FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak wyeksmitowć nietoperze z domu?
Autor Wiadomość
krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2006-08-18, 07:22   

zaraz zaraz... to on leży w kąciku karmnika zamiast wisieć gdzieś pod daszkiem :?: czeczywiście dziwny przypadek.

Dołączam się do Al'a, przydałaby się fotka lepszej jakości, żeby więcej szczegółów było widać

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

kania ruda 
specjalistka;)

Wysłany: 2006-08-18, 13:01   

skrzydel nie widac, wiec ja nie mam pewnosci czy to nietoperz, przeciez one tak nie spia!!!

dtmil 

Wysłany: 2006-08-18, 13:16   

ze to nietoperz to akurat jestem PEWNA, bo jak wczesniej sie doczytasz byl w moim pokoju i wisial do gory nogami :grin: . Wczoraj chcialam lepsza fotke pstryknac ale sie wystraszyl jak wchodzilam na balkon i odfrunal... :sad:

asioka 

Wysłany: 2006-08-28, 10:00   

ja dzisiaj rano wstalam, a tu dzwoni tata z pracy " wygonilas juz tego nietoperza"?? szczerze sie zdziwilam, nie wiedzialam o co chodzi. okazalo sie ze malutka wlochata kulka wisi nad drzwiami w duzym pokoju ;) no i jest problem, bo tez znawca nietoperzy nie jestem i nie bardzo wiem co z nim zrobic... poczekac do wieczora, otworzyc balkon i okna i liczyc, ze sam wyleci? :)bo ruszac go nie chce, zreszta nie wiem gdzie on w dzien poleci;]

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2006-08-28, 10:14   

jeśli sprawa jest pilna możesz zrobić tak

nakryj go jakimś kartonikiem i wsuń coś sztywnego między ścianę a kartonik zamykając w ten sposób nietoperza w środku. Nie zostawiaj większych szczelin gdyż nietoperz to zwierz bardzo "gibki" i mógłby się wydostać.
Po zmroku wypuść nietoperza na dwór... i po problemie

Jeśli masz aparat to może pstryknij mu kilka fotek i zamieść tutaj.

Powodzenia i czekamy na relacje jak ta niecodzienna wizyta się zakończyła :tup:

Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!

asioka 

Wysłany: 2006-08-28, 12:33   

sprawa jak na razie nie jest pilna, tylko ciekawe co ojciec powie jak z pracy wroci ;) zdjatka dodam pozniej, bo nie bardzo wiem jak to zrobic ;) ale kilka wyszlo ladnych ( zwlaszcza ze "model" jest niezwyklej urody:)

asioka 

Wysłany: 2006-08-28, 16:24   

kiedy ojciec przyszedl z pracy, nietoperzyk sie przebudzil (chyba wyczul że tata chcial zebym go wyeksmitowala juz rano;) i zaczal latac po pokoju, wiec otworzylismy balkon i polecial hen daleko :) na szczescie nie trzeba bylo go stresowac zamykajac w pudelku :)

asioka 

Wysłany: 2006-08-28, 17:28   

czyzby to byl Mroczek? :)

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2006-08-28, 20:39   

Nocek rudy :)

Iwka 

Wysłany: 2007-08-13, 13:24   

A więc mam teki problem: Chciałabym pozbyć się nietoperzy z pod mojego dachu, jest ich około 50. Do kogo mam się zgłosić żeby je stamtąd zabrano ? Mam nadzieje że mi ktoś pomoże. Moj e mail: i.rudziak@wp.pl

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2007-08-13, 13:56   

nikt ich od Ciebie nie zabierze... jesienią same się wyniosą. Będziesz miała czas do wiosny aby zabezpieczyć strych aby w przyszłym roku nietoperze nie mogły się do niego dostać.

Masz może fotki tych nietoperzy ?

Ptyś 

Wysłany: 2007-08-13, 22:23   

No kurcze mają takie fajowe strychy z nietoperzami i wyganiać chcą :shock: a u mnie ani jedniuśkiego :? Nie ma sprawiedliwości na tym świecie :!: oj nie ma :?

Iwka 

Wysłany: 2007-08-15, 15:54   

Nie mam fotek tych nietoperzy, są to gacki szare.
Jak to czas do wiosny, mi się zdawało że one ciągle tam są, wylatują wieczorem i znow wracają.

Judy 

Wysłany: 2007-08-15, 21:04   

Iwka napisał/a:
Jak to czas do wiosny, mi się zdawało że one ciągle tam są, wylatują wieczorem i znow wracają.

Owszem, o tej porze roku wylatują wieczorem i wracają. Ale nietoperze w naszym klimacie mają inne kryjówki letnie, inne zimowe. Poddasza to typowe kryjówki letnie, także miejsca rozrodu. Jesienią nietoperze najprawdopodobniej opuszczą Twoje poddasze i przeniosą się do zimowiska.
Wyjątki są naprawdę nieliczne, tylko czasem, jeżeli strych jest dobrze izolowany termicznie, może stanowić całoroczną kryjówkę np. dla mroczków późnych. Jeśli rzeczywiście masz u siebie gacki (skąd wiesz, że są to gacki szare?), wyniosą się jesienią i tak jak napisał Krotom, trzeba zadbać o uszczelnienie poddasza, żeby nie sprowadziły się kolejnej wiosny.

Iwka 

Wysłany: 2007-08-17, 09:56   

A dzięki za info :res: , ale moi rodzice twierdzą że nietoperze są u nas przez cały rok.
Gacki szare bo ktoś to powiedział mojemu tacie, zresztą on sam kiedyś się nimi troszkę zainteresował.
Niedawno coś nam zaczęło przeciekać z poddasza i uważamy że są to odchody nietoperzy, my ich przecież mordować nie będziemy, ale musimy coś zrobić żeby to nie przeciekało, a tam za bardzo nie ma dostępu.
Gdzieś piszą że trzeba jakieś folie zakładać u nas jest to niemożliwe bo musielibyśmy dach zdejmować, takie miejsce raczej niedostępne sobie znalazły.

Odpowiedz do tematu