Od pewnego czasu dręczy mnie pytanie. Czy piski nietoperzy s? słyszalne dla człowieka? Bardzo często słyszę w nocy takie ciche i bardzo wysokie "ćwierkanie". Już kilkakrotnie występowanie tego dzwięku zbiegło się z obecnoci? nietoperza. Jedna ciekawsza sytuacja zdarzyła się gdy leżałam na trawie w Parku Skaryszewskim, usłyszałam tan głos, podniosłam głowę i zobaczyłam lataj?cego nade mn? nietopka. ale to był rodek upalnego dnia!
Tylko sęk w tym, że nikt oprócz mnie tego "ćwierkania" nie słyszy...
Powiedzcie, że nie mam żadnych omamów i Wy też to słyszycie
Jeszcze wczoraj tak piszczało w nocy na dworze. A temperatura była ujemna!
Aha i gdzie znajduje w okolicach Bielan i Żoliborza najbliższe zimowisko tych ssaków?
Ja też jestem laikiem, ale co tam mi sie obiło o uchy . No więc sa ludzie (byc może to włanie Ty! ), którzy słysz? dĽwięki wysokie i bardzo wysokie. Generalnie ja słysze tylko te w okolicach 20 kHz, czyli borowce, innych nie...a szkoda...Ale słyszałam o ludziach , którzy słysza też nietoperze operuj?ce na wyzszych częstotliwociach...Poza tym sa jeszcze słyszalne dĽwięki socjalne, ale one sa zdecydowanie niższe i słyszy je chyba każdy. Poza tym najczęsciej mozna je usłyszec jak siedz? w swoich domkach i gadaj? ze sob? albo jak sie je weĽmie do łapy!
więc nietoperze poza ultradĽwiękami wydaj? jeszcze głosy tzw. socjalne - słyszalne dla ucha ludzkiego. Poza tym niektóre gatunki nadaj? na niskich częstotliwociach (borowce np. na 19 KHz) słyszalnych dla niektórych, co bardziej wrażliwych uszu
No cóż Skoro o piskach mowa to ja wczoraj, jak już było ciemno, też słyszałam na popiołach taki przypominaj?cy nietoprza.
Ale podobno takie odgłosy mog? też wydawać ryjówki
Mam zapisan? dokładn? datę i przybliżon? godzinę obserwacji gdyż chwilę po nietopku przeleciały żurawie, a obserwacje ptaków skrupulatnie zapisuję w notesie
Mylałam, że działo się to trochę wczeniej. Z notatek wynika, że to był 05.X ok. godziny 15. Musiało być bardzo ciepło skoro wylegiwałam się na trawce
Aha i dokładne miejsce to Bulwar St. Augusta. Nietoperz latał na wysokoci... hmm. ok 20m.
[ Dodano: 2004-11-29, 14:04 ]
Aha! I dziękuję wszystkim za odpowiedĽ. Czyli wszystko z moj? głow? ok!
Tak, jesieni? codziwnegodzieje się z nietoperzami, ja np.mam obserwacje poranne: nie dalej jak w zeszłym tyg. obserwowałem lec?cego nietoperza o godz. ~8.30 fakt że było pochmurno, duża wilgotnoć, mgła. Ale żeby tak:
Cytat:
usłyszałam tan głos, podniosłam głowę i zobaczyłam lataj?cego nade mn? nietopka. ale to był rodek upalnego dnia!
_________________ _______________________________________
Ku pamięci Winera
Grzegorz mowil jakis czas temu, ze - UWAGA - napisze prosbe o takie obserwacje... Moze sie przelamie?? w kazdym razie rzeczywiscie takie zbiera, zeby opracowac zjawisko i sprobowac wytlumaczyc...
A Kara - laikiem - dobre
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
hmmm...no tak....powiedzmy że nie będę sie juz tytułować laikiem, ale mam poczucie że wiele musze sie jeszcze nauczyć... (w sumie to chyba dobrze, bo jak bym wszystko wiedziała, to byłoby mi strasznie nudno... )
Mam jeszcze jedno pytanie. Potrafi? być już całkiem zimne noce a ja nadal słyszę nietoperze. Czy jest jaki termin końca ich aktywnoci? Pewnie jest to zależne od temperatury i dostępnoci pożywienia?
Zaczynaj? mnie ciekawić te zwierzaczki! Zwłaszcza, że jak się okazuje spotykam je nader często!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum