nazwy rezerwatow obejmujacych prawie caly system MRU
nie mam czasu, ale moze w przyszlym tygodniu wiecej napisze
bylo rewelacyjnie, w podziemiach malo wody i duzo niet.
padlo kilka ciekawych cyfr i np. nie mielismy prawdopodobnie
ni jednego wasatka
na razie tyle
A Batman się nie pochwalił, że w Toruniu za jego u nas pobytu był brandt/w?satek? Chyba nie... Poczekamy. Ja byłam tylko półtora dnia na liczeniu, więc na razie nie będę zabierać głosu.
Brandt/w?satki były dwa: jeden na forcie V, a jeden na forcie I. Poza tym z ciekawych obserwacji: w schronie - barerii mobilizacyjnej (AB-4) subdominantami s? gacek brunatny z nockiem rudym, a gat. akcesorycznym jest natterer.
A nie chwaliłem się, bo Marry to wszystko obrabia i jeli chodzi o jakie konktretne dane, b?dĽ sumy dla poszczególnych obiektów to najlepiej jak sama się wypowie w tym temacie.
_________________ _______________________________________
Ku pamięci Winera
Tyle, że póki co nie jest zalogowana na Forum, a mówiłam już tyle razy, że wstyd dalej jej głowę zawracać - musimy więc polegać na Twoich notatkach Batman
Moris - z niecierpliwoci? czekamy na więcej
Drozdowo - dwa dni (31 I - 1 II) latania po malych piwnicach plus dwa obiekty wieksze. Mozna obejrzec Mds - zwykle sie jakis pojawia, aczkolwiek czasami, jak ostatnio, pokazuje sie kawaleczek skraweczka... czy tez skraweczek kawaleczka - w sumie zadna roznica (jak z wystrychnieciem na dudka...).
Działdowo i okolice - 5-6 II, pierwszy dzien ciekawy, z piwnicami, w tym przerobionymi przez Mendera z grupa, drugi jeszcze ciekawszy - mozna popatrzec, jak wchodze do studni
No i dla naodwazniejszych... Biebrza, dwa dni morderczego liczenia (jeden specjalista mniej, wiec bedzie w moim zespole ciezko...), 12-13 II, same rewelacje.
Noclegi gratis, warunki standard-teren , czyli jakas podloga i takie tam. Generalnie miejsca sa, ale zawsze jednak bedziemy preferowac tych, co juz moga pomoc :-(
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
To ja dorzucę to, czego jestem pewien na 100% :
27-I Schrony na Borówki (w sumie 4 z czego 3 nie kontrolowane do tej pory. @ zalane wod? - potrzebne kalosze. Na dzień dzisiejszy s? jeszcze 3 miejsca wolne.
31-I Cytadela Poznańska - całoć
_________________ _______________________________________
Ku pamięci Winera
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum