FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki to gatunek?!
Autor Wiadomość
Caprimulgus 

Wysłany: 2008-04-09, 20:44   

Ufff strasznie dużo informacji jak na jednego nietoperza :) Ale po kolei.

WJG napisał/a:
a może jakieś obserwacje behawioralne? Czy podczas trzymania w rękach ostro wokalizował piszczącymi, szybko powtarzającymi się dźwiękami?

Raczej był cicho, zdarzało mi sie wcześniej wyjmować nietoperze z siatek i rzeczywiście często piszczą strasznie. Ten był spokojny i nie denerwował się bardzo. Wcześniej nie fotografowaliśmy ssaków w siatkach, traktując je jako niechciany "przyłów" w dodatku trudny do wyplątania i niebezpieczny. A właśnie co oznacza ten tajemniczy skrót zaczynający się na E...???
Nauczyliśmy się wyplątywać je z siatek bez rękawiczek, bo wtedy futerko nie jest takie śliskie. Po prostu jedna osoba trzyma delikwenta za skórę na karku, a druga swobodnie manipuluje nitkami siatki...

W jaki sposób i gdzie osoba bez licencji może zgłosić taka obserwację? Bo widzę że zdania są podzielone a nie chciałbym wyskoczyć jak Filip z konopi...

WJG 
Rzekomy Dewastator

Wysłany: 2008-04-09, 22:38   

Caprimulgus napisał/a:
A właśnie co oznacza ten tajemniczy skrót zaczynający się na E...???
Nauczyliśmy się wyplątywać je z siatek bez rękawiczek, bo wtedy futerko nie jest takie śliskie. Po prostu jedna osoba trzyma delikwenta za skórę na karku, a druga swobodnie manipuluje nitkami siatki...

grunt, żeby nie pogryzł, bo to ani miłe ani bezpieczne.
Ukryta Wiadomość:
Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość
--- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message ---

Co do ChKF - idź za wytycznymi z linku krotoma. Admin zawsze ma rację- nalezy zgłosić :)

nettie 

Wysłany: 2008-04-10, 14:38   

Ja miałam zamszowe, z bardzo cienkiego zamszu, idealnie dobrane rękawiczki, w których miałam pełną swobodę ruchów i wyczucie, i to nietoperza nie płoszyło, ani ja nie miałam obaw.
Generalnie, należy nietoperza brać delikatnie, nie ściskać, to wtedy się nie boi.

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2008-04-16, 01:17   

przesłałem informację do Grzesia Lesińskiego - on trochę bada w tych okolicach. Odpisał:

Cytat:
Witaj,
Dzieki za informacje. Jesli obserwatorzy zechca podeslac date
stwierdzenia i dokladniej miejsce, to mozna byloby to wykorzytac jako
informacje naukowa. Z kolega z Bialegostoku troche badamy tereny na
wschod od miasta (az do granicy) i mamy dwie piwnice z M. dasycneme.
Pozdrawiam,
Grzegorz

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Caprimulgus 

Wysłany: 2008-04-17, 21:42   

wysłaliśmy zgłoszenie do komisji... dopiero przy wysyłaniu zaskoczyłem że G.L. i email na stronie ChKF to ten sam kontakt. :oops:
taka nadgorliwość nam trochę niechcący wyszła. :-D

Eryk 
Młody Ornitolog

Wysłany: 2008-04-26, 18:40   

Mam pytanie nie znam sie na nietoperzach ale dziś spotkałem w samo południe jednego z nich...!
Jaki nietoperz lata nad woda w środku dnia...???Pogoda średnia ok.18 stopni i słonce było za chmurami...!Prosze o powiedzenie co to za gatunek..!Z góry dziekuje..pozdrawiam Eryk :-D

Między błotami swój żywot prowadzi
Kulig, na długich przeto nogach chodzi.
Nie wdzięcznym, ale głośnym krzyczy głosem
Pokiwając na wsze strony nosem".
Mateusz Cygański

Heimik 
Młody ornitofan

Wysłany: 2008-04-27, 16:38   

Eryk... jaki gatunek ptaszka lata w ciagu dnia po lesie liściastym w słoneczny dzien przy temperaturze 25 stopni?

Po zachowaniu i temperaturze powietrza sie nietoperzy nieoznacza... co jak co...
Nietoperze latają nad wodą z dwóch powodów:
1) Polowanie
2) Pragnienie

graż 

Wysłany: 2008-06-01, 17:43   

Wpadł mi do mieszkania , a tam zają się nim już mój kot. Na szczęście udało się biedaka w porę uwolnić ze szponów :) .
Słabo się znam na nietoperkach, a jestem ciekawa co to za gatunek (w sumie są dwie możliwości drobny albo malutki; ze względu na długość 5 palca nathusii odpada)
Więc ?????? ;) :-D

P10102631.JPG
Plik ściągnięto 385 raz(y) 10.38 KB

P10102571.JPG
Plik ściągnięto 10 raz(y) 21.76 KB

P10102601.JPG
Plik ściągnięto 12 raz(y) 25.1 KB

Mateusz_C 

Wysłany: 2008-06-01, 18:06   

graż napisał/a:
Wpadł mi do mieszkania , a tam zają się nim już mój kot. Na szczęście udało się biedaka w porę uwolnić ze szponów :) .
Słabo się znam na nietoperkach, a jestem ciekawa co to za gatunek (w sumie są dwie możliwości drobny albo malutki; ze względu na długość 5 palca nathusii odpada)
Więc ?????? ;) :-D

może lepiej robić zdjęcia bez cienia rzucanego przez fotografa na obiekt :)

po użyłkowaniu skrzydła i ubarwieniu pyszczka niemal bez wątpienia P. pipistrellus. Piszę "niemal" bo bywają osobniki z różnym wzorem użyłkowania na jednym i drugim skrzydle, a z ubarwieniem u nietoperzy bywa różnie, zresztą u innych drobnych ssaków także. Rozumiem że nathusii odpada, bo ten gość ze zdjęcia jest za mały

tak więc "na chwilę obecną" - karlik malutki. Jesli to samiec, to wyraźna, ostra fotografia prącia :) dałaby nam pewność niemal 100%

Mateusz_C 

Wysłany: 2008-06-01, 18:19   

Heimik napisał/a:
Eryk... jaki gatunek ptaszka lata w ciagu dnia po lesie liściastym w słoneczny dzien przy temperaturze 25 stopni?

Po zachowaniu i temperaturze powietrza sie nietoperzy nieoznacza... co jak co...
Nietoperze latają nad wodą z dwóch powodów:
1) Polowanie
2) Pragnienie

1. nie oznacza się, ale nietoperze latają zwykle w nocy :) , a więc obserwacja jest ciekawa - choć nie wyjątkowa. W Polsce nie ma jednak (i nie ma nigdzie na świecie) gatunku nietoperza o wyłącznie lub przeważająco dziennej aktywności, natomiast wielu gatunkom zdarza się to od czasu do czasu
2. najczęściej w dzień zdarza się latać borowcom wielkim, rzadziej innym gatunkom "zmierzchowym", ale to żaden dowód. Nawet tak nocny gatunek jak (sama nazwa wskazuje) nocek Natterera, może - rzadko bo rzadko - latać w świetle dziennym.
3. Sylwetka, kształt skrzydeł, kolor futra na brzuchu i grzbiecie, wielkość i kształt uszu - skoro to dzień, pewnie dałoby się oznaczyć przez lornetkę, jak ptaka
4. Heimik - po pewnych elementach zachowania oznacza się i owszem, jeśli za zachowanie uznamy styl lotu czy emisję sygnałów echolokacyjnych o takiej a nie innej strukturze, częstotliwości, rytmie itp. (wokalizacja to też zachowanie :-P

Mateusz_C 

Wysłany: 2008-06-01, 18:21   

Eryk napisał/a:
Jaki nietoperz lata nad woda w środku dnia...???Pogoda średnia ok.18 stopni i słonce było za chmurami...!Prosze o powiedzenie co to za gatunek..!Z góry dziekuje..pozdrawiam Eryk :-D

ale niestety po takich "cechach" oznaczyć się nie da, chyba że byłoby to w północnej Norwegii albo na Hawajach ;)

graż 

Wysłany: 2008-06-01, 18:34   

Tak też przypuszczałam, dzięki

Cytat:
może lepiej robić zdjęcia bez cienia rzucanego przez fotografa na obiekt
Mateusz_C napisał/a:
w nocy trudno się skupić (no chyba że prowadzi się nocny tryb życia;))a zwłaszcza gdy się nie jest fotografem. :-D

długość 5 tego palca 38 więc zgodnie z kluczem (co sprawdziłam później) nie nathusii

Jesli to samiec, to wyraźna, ostra fotografia prącia :) dałaby nam pewność niemal 100%

hmm zdjęcia nie mam ale o ile mnie pamięć nie myli to było dość jasne :-D choć nie wiem czy taka informacja może być przydatna :/
:oki:

Mateusz_C 

Wysłany: 2008-06-01, 19:24   

Cytat:

hmm zdjęcia nie mam ale o ile mnie pamięć nie myli to było dość jasne :-D choć nie wiem czy taka informacja może być przydatna :/
:oki:

szare lub bure z jaśniejszym paskiem wzdluż od ujścia cewki do nasady - pipistrellus
pomarańczowe, różowawe lub żółtawe bez paska - pygmaeus

bywają czasami "ni takie ni siakie"

zawsze warto zajrzeć tu:

http://www.uni-tuebingen....4ID%20key_1.pdf

http://www.uni-tuebingen....0ID%20key_2.pdf

Tum3k 

Wysłany: 2008-07-07, 15:13   

Czy można prosić o identyfikacje tego gatunku

pozdrawiam

Syriusz 
Damian Kurlej

Wysłany: 2008-07-08, 14:07   

Hej, jeśli się da to proszę o oznaczenie tych gacków :)

7a 197.jpg
1a
Plik ściągnięto 7 raz(y) 41.05 KB

7a 195.jpg
1b
Plik ściągnięto 7 raz(y) 18.96 KB

7a 193.jpg
2
Plik ściągnięto 7 raz(y) 45.86 KB

Odpowiedz do tematu