czy kto może (np. Marfu ) ma jakie info o przebywaniu mroczków póĽnych z nockami dużymi i gackami brunatnymi w tych samych budynkach? Interesuje mnie, czy s? siedz? sobie w jednym miejscu, czy raczej w różnych na tym samym strychu (wydaje mi sie że raczej ta druga opcja, niejaki Kowalski M. w Biuletynie CIC z 1993 roku cos o tym napisał... )...
I jeszcze mroczki posrebrzane - skadin?d wiem, że siedz? sobie czasem z karlikami, niewiele wiem na temat: czy siedz? w jednej kolonii wymieszane, czy raczej preferuj? rózne miejsca w kryjówce...? (wydaje mi sie, że tym razem pierwsza opcja może byc częstsz?...)
Zdecydowanie siedza w roznych. Ja np. nigdy nie spotkalem latem obok siebie osobnikow dwu gatunkow. Chociaz Grzegorz raz mial taka sytuacje - kilka En w kolonii Es (albo odwrotnie). Musialabys go zapytac. Zatem Kowalski M. mial zasadniczo racje.
Ale - jak pewnie wiesz - Biuletyn CIC nie bardzo sie nadaje do cytowania, chyba ze jest to ktorys z tych dwu ostatnich zeszytow konferencyjnych.
Opublikowanych z Polski prac jest niewiele, ale jakies nieliczne podsumowania znajdziesz, z tym ze raczej bez takich szczegolow. Niestety.
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
A te budynki, w których widziałe kolonie Es i Pa oraz Es i Mm, to były tylko kocioły, szkoły, itp. duże budynki, czy były to też standardowe zamieszkane domy?
to racja, że jedne wisz? a drugie siedz? w szczelinach, więc nie mog? być obok siebie...
ale np. mroczek może siedzieć między deskami, a na jednej z nich wisieć sobie może nocek...to już co na kształt " bliskiego s?siedztwa" ale rozumiem, że takich przypadków nikt nie obserwował!
a o innych wyżej wymienionych gatunkach wiesz(cie) cosik może???
Es - Pa byly tez w budynkach mieszkalnych jak sadze... Ale najwiecej szczegolow moze podac Janusz Hejduk z miasta Lodzi, ktory prowadzil prace magisterska o wystepowaniu nietoeprzy w jednym budynku, na ktorym byly karliki i mroczki oraz kilka innych gatunkow pojedynczo. Strych byl maly, nietoeprzy setki, wiec mogly sie gdzies przemieszac
Jak napiszesz do Janusza, to moze Ci przesle prace mailem - publikacji nie bylo.
na przykład w czerwonej księdze figuruje, że Vm tworzy kolonie mieszane z karlikami...
to sugeruje, że s? wymieszane w 1 miejscu...no chyba że dla kogo kolonia mieszana, to kilka gat. w 1 budynku...ale w różnych miejscach...nie wiem co autor miał na myli...
a do kolegi Janusza Hejduka to jak można napisać - jaki mail, czy co...może np.jest na tym forum a ja nie znam jego pseudo?!...
Maila dam z domu. A co do wspolnego zamieszkiwania przez Vm i karliki - jest rzeczywiscie praca Ruprechta o Bialowiezy, ktora jak sadze znasz, jest praca Ruprechta o karlikach wiekszych z Nyctalusa - tam wspomona o ambonie (???) z Pn i Vm. Ale czy byly razem, czy osobno - nie powiem, bo niestety praca jest po niemiecku.
ok., faktycznie, one u Ruprechta siedziały za okiennic? (jako przeoczyłam słowo :okiennica...), więc można przyj?ć, że miały ze sob? jaki kontakt, a o to mi własnie chodzi - ok jedna praca jest.
a maila dasz mi z domu, czyli wyslesz na mojego maila maila z mailem (adresem) ...?
czy mam do Ciebie przedryndać?
Czesc! Tu Janusz Hejduk!
Widzialem juz kolonie roznych gatunkow nietoperzy wspolistniejace na strychach, ale nigdy nie mieszaly sie ze soba w wielogatunkowe stado. No, pewnosci nie mam tylko w przypadku karlikow w Goleszach, bo sa tam setki wiekszych i znacznie mniej drobnych.
Kolonie mroczkow o ktore ktos pytal:serotinow i murinusow sa oddzielone na odleglosc ok.2 metrow, ale zajmuja dwa oddzielne zakamarki. Tylko sporadycznie widywalismy liczniejsze serotiny przechodzace w poblizu kolonii posrebrzanych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum