Przede wszystkim jako nowy użytkownik wszystkich serdecznie witam i pozdrawiam!
Jestem zainteresowany zrobieniem licencji i bede wdzieczny za wszelkie informacje dot. sposobu jej uzyskania. Czyli gdzie jak, kto i kiedy...
Dzieki!
No coz - a kto ma Ci powiedziec, czy dobrze oznaczasz? Jak sama wiesz, wiele gatunkow rozni sie... symbolicznie. Ja znam jedna osobe, ktora nauczyla sie sama, chodzac z Kluczem Pucka. No i Grzegorz, ale ten nie mial wyjscia - nie mial go kto nauczyc... Ale nie ma pewnosci, czy na poczatku nie robil bykow...
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Moze i robil, ale mowisz ze w koncu sie nauczyl.
Czyli mozliwe? Bo o to mi tylko chodzi.
Ja tez nie mialam sie od kogo uczyc o ptakach. Cale 6 lat chodzilam sama. Dopiero teraz, odkad jestem w sekcji, cos sie zmienilo, ale te wyjscia z opiekunami mozna policzyc... Chyba na palcach jednej reki
Wiecej juz mialam opieki i mentorow przy nietoperzach...
Ironia losu.
Czyli mozliwe? Bo o to mi tylko chodzi.
Tak Kessy, mozna. Grzesiek chyba rzeczywiscie musial - nie mial innego wyjscia. Ale lapal kontakty, bardzo duzo pisal z dr. Ruprechtem - ich korespondencja to dwa opasle skoroszyty... Wyjasnial wszelkie problemy w ten sposob.
A jedna jedyna postac, ktora sie sama nauczyla... Podszedl kiedys do mnie chlopczyk (okolo 5-6 podstawowej) i powiedzial, ze znalazl kilka nietoperzy zaobraczkowanych, i dowiedzial sie, ze to ja zaobraczkowalem. Podziekowalem i poprosilem o numery obraczek. Bylem nieco zaszokowany - podal gatunki, plec... Poczatkowo zapisywalem tylko numery obraczek, ale popatrzyl na mnie jakos tak dziwnie. Na 5 nie mial zadnego bledu! Ale to byl, jakby to powiedziec, chlopak bardzo zdolny... Nie tylko jezeli chodzi o nietoperze.
Cytat:
Wg mnie ptaki to co innego, jest "trochę" większa zmiennoć gatunkowa.
Tak Hubert, ale w przypadku ptakow mozesz np. posluchac spiewu i juz wiesz, czy to jest pierwiosnek czy piecuszek. A naucz sie je rozpoznawac nie uzywajac sluchu i bez osoby towarzyszacej... Albo trzciniczka i lozowke... Ciezko by bylo, nie??
Cytat:
Uuuh ja bym się rozpoznawania nietoperzy nie chciała uczyć sama!
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Jak zobacze i sie upewnie
No, zartuje. Ale nie az tak do konca.
Nie mam pameici do glosow. Nidgy nie zwracalam na nie wiekszej uwagi niestety. Plyt nie przesluchiwalam. Ani mp3.
To sie zaczyna robic off-topikowa dyskusja Jeszcze nie odpowiedzialam na maila, wiem. Jak przezyje do czwartku wieczor to chyba sie w koncu zbiore w sobie, przepraszam ze tak opozniam...
[...]Podszedl kiedys do mnie chlopczyk (okolo 5-6 podstawowej) i powiedzial, ze znalazl kilka nietoperzy zaobraczkowanych, i dowiedzial sie, ze to ja zaobraczkowalem. Podziekowalem i poprosilem o numery obraczek. Bylem nieco zaszokowany - podal gatunki, plec... Poczatkowo zapisywalem tylko numery obraczek, ale popatrzyl na mnie jakos tak dziwnie. Na 5 nie mial zadnego bledu! Ale to byl, jakby to powiedziec, chlopak bardzo zdolny... Nie tylko jezeli chodzi o nietoperze.[...]
niech zgadnę... tym chłopczykiem był "nasz" MOPEK
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum