FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Gacek szary poza zasięgiem
Autor Wiadomość
mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2004-02-23, 20:09   Gacek szary poza zasięgiem

trochę póĽno ale...

więc dzisiaj dostałem zdjęcie gacka szarego Plecotus austriacus znalezionego w tym miesi?cu poza zwartym zasięgiem występowania. Zasięg ów w tej częci Polski kończy się tak mniej więcej na Bugu. Ten osobnik został znaleziony w okolicy Łomży.

Stwierdzenie jest o tyle ciekawe, że jeĽdzimy tam praktycznie dwa razy w roku od bardzo długiego czasu i gatunek ten stwierdzany był tam jedynie (z tego co pamiętam) pod koniec lat 80.

zdjęcie tego osobnika było BARDZO ciemne, więc żeby było cokolwiek widać musiałem go doć mocno rozjanić w programie graficznym

szary_gacek.jpg
Plik ściągnięto 678 raz(y) 132.6 KB

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

Marfu 

Wysłany: 2004-02-23, 21:51   

Cytat:
Stwierdzenie jest o tyle ciekawe, że jeĽdzimy tam praktycznie dwa razy w roku od bardzo długiego czasu i gatunek ten stwierdzany był tam jedynie (z tego co pamiętam) pod koniec lat 80.

Prawie. W sumie mamy trzy obserwacje z fortu w Piatnicy z lat 1986-1992 oraz jedna z wypluwki plomykowki z kosciola w tejze miejscowosci. Zatem od bardzo dawna go tam nie bylo.

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2004-02-23, 22:59   

Cytat:
z lat 1986-1992

no przeca mówię koniec lat 80-tych :wink: :mrgreen:

Moris 

Wysłany: 2004-02-24, 09:02   b. ciekawa obserwacja

a czy zwrociliscie uwage, (choc u Was macie go b. malo) na dwa typy morfologiczne Pas?
U mnie juz od 2 sezonow widuje gacki szare troche inne od klasycznych - ciut mocniej rozdete nozdrza, bardzo jasne foterko - stalowoszare na grzbiecie snieznobialy brzuch, relatywnie mniejsze, cecha brodawek i ta ktora sprawdza sie u samcow jednoznacznie Pas- niestety brak plamki na wardze :cry:
widuje je w czasie spisu wiec nie ma juz mozliwosci okreslenia czy sa to juv.
Marfu, Mopek - co Wy na to??

Marfu 

Wysłany: 2004-02-24, 13:38   

Ja ostatnio widzialem brunatnego, ktory mial calkiem szary puszczek i koziolka, ale byl schowany w bardzo waskiej szczelinie, wiec nie bylo szans...

echen 

Wysłany: 2005-02-23, 11:27   

Wszystkie "znaki na ziemi i niebie" (a właciwie pod ziemi? :mrgreen: ) wskazuj? na to, że 18.02.05 popełniłem falstart przy oznaczeniu nietoperza :oops: . Tutaj powinno być więc 7 Pa i 1 Pas, a nie 8 Pa. Biję się w pier :!: Gacek z łomżyńskiej piwnicy od razu wydawał mi się innym, niż brunatny (ciemny i słabiej rozdęty pyszczek, małe brodawki nadoczne), a więc szarym, który to gatunek w stanie hibernacji widziałem tylko raz ( :roll: tzw. tanie usprawiedliwianie się). Jeszcze będ?c w piwnicy skontaktowałem się z Marfu, który przypomniał mi ( :? ), że przy "w?tpliwych" gackach należy też zwrócić uwagę na wielkoć i owłosienie stóp, które jak wiecie, s? większe i bardziej owłosione u P. auritus, i tak w tym przypadku było. Za mocno i zbyt pochopnie się t? cech? zasugerowałem. W zał?czeniu zamieszczam zdjęcia, a dzi, coby rozwiać w?tpliwoci, jedziemy do nietoperza z suwmiark? i spróbuję zrobić lepsze fotki do dokumentacji.

edit krotom:
echen, sprecyzowałem odnonik do posta do którego się odwołujesz (jak to się robi zobacz tutaj)

pyszczek.jpg
Plik ściągnięto 596 raz(y) 44.49 KB

stopy.jpg
Plik ściągnięto 596 raz(y) 61.62 KB

Batman 

Wysłany: 2005-02-23, 11:46   

Cytat:
coby rozwiać w?tpliwoci, jedziemy do nietoperza z suwmiark? i spróbuję zrobić lepsze fotki do dokumentacji

No przydałoby się - jak możesz (a widzę że możesz) to porób foty pyska z profilu - tak, żeby były widoczne (ostre) oczy i pysk.
A wogóle to :res: dla Ciebie, Echen, za konkretne podejcie do sprawy.

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2005-02-23, 12:31   

koniecznie zrób więcej fotek... bo dla mnie on ma cechy porednie z przewag? Pas, ale trzeba by się upewnić...

Marfu 

Wysłany: 2005-02-23, 16:49   

No to ja juz znam odpowiedz :-)

Ale poczekam na fotki i wymiary, abyscie nie mieli zadnych watpliwosci oznaczenia gatunku. Ale oznaczenie jest JEDNOZNACZNE!

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2005-02-23, 18:21   

no to kiedy foty będ?? :tup:

echen 

Wysłany: 2005-02-23, 20:21   

Foty s? już chyba zbędne w tym momencie ale na probę mopka jeszcze ze dwie wrzucę. W dniu znalezienia (18 lutego) nietoperz z pewnoci? już nie żył, pyszczek był już pociemniały, a brodawki, nozdrza i cała reszta miały pewnie już trochę czasu, żeby się skurczyć post mortem. Nie zauważyłem tego wtedy. Dzisiaj były już te zmiany dużo lepiej widoczne. Przykro mi, że jest tak a nie inaczej, sam miałem nadzieję...
Włacieciel posesji wpuszcza do piwnicy kota i to prawdopodobnie ten drapieżnik tak okaleczył nietoperza, być może to było powodem jego mierci.
Jeszcze podam wymiary, które tylko potwierdzaj?, że to P. auritus: pazur - 2,95 mm; kciuk - 7,25; przedramię - 37,80.

1.jpg.jpg
Plik ściągnięto 531 raz(y) 39.4 KB

2.jpg.jpg
Plik ściągnięto 531 raz(y) 28.59 KB

mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2005-02-23, 21:23   

jednak się potwierdziło to co przypuszczałem... czyli, że może to być osobnik martwy... :/ szkoda :(

Najbardziej mi nie pasował na Pas ten pazur - strasznie dłuuuugi

dodam, że to jest niestety dodatkowy problem w pracy chiropterologa. Mielimy już kilka takich przypadków. Również w Drozdowie (dokładnie w Kossakach) gdzie z Marfu postanowilimy dokładnie obejrzeć nocka, który był niebywale ciemny (a tam nigdy nie było brandtow?satków) i też się okazało, że był martwym nockiem rudym... Przy takich gatunkach, gdzie istotne różnice gatunkowe to pigmentacja skóry na pyszczku to potworne utrudnienie... :/

Odpowiedz do tematu