FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Dzienne obserwacje nietoperzy
Autor Wiadomość
Logan 
moderator

Wysłany: 2007-05-16, 12:17   

WJG napisał/a:
Zdarzały się dzienne obserwacje borowców wielkich

kiedys widzialem jak borowiec sp. lecial sobie w srodku dnia wzdluz Raby na NE - wygladalo jakby migrowal (notka jest w ktorychs St. Chiropt.)

WJG 
Rzekomy Dewastator

Wysłany: 2007-05-16, 20:37   

no , o tą notkę mi chodziło, dzięki :mrgreen:

claviceps 
moderator
Siedzący Łoś

Wysłany: 2008-02-21, 13:36   

Wczoraj nader ciekawa obserwacja nietoperzowa :]
Około 14:20 (aura czysto wiosenna z grzejącym słońcem) nad Budzówką koło mostów kolejowych w Kamieńcu Ząbkowickim (powiat ząbkowicki) zauważyłem lecące chwiejnym lotem stworzenie, które w lornetce okazało się być borowcem wielkim :shock: :razz: Wygląda na to, że futrzakom nie bardzo chce sie dalej hibernować tej "zimy" ;) :]

"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"

Nikt nie spodziewa się Hiszpańskiej Inkwizycji!

mamutir 

Wysłany: 2008-03-02, 10:46   

A czy nietoperze wystepuja tez na pn-wsch Polski? Bo zdaje mi sie ze przyuwazylam kilka w Kuznicy, tuz przy przejsciu granicznym z Bialorusia. Byl to okres wakacyjny, lataly w cieple, sloneczne dni, tak okolo 16-17. Wylatywaly z lasu, okrazaly laki i wlatywaly z powrotem w cien drzew.

WJG 
Rzekomy Dewastator

Wysłany: 2008-03-02, 12:20   

pewnie, że występują, pewnie tak z 18 gatunków (na 25 stwierdzonych w Polsce). Ale trudno mi tak na szybko powiedzieć co to mogło być co obserwowałaś, może borowiec, może coś innego.

paszcza 
Agata

Wysłany: 2008-03-08, 17:17   

Dzisiaj przeżyłam spore zaskoczenie- byłam koło stawów hodowlanych, kiedy zobaczyłam jakieś dziwne nadlatujące stworzenie wielkości mniej więcej szpaka. Myślę sobie "a to co za ptak", patrzę przez lornetkę, a to nietoperz :eek: :grin: Było około godz. 12- 12.30. Nietoperz łyknął kilka razy wody ze stawu po czym odleciał w tym kierunku, z którego przybył.
Teraz żałuję, że się nie znam na nietoperzach :| Wielkość, jak już wspomniałam, podobna do szpaka, ale skrzydła większe. Uszy raczej małe, futro ciemnobrązowe, na twarzy/głowie prawie czarne, błony skrzydłowe też bardzo ciemne. Więcej nie udało mi się dojrzeć.

WJG 
Rzekomy Dewastator

Wysłany: 2008-03-08, 17:35   

a futerko na brzuszku białe czy takie jak na grzbiecie?

paszcza 
Agata

Wysłany: 2008-03-08, 18:55   

Niczego białego tam nie widziałam :?

WJG 
Rzekomy Dewastator

Wysłany: 2008-03-08, 20:58   

no to podtrzymuję mój pierwszy strzał czyli Nyctalus. :]

claviceps 
moderator
Siedzący Łoś

Wysłany: 2008-03-12, 20:57   

W sobotę 8 marca na stawach koło Wrocławia-Zakrzowa kolejna obserwacja nietopera latającego w biały dzień, a dokładniej około 14. Tym razem zwierzak był dość daleko i nie widziałem koloru futerka, ale sądząc po wielkości, sylwetce i sposobie lotu (no i w ogóle okoliczności obserwacji) wnoszę, że najprawdopodobniej był to borowiec wielki :]

"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"

Nikt nie spodziewa się Hiszpańskiej Inkwizycji!

WJG 
Rzekomy Dewastator

Wysłany: 2008-03-15, 12:50   

Wygląda na to, że wszyscy mają dzienne obserwacje nietoperzy ino nie ja...

rufinus 
Krzysiek Ostrowski

Wysłany: 2008-04-10, 23:07   

Wczoraj między 17.45 a 18.00 (no czyli w sumie jeszcze dzień :-D ) obserwowałem nad niewielką rzeczką płynącą koło tzw. parku :P w miejscowości Marcinkowice (gm. Żórawina, dolnośląskie) nocka rudego (jeśli dobrze rozpoznałem oczywiście :P ).
Futrzak łapał owady nad wodą, a od czasu do czasu "muskał" taflę prawdopodobnie zbierając z niej owady czy coś takiego.
Poza tym podlatywał bardzo blisko, bo prawie na wyciągnięcie ręki :-D
W załączeniu kiepskie niestety zdjęcie bo zwierzak strasznie szybko popylał co chwilę wchodząc w zakręt (złapać go w obiektyw to już wogóle wyczyn...na ok. 25 prób na 4 jest nietoperz na zdjęciu, a to jest najlepsze z nich :P ).

Poza tym jesienią (I dekada października chyba) obserwowałem kilkakrotnie nad miejscowością Marcinkowice jednego lub dwa borowce wielkie polujące w godzinach 13.00-15.00.

nocek_rudy.jpg
Plik ściągnięto 22 raz(y) 15.85 KB

Z paleontologicznego punktu widzenia:
Brak dowodów istnienia nie jest jeszcze dowodem nieistnienia.

Heimik 
Młody ornitofan

Wysłany: 2008-04-11, 12:37   

rufinus napisał/a:
a od czasu do czasu "muskał" taflę prawdopodobnie zbierając z niej owady czy coś takiego.

A może po prostu pił? :P ;)

WJG 
Rzekomy Dewastator

Wysłany: 2008-04-11, 12:54   

Heimik napisał/a:
rufinus napisał/a:
a od czasu do czasu "muskał" taflę prawdopodobnie zbierając z niej owady czy coś takiego.

A może po prostu pił? :P ;)

Tyż mógł pić, jasne.

Jak tak patrze na zdjęcie to widzę brązowo-pomarańczowy grzbiecik i wąskie skrzydło- czyli jakby borowca. Zatem pytanie dodatkowe- a kolor brzuszka jaki był??

rufinus 
Krzysiek Ostrowski

Wysłany: 2008-04-11, 15:12   

WJG napisał/a:
Zatem pytanie dodatkowe- a kolor brzuszka jaki był??

No taki jak nocka rudego :P

A tak na poważnie to był jaśniejszy od strony grzbietowej...jak na moje oko szarawy taki. Poza tym nietoperz był średniej wielkości...miałem okazję nie raz oglądać borowca w akcji :-D , a ten był mniejszy od borowca. Nietoperz latał nisko nad wodą i ziemią...no w sumie nad trawami koło rzeczki.

Ja niestety w nietoperzach jakiś mocny nie jestem :-D ale ten nocek rudy wydał mi się takim najbardziej możliwym.

Podsyłam jeszcze jedno zdjęcie.

IMG_0487.jpg
Plik ściągnięto 17 raz(y) 50.49 KB

Z paleontologicznego punktu widzenia:
Brak dowodów istnienia nie jest jeszcze dowodem nieistnienia.

Odpowiedz do tematu