W okresie letnim kilka razy widziałam nietoperze na terenie Gdyni. Czy ktokolwiek orientuje się w tym rejonie? Czy te nietoperze mają w okolicy Trójmiasta jakieś miejsca, gdzie zbierają się na zimowanie? Czy to możliwe, żeby zimowały w jakimś opuszczonym bunkrze na terenie Gdyskich lasów? Co to mogą być za gatunki? Parę miesięcy temu pisałam o tym, jak kilka razy kołowały mi za oknem Było to zawsze około godz. 21, wysokośc trudna do określenia, bo latały nad skarpą, czyli raz 3 m. nad ziemią, a raz 7. Żadnych szczegółw odnośnie wyglądu nie potrafię podać, bo jak wiecie to raczej niemożliwe, kiedy nietoperek sobie lata.
Wiem, że to trudne pytania i przydałby się spec-obserwator z rejonu Trójmiasta.
Wszelka pomoc mile widziana
Hmm... mogłabym się w lecznicy zapytać, czy nie przyjmowali kiedyś znalezionego nietoperza. Jesli tak, to dałoby jakieś poszlaki prawda? Tylko, że weterynarz, z którym kiedyś na takie tematy rozmawiałam, nie potrafi odróżnić sokoła od jastrzębia
Oczywiście że nietoperki chowają sie w starych bunkrach. Nie wiem jak jest w Gdyni, ale w Gdańsku na fortach (okolice dworca głównego) mamy 5 gatunków... tylko nie pamiętam jakie , może jutro tam bede to lookne
W locie rozpoznanie nietoperza graniczy chyba z cudem...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum