FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Kilka pytań laika...
Autor Wiadomość
krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2006-09-15, 11:03   

inne pytanie (z nieco innej beczki) czy nietoperze potrafią pływać :?:

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

mori 

Wysłany: 2006-09-17, 16:21   

witam:) mam pytanie o nietoperze. Da się określić liczbe gatunków nietoperzy strefy umiarkowanej? czym różnią się od nietoperzy innych stref?? pozdrawiam

WJG 
Rzekomy Dewastator

Wysłany: 2006-09-17, 17:50   

mori napisał/a:
m:) mam pytanie o nietoperze. Da się określić liczbe gatunków nietoperzy strefy umiarkowanej? czym różnią się od nietoperzy innych stref?? pozdrawiam

Dokładnie tej liczby określić się nie da,ale można spróbować korzystając z różnych opracowań np dla Europy Dietz&Helversen lub art Bogdanowicza w którychś Nietoperzach, trzebaby poszukać takich opracowań dla Nearktyki itd... Nie jestem zbyt kompetentny w tym temacie, mogę tylko powiedzieć, że liczba gatunków w Europie to około 40 (w wymienionych publikacjach ta liczba jest różna). Dodatkowo trzebaby doliczyć jakieś gatunki "zalatująe niechcący" jak np Lasiurus cinereus na Wyspy Brytyjskie.
A czym się różnią??hm. pewnie jest wiele cech, mi na myśl jako pierwsze przychodzą brak hibernachi w cyklu rocznym, inne zwyczaje troficzne, inne rozmiary ..powiedzmy -ardziej zróżnicowane, od Craseonycterisa po Vampyrium spectrum. Jak wspomniałem , nie do końca jestem kompetentny, żeby pisać elaboraty na ten temat, ale pisze cokolwiek żebś nei czekał dniami ..chyba , ze ci się nei spiszy:).
Więcej o nietoperzach innych stref geoklimatycznych po polskiemu znajdziesz chyba tylko w ABC nietoperzy Kowalskiego i Lesińskiego, o nietoperzach palearktyki we wspomnianych nietoperzach i klucu Dietza i Helversena, Neartyczne musiałbyś poszukać, jest to strasznie rozrzucone jak długa i szeroka jest Ameryka.
pozdrawiam

Eryk 
Młody Ornitolog

Wysłany: 2008-06-24, 13:40   

Dziwne gniazdo nietoperzy, przy oknie maja wyjście a tam na końcu blachy mamy wejście dziś patrzyłem ale nie było ani jednego,tylko na wieczór pełno ich wylatuje z pod blachy.... :]

100_1480.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 37.49 KB

Między błotami swój żywot prowadzi
Kulig, na długich przeto nogach chodzi.
Nie wdzięcznym, ale głośnym krzyczy głosem
Pokiwając na wsze strony nosem".
Mateusz Cygański

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2008-06-24, 13:50   

Eryku, określenie "gniazdo" w przypadku nietoperzy chyba nie jest najtrafniejsze, pisz o "kolonii" jak już.
Twoje odkrycie nie jest jednak niczym nadzwyczajnym, nietoperze lubią kryć się w szczelinach bloków z "wielkiej płyty". Tak czy siak :oki: obserwacja

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Mateusz_C 

Wysłany: 2008-06-24, 20:23   

W "wielkiej płycie" siedzą najczęściej borowce wielkie, zarówno tworząc tam kolonie rozrodcze, jak i kolonie zimowe. Myśmy miewali w Trójmieście w blokach wielkopłytowych również mroczki późne i mroczki posrebrzane (rozród). A gdzie to stanowisko, Eryku? Może jakiś chiropterofil by podjechał i ustalił co to za gatunek, pewnie nie pogardziłby też zinwentaryzowaniem kolonii.

popieram krotoma - żebyście się raz na zawsze ornitolodzy przebrzydli oduczyli pisać "gniazdo" w przypadku nietoperzy. Gniazda to mają te wasze pierzaste obfajdańce, a nie takie porządne stworzenia jak nietoperze :-P :-P :-P

a co do starego pytania krotoma odnośnie tego, czy nietoperze potrafią pływać - TAK i to całkiem nieźle. przypomina to styl motylkowy i jest dość skuteczne, choć pływają tylko z musu, tj. jak wpadną do wody.

Odpowiedz do tematu