Nasz forumialny Grzegorz zbiera informacje o latajacych w dzien nietoperzach. Jak mozesz podac jeszcze jakies szczegoly, to podaj. Np. czy to bylo w Krosnie
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Nasz forumialny Grzegorz zbiera informacje o latajacych w dzien nietoperzach.
Oj, to troszkę się tego uzbiera
Polecam artykuł R. Urbana i A. Zieji o dziennej aktywnoci borowca wielkiego w Parku Szczytnickim we Wrocku. Jest opublikowany w St. Ch. 3-4 2003.
Mam w sumie kilkanacie różnych obserwacji przelatuj?cych nietoperzy za dnia, ale nie tego typu, co w tym artykule.
_________________ _______________________________________
Ku pamięci Winera
Nasz forumialny Grzegorz zbiera informacje o latajacych w dzien nietoperzach. Jak mozesz podac jeszcze jakies szczegoly, to podaj. Np. czy to bylo w Krosnie
Tak, było to w Kronie, a dokładniej w jednej z jego z południowych dzielnic - Suchodole
Nietoperz latał nad pustymi jeszcze polami uprawnymi i ł?kami...
Nietoperze latajace w dzień widuję co roku jesieni, w ciepłe paĽdziernikowe i listopadowe dni, ale zwykle jest to póĽne popołudnie (około 15-16, czyli jak? godzinę, dwie przed zachodem Słońca)...
A w lodowce tylko jedna... Dziekuje kolegom za reklame! Rzeczywiscie, od jakiegos czasu probuje zebrac takie dane. Ale musza byc konkretne, tzn. przynajmniej zapisane stanowisko, data i godzina obserwacji. Batmanie, czu Ty naprawde masz tak duzo obserwacji, czy tylko tak w przyblizeniu rzuciles? I czy sa zapisane w naukowej formie?
Jedyna konkretna obserwacja któr? posiadam, to ta podana powyżej:
17 IV 2005 od godz. 11 do 13 nad rzek? Lubatówk? w Suchodole (dzielnicy Krosna), współrzędne geograficzne: 49.67N, 21.78E, kilkanacie razy jaki nietoperz (niestety nie potrafię oznaczać nietoperzy, a zwłaszcza lataj?cych )
Batmanie, czu Ty naprawde masz tak duzo obserwacji, czy tylko tak w przyblizeniu rzuciles?
W sumie ok 10~12 (jak dla mnie to dużo.
Cytat:
I czy sa zapisane w naukowej formie?
Niestety nie - póki co godz., miejsce, temp. otoczenia i zachowanie nietoperza.
2 obserwacje dotycz? "ewakuacji" z obiektu w którym nieznani sprawcy podpalili mieci z lićmi: reakcja na ten incydent nocków rudych i Nattererów (te ostatnie wyleciały na zewn?trz w biały dzień, zmieniaj?c kryjówkę na inny obiekt podziemny).
Pozostałe obserwacje dot. os. przelatuj?cych za dnia, generalnie nie oznaczonych do gat. Aha, obserwacje poxczyniłem w okresie od przedzimia do wiosny w sezonach 2002/03, 2003/04 i 2004/05.
Ku pamięci Winera
To powiedziałbym że to typowa obserwacja i ja osobicie nie uznaję jej jako dzienna (mimo że jest jeszcze jasno).
Cytat:
Nom.. rzeka Lubatówka
Jeli s? jakie odcinki na rzece, gdzie woda płynie spokojnym nurtem, a nie wartko, to nietoperze miało mog? korzystać z takiego wodopoju.
Pierwze co nietoperz robi zazwyczaj po opuszczeniu dziennej kryjówki, to leci się napić wody.
Cytat:
PS - widze zeby podawac czy przed czy po zachodzie słońca ..... zapamiętam
Tak, bo waidczy to o charakterystyce obserwacji - warto przy tym zwracać uwagę na stan pogody: czy jest pochmurno, czy wieje wiatr i sk?d i czy jest zimny/ciepły, czy obserwacja ma miejsce podczas opadu (jaki, st. intensywnoci).
zawsze lepiej zapisać więcej niż mniej, a poza tym mog? być istotne warunki klimatyczne w jakich poczynilimy obserwację.
Ku pamięci Winera
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum