Wczoraj nader ciekawa obserwacja nietoperzowa
Około 14:20 (aura czysto wiosenna z grzejącym słońcem) nad Budzówką koło mostów kolejowych w Kamieńcu Ząbkowickim (powiat ząbkowicki) zauważyłem lecące chwiejnym lotem stworzenie, które w lornetce okazało się być borowcem wielkim Wygląda na to, że futrzakom nie bardzo chce sie dalej hibernować tej "zimy"
_________________ Bart Smyk
"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"
A czy nietoperze wystepuja tez na pn-wsch Polski? Bo zdaje mi sie ze przyuwazylam kilka w Kuznicy, tuz przy przejsciu granicznym z Bialorusia. Byl to okres wakacyjny, lataly w cieple, sloneczne dni, tak okolo 16-17. Wylatywaly z lasu, okrazaly laki i wlatywaly z powrotem w cien drzew.
pewnie, że występują, pewnie tak z 18 gatunków (na 25 stwierdzonych w Polsce). Ale trudno mi tak na szybko powiedzieć co to mogło być co obserwowałaś, może borowiec, może coś innego.
Dzisiaj przeżyłam spore zaskoczenie- byłam koło stawów hodowlanych, kiedy zobaczyłam jakieś dziwne nadlatujące stworzenie wielkości mniej więcej szpaka. Myślę sobie "a to co za ptak", patrzę przez lornetkę, a to nietoperz Było około godz. 12- 12.30. Nietoperz łyknął kilka razy wody ze stawu po czym odleciał w tym kierunku, z którego przybył.
Teraz żałuję, że się nie znam na nietoperzach Wielkość, jak już wspomniałam, podobna do szpaka, ale skrzydła większe. Uszy raczej małe, futro ciemnobrązowe, na twarzy/głowie prawie czarne, błony skrzydłowe też bardzo ciemne. Więcej nie udało mi się dojrzeć.
W sobotę 8 marca na stawach koło Wrocławia-Zakrzowa kolejna obserwacja nietopera latającego w biały dzień, a dokładniej około 14. Tym razem zwierzak był dość daleko i nie widziałem koloru futerka, ale sądząc po wielkości, sylwetce i sposobie lotu (no i w ogóle okoliczności obserwacji) wnoszę, że najprawdopodobniej był to borowiec wielki
_________________ Bart Smyk
"Na zielonej trawce
Pasły się pratchawce
Jeden mówi do drugiego:
Pożycz cewki Malpighiego"
Wczoraj między 17.45 a 18.00 (no czyli w sumie jeszcze dzień ) obserwowałem nad niewielką rzeczką płynącą koło tzw. parku w miejscowości Marcinkowice (gm. Żórawina, dolnośląskie) nocka rudego (jeśli dobrze rozpoznałem oczywiście ).
Futrzak łapał owady nad wodą, a od czasu do czasu "muskał" taflę prawdopodobnie zbierając z niej owady czy coś takiego.
Poza tym podlatywał bardzo blisko, bo prawie na wyciągnięcie ręki
W załączeniu kiepskie niestety zdjęcie bo zwierzak strasznie szybko popylał co chwilę wchodząc w zakręt (złapać go w obiektyw to już wogóle wyczyn...na ok. 25 prób na 4 jest nietoperz na zdjęciu, a to jest najlepsze z nich ).
Poza tym jesienią (I dekada października chyba) obserwowałem kilkakrotnie nad miejscowością Marcinkowice jednego lub dwa borowce wielkie polujące w godzinach 13.00-15.00.
nocek_rudy.jpg
Plik ściągnięto 22 raz(y) 15.85 KB
_________________ Z ornitologicznego punktu widzenia:
Chodzenie po bagnach "wciąga" ;]
Z paleontologicznego punktu widzenia:
Brak dowodów istnienia nie jest jeszcze dowodem nieistnienia.
rufinus napisał/a:
a od czasu do czasu "muskał" taflę prawdopodobnie zbierając z niej owady czy coś takiego.
A może po prostu pił?
Tyż mógł pić, jasne.
Jak tak patrze na zdjęcie to widzę brązowo-pomarańczowy grzbiecik i wąskie skrzydło- czyli jakby borowca. Zatem pytanie dodatkowe- a kolor brzuszka jaki był??
Zatem pytanie dodatkowe- a kolor brzuszka jaki był??
No taki jak nocka rudego
A tak na poważnie to był jaśniejszy od strony grzbietowej...jak na moje oko szarawy taki. Poza tym nietoperz był średniej wielkości...miałem okazję nie raz oglądać borowca w akcji , a ten był mniejszy od borowca. Nietoperz latał nisko nad wodą i ziemią...no w sumie nad trawami koło rzeczki.
Ja niestety w nietoperzach jakiś mocny nie jestem ale ten nocek rudy wydał mi się takim najbardziej możliwym.
Podsyłam jeszcze jedno zdjęcie.
IMG_0487.jpg
Plik ściągnięto 17 raz(y) 50.49 KB
_________________ Z ornitologicznego punktu widzenia:
Chodzenie po bagnach "wciąga" ;]
Z paleontologicznego punktu widzenia:
Brak dowodów istnienia nie jest jeszcze dowodem nieistnienia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum