witam:) mam pytanie o nietoperze. Da się określić liczbe gatunków nietoperzy strefy umiarkowanej? czym różnią się od nietoperzy innych stref?? pozdrawiam
m:) mam pytanie o nietoperze. Da się określić liczbe gatunków nietoperzy strefy umiarkowanej? czym różnią się od nietoperzy innych stref?? pozdrawiam
Dokładnie tej liczby określić się nie da,ale można spróbować korzystając z różnych opracowań np dla Europy Dietz&Helversen lub art Bogdanowicza w którychś Nietoperzach, trzebaby poszukać takich opracowań dla Nearktyki itd... Nie jestem zbyt kompetentny w tym temacie, mogę tylko powiedzieć, że liczba gatunków w Europie to około 40 (w wymienionych publikacjach ta liczba jest różna). Dodatkowo trzebaby doliczyć jakieś gatunki "zalatująe niechcący" jak np Lasiurus cinereus na Wyspy Brytyjskie.
A czym się różnią??hm. pewnie jest wiele cech, mi na myśl jako pierwsze przychodzą brak hibernachi w cyklu rocznym, inne zwyczaje troficzne, inne rozmiary ..powiedzmy -ardziej zróżnicowane, od Craseonycterisa po Vampyrium spectrum. Jak wspomniałem , nie do końca jestem kompetentny, żeby pisać elaboraty na ten temat, ale pisze cokolwiek żebś nei czekał dniami ..chyba , ze ci się nei spiszy:).
Więcej o nietoperzach innych stref geoklimatycznych po polskiemu znajdziesz chyba tylko w ABC nietoperzy Kowalskiego i Lesińskiego, o nietoperzach palearktyki we wspomnianych nietoperzach i klucu Dietza i Helversena, Neartyczne musiałbyś poszukać, jest to strasznie rozrzucone jak długa i szeroka jest Ameryka.
pozdrawiam
_________________ "Podstawą lasu są drzewa i ściółka, a cała reszta, sarenki, kwiatki, ptaszki, to tylko dekoracja."
Dziwne gniazdo nietoperzy, przy oknie maja wyjście a tam na końcu blachy mamy wejście dziś patrzyłem ale nie było ani jednego,tylko na wieczór pełno ich wylatuje z pod blachy....
100_1480.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 37.49 KB
_________________ Pozdrawiam Eryk
(Szukajcie mnie w Borach Dolnośląskich)
Między błotami swój żywot prowadzi
Kulig, na długich przeto nogach chodzi.
Nie wdzięcznym, ale głośnym krzyczy głosem
Pokiwając na wsze strony nosem".
Mateusz Cygański
Eryku, określenie "gniazdo" w przypadku nietoperzy chyba nie jest najtrafniejsze, pisz o "kolonii" jak już.
Twoje odkrycie nie jest jednak niczym nadzwyczajnym, nietoperze lubią kryć się w szczelinach bloków z "wielkiej płyty". Tak czy siak obserwacja
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
W "wielkiej płycie" siedzą najczęściej borowce wielkie, zarówno tworząc tam kolonie rozrodcze, jak i kolonie zimowe. Myśmy miewali w Trójmieście w blokach wielkopłytowych również mroczki późne i mroczki posrebrzane (rozród). A gdzie to stanowisko, Eryku? Może jakiś chiropterofil by podjechał i ustalił co to za gatunek, pewnie nie pogardziłby też zinwentaryzowaniem kolonii.
popieram krotoma - żebyście się raz na zawsze ornitolodzy przebrzydli oduczyli pisać "gniazdo" w przypadku nietoperzy. Gniazda to mają te wasze pierzaste obfajdańce, a nie takie porządne stworzenia jak nietoperze
a co do starego pytania krotoma odnośnie tego, czy nietoperze potrafią pływać - TAK i to całkiem nieźle. przypomina to styl motylkowy i jest dość skuteczne, choć pływają tylko z musu, tj. jak wpadną do wody.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum