FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Elektrownie wiatrowe groźna dla nietoperzy
Autor Wiadomość
jaboja 

Wysłany: 2007-05-06, 22:36   Elektrownie wiatrowe groźna dla nietoperzy

Cytat:
Elektrownie wiatrowe mało groźne dla ptaków

Zlecony przez władze federalne raport na temat wpływu elektrowni wiatrowych na środowisko naturalne udowadnia, że - wbrew ostrzeżeniom niektórych przeciwników takiej energetyki - znacznie większym zagrożeniem dla ptaków niż śmigła wiatraków są wysokie budynki, linie elektryczne i koty. Eksperci z Narodowej Akademii Nauk sugerują natomiast, że elektrownie wiatrowe stwarzają poważne niebezpieczeństwo dla nietoperzy.

Zwłaszcza w południowo-zachodnich stanach USA, gdzie w dużym stopniu korzysta się z tak pozyskiwanej energii. Napędzane wiatrem turbiny emitują dźwięki - i prawdopodobnie także pole elektromagnetyczne - zwabiające niebywale wrażliwe akustycznie nietoperze prosto pod ostre jak noże śmigła.

źródło: http://www.biolog.pl/article4529.html

WJG 
Rzekomy Dewastator

Wysłany: 2007-05-08, 10:41   

jaboja napisał/a:
Zwłaszcza w południowo-zachodnich stanach USA, gdzie w dużym stopniu korzysta się z tak pozyskiwanej energii. Napędzane wiatrem turbiny emitują dźwięki - i prawdopodobnie także pole elektromagnetyczne - zwabiające niebywale wrażliwe akustycznie nietoperze prosto pod ostre jak noże śmigła.

U nas nie robiono (z tego co wiem) badań nt. "zwabiania", ale, ponieważ wiatraki stoją zazwyczaj na terenie otwartym, bezdrzewnym, gdzie dodatkowo zazwyczaj dobrze wieje, nie stanowią zagrożenia dla nietoperzy, bo nietoperze nie lubią latać w takich miejscach(bo i po co , skoro nei ma co jeść i nawigować trudno). Chyba były robione ekspertyzy oddziaływania wiatraków na faunę rejonów, w których te wiatraki powstać mają i tak jak powyżej, zagrożeń bezpośrednich nie stwierdzono.

Rysiek 

Wysłany: 2007-05-09, 22:42   

WJG napisał/a:
Chyba były robione ekspertyzy oddziaływania wiatraków na faunę rejonów, w których te wiatraki powstać mają i tak jak powyżej, zagrożeń bezpośrednich nie stwierdzono.

Mówisz o Beskidzie Niskim?

Bo tak się zastanawiam, że np. w rejonie Grzywackiej Góry to chyba nietoperzy troszkę jest, co?

JKK

WJG 
Rzekomy Dewastator

Wysłany: 2007-05-10, 11:35   

Rysiek napisał/a:
Mówisz o Beskidzie Niskim?

Bo tak się zastanawiam, że np. w rejonie Grzywackiej Góry to chyba nietoperzy troszkę jest, co?

no tak, na semej Grzywackiej w środku lata jest żerują aktywnie przy refletorach pod krzyżem. Ale zauważ, że wiatraki są na otwartym polu (chyba nie będą budować ich więcej, tak przynajmniej słyszałem), praktycznie bez szpalerów drzew i nietoperze się tam nie zapuszczają. No chyba, że wabią je jakieś ultradziwięki generowane przez łopaty wiatraków(czytywałem, że częściej generowane są infradźwięki), ale nie jestem kompetentny wypowiadać się w tej kwestii.

Anitka 

Wysłany: 2007-11-25, 22:57   

Pilnie potrzebuję aktualne Mapy z trasami przelotów ptaków i nietoperzy.
Gdzie można uzyskać bądź ewentualnie kupić najlepiej na CD?
wIEM ŻE MOŻNA KUPIĆ SOBIE KSIĄŻKE "MIGRACJE PTAKÓW", ALE INTERESUJE MNIE BARDZO SZCZEGŁOWE MAPY

WJG 
Rzekomy Dewastator

Wysłany: 2007-11-26, 12:18   

Anitka napisał/a:
[...]Mapy z trasami przelotów [...] i nietoperzy

Oj,,też takie chciałbym mieć....
Co do nietoperzy - nie bardzo da się ustalić trasy 'migracji', nawet dla gatunków, które (w założeniu) odlatują z Polski na zimę. jedyne co można zrobić to zebrać dane z inwentaryzacji, badan faunistycznych aktywności w danych rejonach i określić prawdopodobnieństwo spotkania takiej a takiej liczby i gatunków nietoperzy w danym miejscu.

Wyślij zapytanie o ptakach (jeżeli jeszcze tego nie zrobiłaś) na podforum ornitologów.

[ Komentarz dodany przez: krotom: 2007-11-26, 12:35 ]
ornitolodzy prośbę też już dostali... nawet dwa razy ;)

szymbz 
moderator

Wysłany: 2007-11-27, 16:42   

Hej,
z nieoficjalnych źródeł wiem, że wiatraki w Gnieżdżewie koło Pucka zabijają więcej nietoperzy niz ptaków.
pozdrawiam

WJG 
Rzekomy Dewastator

Wysłany: 2007-11-27, 17:21   

szymbz napisał/a:
z nieoficjalnych źródeł wiem, że wiatraki w Gnieżdżewie koło Pucka zabijają więcej nietoperzy niz ptaków.

No to mam pytanie- jak zabijają? łopaty wirników je rzozcinają?
Czy to duże czy średne wiatraki, jak soą usytuowane- szczere pola, lasek w okolicy?

szymbz 
moderator

Wysłany: 2007-11-27, 18:05   

To średnie wiatraki (czyli w rzeczywistości dośc duże) usytuwane wzdłuz doliny Płutnicy - rzeki wpadającej do Zatok Puckiej. Obecnie to dyżurny obrazek znad Zatoki Gdańskiej.
Nietoperze są martwe pod, tyle wiem.
Pozdrawiam
Szymon

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2008-04-07, 15:35   

Dwa ciekawe linki:

Nietoperze w kamerze
Kilka filmików z kamery na podczerwień pokazujących nietoperze latające przy turbinach.

Behavioral Responses of Bats to Operating Wind Turbines
Artykuł jest do ściągnięcia pod abstraktem (po angielsku).

Odpowiedz do tematu