FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Kilka pytań laika...
Autor Wiadomość
Kamikazi 
moderator

Wysłany: 2004-11-29, 11:39   Kilka pytań laika...

Od pewnego czasu dręczy mnie pytanie. Czy piski nietoperzy s? słyszalne dla człowieka? Bardzo często słyszę w nocy takie ciche i bardzo wysokie "ćwierkanie". Już kilkakrotnie występowanie tego dzwięku zbiegło się z obecnoci? nietoperza. Jedna ciekawsza sytuacja zdarzyła się gdy leżałam na trawie w Parku Skaryszewskim, usłyszałam tan głos, podniosłam głowę i zobaczyłam lataj?cego nade mn? nietopka. :shock: ale to był rodek upalnego dnia!
Tylko sęk w tym, że nikt oprócz mnie tego "ćwierkania" nie słyszy... :/
Powiedzcie, że nie mam żadnych omamów i Wy też to słyszycie :D
Jeszcze wczoraj tak piszczało w nocy na dworze. A temperatura była ujemna!
Aha i gdzie znajduje w okolicach Bielan i Żoliborza najbliższe zimowisko tych ssaków?

kara 

Wysłany: 2004-11-29, 11:57   

Ja też jestem laikiem, ale co tam mi sie obiło o uchy :) . No więc sa ludzie (byc może to włanie Ty! :D ), którzy słysz? dĽwięki wysokie i bardzo wysokie. Generalnie ja słysze tylko te w okolicach 20 kHz, czyli borowce, innych nie...a szkoda...Ale słyszałam o ludziach :roll: , którzy słysza też nietoperze operuj?ce na wyzszych częstotliwociach...Poza tym sa jeszcze słyszalne dĽwięki socjalne, ale one sa zdecydowanie niższe i słyszy je chyba każdy. Poza tym najczęsciej mozna je usłyszec jak siedz? w swoich domkach i gadaj? ze sob? albo jak sie je weĽmie do łapy!

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2004-11-29, 11:58   Re: Kilka pytań laika...

Kamikazi napisał/a:
[...]leżałam na trawie w Parku Skaryszewskim[...]

:shock:
Kamikazi napisał/a:
[...]zobaczyłam lataj?cego nade mn? nietopka. ale to był rodek upalnego dnia! [...]

:o :shock:
Kamikazi napisał/a:
[...]Jeszcze wczoraj tak piszczało w nocy na dworze. A temperatura była ujemna! [...]

co się dzieje w tej Wawie... zgłasza się kolejna niewiasta, któr? nękaj? tajemnicze odgłosy (pierwsza pisala już o tajemniczych odłosach tutaj)

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2004-11-29, 11:58   

więc nietoperze poza ultradĽwiękami wydaj? jeszcze głosy tzw. socjalne - słyszalne dla ucha ludzkiego. Poza tym niektóre gatunki nadaj? na niskich częstotliwociach (borowce np. na 19 KHz) słyszalnych dla niektórych, co bardziej wrażliwych uszu ;)

EDIT:

hehe, 3 posty w tym samym momencie ;)

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

kara 

Wysłany: 2004-11-29, 12:22   

Niech żyje synchronizacja! :)

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2004-11-29, 12:32   

No cóż ;) Skoro o piskach mowa to ja wczoraj, jak już było ciemno, też słyszałam na popiołach taki przypominaj?cy nietoprza.
Ale podobno takie odgłosy mog? też wydawać ryjówki :?:

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2004-11-29, 12:33   

Cytat:
Jedna ciekawsza sytuacja zdarzyła się gdy leżałam na trawie w Parku Skaryszewskim, usłyszałam tan głos, podniosłam głowę i zobaczyłam lataj?cego nade mn? nietopka. ale to był rodek upalnego dnia!

napisz dokładn? datę i trochę więcej na ten temat bo to bardzo ciekawa obserwacja i zainteresuje z pewnoci? naszego forumialnego Grzegorza ;)

Cytat:
Niech żyje synchronizacja!

:D

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Kamikazi 
moderator

Wysłany: 2004-11-29, 14:02   

Mam zapisan? dokładn? datę i przybliżon? godzinę obserwacji gdyż chwilę po nietopku przeleciały żurawie, a obserwacje ptaków skrupulatnie zapisuję w notesie ;)
Mylałam, że działo się to trochę wczeniej. Z notatek wynika, że to był 05.X ok. godziny 15. Musiało być bardzo ciepło skoro wylegiwałam się na trawce :D
Aha i dokładne miejsce to Bulwar St. Augusta. Nietoperz latał na wysokoci... hmm. ok 20m.

[ Dodano: 2004-11-29, 14:04 ]
Aha! I dziękuję wszystkim za odpowiedĽ. Czyli wszystko z moj? głow? ok! ;)

Batman 

Wysłany: 2004-11-29, 17:11   

Tak, jesieni? codziwnegodzieje się z nietoperzami, ja np.mam obserwacje poranne: nie dalej jak w zeszłym tyg. obserwowałem lec?cego nietoperza o godz. ~8.30 fakt że było pochmurno, duża wilgotnoć, mgła. Ale żeby tak:
Cytat:
usłyszałam tan głos, podniosłam głowę i zobaczyłam lataj?cego nade mn? nietopka. ale to był rodek upalnego dnia!
:roll:

Marfu 

Wysłany: 2004-11-29, 21:27   

ha ha - dawno nie zagladalem...

Grzegorz mowil jakis czas temu, ze - UWAGA - napisze prosbe o takie obserwacje... Moze sie przelamie?? w kazdym razie rzeczywiscie takie zbiera, zeby opracowac zjawisko i sprobowac wytlumaczyc...

A Kara - laikiem - dobre :-)

kara 

Wysłany: 2004-11-30, 10:30   

No wiesz, do speca to jeszcze mi duuuuuużżooo brakuje! :-D

Marfu 

Wysłany: 2004-11-30, 14:05   

No coz, nie wielu mamy tu dyplomowanych chiropterologow, to znaczy z magisterium o nietoperzach.
Ostatnio zmieniony przez Marfu 2004-11-30, 16:06, w całości zmieniany 1 raz  

kara 

Wysłany: 2004-11-30, 14:22   

hmmm...no tak....powiedzmy że nie będę sie juz tytułować laikiem, ale mam poczucie że wiele musze sie jeszcze nauczyć... (w sumie to chyba dobrze, bo jak bym wszystko wiedziała, to byłoby mi strasznie nudno... :D )

Alcedo 
Maskotka Forum ;]

Wysłany: 2004-11-30, 20:19   

kara napisał/a:
No więc sa ludzie (byc może to włanie Ty! ), którzy słysz? dĽwięki wysokie i bardzo wysokie.

mopek napisał/a:
Poza tym niektóre gatunki nadaj? na niskich częstotliwociach (borowce np. na 19 KHz) słyszalnych dla niektórych, co bardziej wrażliwych uszu
aaaaaa ... czyli to wyjania dlaczemu ja słysze netopka który lata miedzy wieżowcami a qmpel nie 8)

czyli... powinnimy się czuć wyróżnieni ? :wink:

PS
Kami napisał/a:
leżałam na trawie w Parku Skaryszewskim
:shock: sama :?: :mrgreen:

Przyznane tytuły: Tańczący z Zimorodkami oraz Al-Szybki Bill

Kamikazi 
moderator

Wysłany: 2004-11-30, 21:01   

Nie, nie sama drogi Alcedo 8)

Mam jeszcze jedno pytanie. Potrafi? być już całkiem zimne noce a ja nadal słyszę nietoperze. Czy jest jaki termin końca ich aktywnoci? Pewnie jest to zależne od temperatury i dostępnoci pożywienia?
Zaczynaj? mnie ciekawić te zwierzaczki! Zwłaszcza, że jak się okazuje spotykam je nader często!

Odpowiedz do tematu