Wysłany: 2004-12-19, 19:53 Jak identyfikować gatunki nietoperzy i im nie zaszkodzić?
W rodę wybieram się do jaskini w której zimuj? nietoperze, chciałbym się im lepiej przygl?dn?ć ale boję się czy im nie zaszkodzę tzn. obudzę, spłoszę itp. Co nie co wiem już na jakie cechy należy zwrócić uwagę ale według mnie sprawdzenie wielu z nich wymaga wzięcia takiego nietoperza w rękę. Nawet jeli nie będę próbowała ich oznaczać to chciałabym chociaż porobić zdjęcia, czy takie pstrykanie może im zaszkodzić? Niestety przy robieniu ostatnich zdjęć prezentowanych na Forum w celu rozpoznania gatunku obudziłam delikwenta i zacz?ł latać . Proszę o podpowiedĽ jak zgromadzić dostateczn? iloć informacji do rozpoznania gatunków i zarazem nie zrobić krzywdy hibernuj?cym nietoperkom
więc na pocz?tek trzeba się zapoznać z zasadami etycznymi obowi?zuj?cymi podczas zimowego liczenia nietoperzy a opracowanymi przez specjalistów z PON tutaj
jeli chodzi o fotografowanie to generalnie nie ma przeciwwskazań jeli fotki robi się szybko i niezbyt dużo - chodzi o to, że jeli trwa to zbyt długo to delikwent się budzi i lata a tego chcemy unikn?ć z wiadomych względów
jeli chodzi o
Cytat:
Proszę o podpowiedĽ jak zgromadzić dostateczn? iloć informacji do rozpoznania gatunków i zarazem nie zrobić krzywdy hibernuj?cym nietoperkom
to jak widać w temacie kolejna proba o identyfikację jakie 90% udaje się w taki sposób oznaczyć. W Twoim przypadku może być nieco trudniej ponieważ można się tam spodziewać dużo więcej gatunków niż na północy... ale fotografie to zdecydowanie najlepsza metoda dokumentacji. Ponadto warto zapisywać wszystko co widzimy - nawet jeli wydaje się to mieszne. Tu na forum gdzie już opisywalimy na czym trzeba się w przypadku nietopków koncentrować - może kto pamięta gdzie to jest?
Jezeli go obudzilas, to znaczy, ze spal snem delikatnym - jak juz nietoperz usnie na calego, to nie tak latwo go obudzic A zeby jeszcze zaczal latac, potrzeba jakies 15-20 minut.
Najwazniejsze jest sfotografowanie delikwenta z polprofilu, aby widac bylo pyszczek, ucho i koziolek. Nie zawsze jest to latwe. I oczywiscie dobrze jest uchwycic jego wielkosc, chociaz najczesciej da sie to ze zdjecia wyczytac (przynajmniej dla niektorych...).
Juz widze temat koniecznego wykladu "Jak opisac nietoeprza, aby dalo sie go oznaczyc?
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Jezeli go obudzilas, to znaczy, ze spal snem delikatnym
to było w połowie listopada więc liczę że jeszcze poszedł spokojnie spać i zd?ży się wyspać
Cytat:
Juz widze temat koniecznego wykladu "Jak opisac nietoeprza, aby dalo sie go oznaczyc?
Bardzo proszę - najlepiej jak najszybciej choć z teori? u mnie chyba nie jest najgorzej a jak już stanę oko w oko to nic sensownego nie mogę stwierdzić np. ostatnio byłam wiadoma że trzeba zerkn?ć na koziołek i zerkałam i nic nie zobaczyłam choć nietoperek był dostępny prawie że z każdej strony. Obiecuję się poprawić no i pewnie kolejne zdjęcia-zgadki na Forum z prob? o pomoc.
chc?c oznaczyć nietoperza w jednym przypadku musiałem ruszyć go delikatnie
Ale dlaczego? Przecież tak się nie robi... Robi się?
Tzn... Mylałam, że lepiej nie oznaczyć nietoperza wcale niż oznaczyć go za cenę "szturchania" czy jakiej innej ingerencji typu wyjmowanie z dziury (o takich przypadkach też słyszałam...)
Ostatnio zmieniony przez kessy 2004-12-22, 22:16, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum