Ufff strasznie dużo informacji jak na jednego nietoperza Ale po kolei.
WJG napisał/a:
a może jakieś obserwacje behawioralne? Czy podczas trzymania w rękach ostro wokalizował piszczącymi, szybko powtarzającymi się dźwiękami?
Raczej był cicho, zdarzało mi sie wcześniej wyjmować nietoperze z siatek i rzeczywiście często piszczą strasznie. Ten był spokojny i nie denerwował się bardzo. Wcześniej nie fotografowaliśmy ssaków w siatkach, traktując je jako niechciany "przyłów" w dodatku trudny do wyplątania i niebezpieczny. A właśnie co oznacza ten tajemniczy skrót zaczynający się na E...???
Nauczyliśmy się wyplątywać je z siatek bez rękawiczek, bo wtedy futerko nie jest takie śliskie. Po prostu jedna osoba trzyma delikwenta za skórę na karku, a druga swobodnie manipuluje nitkami siatki...
W jaki sposób i gdzie osoba bez licencji może zgłosić taka obserwację? Bo widzę że zdania są podzielone a nie chciałbym wyskoczyć jak Filip z konopi...
A właśnie co oznacza ten tajemniczy skrót zaczynający się na E...???
Nauczyliśmy się wyplątywać je z siatek bez rękawiczek, bo wtedy futerko nie jest takie śliskie. Po prostu jedna osoba trzyma delikwenta za skórę na karku, a druga swobodnie manipuluje nitkami siatki...
grunt, żeby nie pogryzł, bo to ani miłe ani bezpieczne.
Ukryta Wiadomość:
Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość --- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message ---
Co do ChKF - idź za wytycznymi z linku krotoma. Admin zawsze ma rację- nalezy zgłosić
Ja miałam zamszowe, z bardzo cienkiego zamszu, idealnie dobrane rękawiczki, w których miałam pełną swobodę ruchów i wyczucie, i to nietoperza nie płoszyło, ani ja nie miałam obaw.
Generalnie, należy nietoperza brać delikatnie, nie ściskać, to wtedy się nie boi.
przesłałem informację do Grzesia Lesińskiego - on trochę bada w tych okolicach. Odpisał:
Cytat:
Witaj,
Dzieki za informacje. Jesli obserwatorzy zechca podeslac date
stwierdzenia i dokladniej miejsce, to mozna byloby to wykorzytac jako
informacje naukowa. Z kolega z Bialegostoku troche badamy tereny na
wschod od miasta (az do granicy) i mamy dwie piwnice z M. dasycneme.
Pozdrawiam,
Grzegorz
wysłaliśmy zgłoszenie do komisji... dopiero przy wysyłaniu zaskoczyłem że G.L. i email na stronie ChKF to ten sam kontakt.
taka nadgorliwość nam trochę niechcący wyszła.
Mam pytanie nie znam sie na nietoperzach ale dziś spotkałem w samo południe jednego z nich...!
Jaki nietoperz lata nad woda w środku dnia...???Pogoda średnia ok.18 stopni i słonce było za chmurami...!Prosze o powiedzenie co to za gatunek..!Z góry dziekuje..pozdrawiam Eryk
_________________ Pozdrawiam Eryk
(Szukajcie mnie w Borach Dolnośląskich)
Między błotami swój żywot prowadzi
Kulig, na długich przeto nogach chodzi.
Nie wdzięcznym, ale głośnym krzyczy głosem
Pokiwając na wsze strony nosem".
Mateusz Cygański
Eryk... jaki gatunek ptaszka lata w ciagu dnia po lesie liściastym w słoneczny dzien przy temperaturze 25 stopni?
Po zachowaniu i temperaturze powietrza sie nietoperzy nieoznacza... co jak co...
Nietoperze latają nad wodą z dwóch powodów:
1) Polowanie
2) Pragnienie
Wpadł mi do mieszkania , a tam zają się nim już mój kot. Na szczęście udało się biedaka w porę uwolnić ze szponów .
Słabo się znam na nietoperkach, a jestem ciekawa co to za gatunek (w sumie są dwie możliwości drobny albo malutki; ze względu na długość 5 palca nathusii odpada)
Więc ??????
Wpadł mi do mieszkania , a tam zają się nim już mój kot. Na szczęście udało się biedaka w porę uwolnić ze szponów .
Słabo się znam na nietoperkach, a jestem ciekawa co to za gatunek (w sumie są dwie możliwości drobny albo malutki; ze względu na długość 5 palca nathusii odpada)
Więc ??????
może lepiej robić zdjęcia bez cienia rzucanego przez fotografa na obiekt
po użyłkowaniu skrzydła i ubarwieniu pyszczka niemal bez wątpienia P. pipistrellus. Piszę "niemal" bo bywają osobniki z różnym wzorem użyłkowania na jednym i drugim skrzydle, a z ubarwieniem u nietoperzy bywa różnie, zresztą u innych drobnych ssaków także. Rozumiem że nathusii odpada, bo ten gość ze zdjęcia jest za mały
tak więc "na chwilę obecną" - karlik malutki. Jesli to samiec, to wyraźna, ostra fotografia prącia dałaby nam pewność niemal 100%
Eryk... jaki gatunek ptaszka lata w ciagu dnia po lesie liściastym w słoneczny dzien przy temperaturze 25 stopni?
Po zachowaniu i temperaturze powietrza sie nietoperzy nieoznacza... co jak co...
Nietoperze latają nad wodą z dwóch powodów:
1) Polowanie
2) Pragnienie
1. nie oznacza się, ale nietoperze latają zwykle w nocy , a więc obserwacja jest ciekawa - choć nie wyjątkowa. W Polsce nie ma jednak (i nie ma nigdzie na świecie) gatunku nietoperza o wyłącznie lub przeważająco dziennej aktywności, natomiast wielu gatunkom zdarza się to od czasu do czasu
2. najczęściej w dzień zdarza się latać borowcom wielkim, rzadziej innym gatunkom "zmierzchowym", ale to żaden dowód. Nawet tak nocny gatunek jak (sama nazwa wskazuje) nocek Natterera, może - rzadko bo rzadko - latać w świetle dziennym.
3. Sylwetka, kształt skrzydeł, kolor futra na brzuchu i grzbiecie, wielkość i kształt uszu - skoro to dzień, pewnie dałoby się oznaczyć przez lornetkę, jak ptaka
4. Heimik - po pewnych elementach zachowania oznacza się i owszem, jeśli za zachowanie uznamy styl lotu czy emisję sygnałów echolokacyjnych o takiej a nie innej strukturze, częstotliwości, rytmie itp. (wokalizacja to też zachowanie
Jaki nietoperz lata nad woda w środku dnia...???Pogoda średnia ok.18 stopni i słonce było za chmurami...!Prosze o powiedzenie co to za gatunek..!Z góry dziekuje..pozdrawiam Eryk
ale niestety po takich "cechach" oznaczyć się nie da, chyba że byłoby to w północnej Norwegii albo na Hawajach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum