Moze ktos ma jakies ciekawostki? Ja rzuce pierwsza:
Trzy lata temu powiesilismy 100 budek w pieciu koloniach w okolicach Łomży. Do dzisiaj byly w nich gacki brunatne, w zeszym roku chyba juz pod 30. A dzis... gackow okolo 20, ale najpierw pojawil sie nocek lydkowlosy (samiec, aktywny, budka ISSEL na wysokosci gdzies 4 m) a zaraz dwie budki dalej - borowiec wielki, samiec z jajami jak naszych dzielnych komandosow z Iraku berety). Glupio sie przyznac, ale to moj pierwszy w zyciu borowiec wielki w budce...
17 jade skontrolowac 400 budek na terenie granicznym z Ziemiami Olsztynska i Torunska, moze cos bedzie...
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Pierwsze wyniki prosto z miejscowosci Jelen. Nietoperzy sporo, dominuje znacznie karlik wiekszy, sa nocki Natterera, gacki brunatne i borowiaczek (jeden). Czekamy na jakies inne gatunki...
Dzis kontorla w Gorzniensko-Lidzbarskim PK, jak Judyta wroci to postaram sie ja namowic na kilka zdan...
W Górznieńsko-Lidzbarskim PK pewna niespodzianka - w budce siedział mroczek póĽny. Jest on bardzo rzadko stwierdzany w budkach a w tych 400, które kontrolujemy pojawił się na pewno po raz pierwszy. Poza tym - w uzupełnieniu posta Marfu - borowiaczków jest już 5.
To duza niespodzianka - pamietam tylko jedno stwierdzenie z budki tego gatunku, chyba tez gdzies na Ziemi Torunskiej. Gratulacje!!! Ktos pamieta inne takie obserwacje?
[ Dodano: 20 Sie 2004 03:22 pm ]
Cytat:
Judyta napisał:
[...]borowiaczków jest już 5.
czyżbycie co kombinowali za plecami Marfu
Nie - kombujemy wspolnie i w porozumieniu, ale czasami oddzielnie...
[ Dodano: 20 Sie 2004 04:16 pm ]
Szybka konsultacja telefoniczna z Grzegorzem - rzeczywiscie jest to drugi w Polsce mroczek pozny w budce!
Krótkie sprawdozdanie z kontroli budek w Welskim i Górznieńsko-Lidzbarskim Parku Krajobrazowym.
skontrolowano - ok 300 budek (nie moge sie doliczyc, linijki mi sie przestawiaja)
nietoperzy w sumie - 321 Pipistrellus nathusii (karlik większy) - 179
Myotis Nattereri (nocek natterera) - 111
Plecotus auritus (gacek brunatny) - 25
Nyctalus leiseri (borowiaczek) - 5
Eptesicus serotinus (mroczek póĽny) - 1
Daje to całkiem niezły wynik. Próbowalimy jeszcze troche łapać noc?, ale prawie zawsze padało i mamy tylko ES - 8 na koncie łapankowym. Ogołem bardzo mało bud było w ogóle nie odwiedzanych przez nietoperze. Stwierdzalimy to po sprytnie zamontowanych deseczkach w budkach płaskich (nie były to Stratmanny ), na których zbierały się odchody.
Czekam na relacje pozostałych forowiczów : Marfu, krotom, Judyta, Szarle. NO i na foty!!!
Mender, napisz może jeszcze w ilu budkach były nietoperze sporód tych 300,
ile w jednej budce było najwięcej,
czy w jakiej budce był więcej niż jeden gatunek!
A w ogóle to prosił bym o pisanie obok nazwy łacińskiej też polsk?...
A moich notatkach znalazłem tylko 37 budek (na 300) bez odchodów nietoperzy. Należy wliczyć w to budki z gniazdami aktywnych os i szerszeni, do których nie zagl?dalismy
Należy więc s?dzić, że w pozostałych 263 budkach nietoperze pojawiały się.
My za znaleĽlimy nietoperze w 86 budach.
Najwięcej nietoperzy w jednej budce miała Judyta w GLPK - budka typu Issel, min. 35 nocków Natterera (Myotis Nattereri). Było pewnie więcej, ale tak sie kłebiły, że nie dało się policzyć.
Nie znaleĽlimy budki z dwoma gatunkami na raz.
Dzięki za uzupełnienie. To bardzo ciekawe wyniki. Wychodzi, że co 3-4 budka była zajęta! A ile czasu wisz? te budki. Marfu opowiadał, że chętniej s? zajmowane te starsze, jak dobrze pamiętam, co najmniej 2-letnie...
Otóz to! Budki wisz? dopiero 2 lata. Ja bym pokusił się o stwierdzenie, że tylko co dziesi?ta budka nie była zajeta, patrz?c po odchodach. Nietoperze maja to do siebie, ze często zmieniaj? budki. Teraz mamny okres tworzenia haremów w budkach. Dzis haremik w tej budce, jutro w tamtej. To, że znaleĽlismy nieoperze w 86 budkach o niczym nie swiadczy, bo za miesiac moglibysmy znalezc w 20 albo w 120. Lepiej wiec patrzec na odchody, które jendnoznacznie pokazuja czy budki sa wykorzystywane przez nieopterze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum