We Wrocance koło Krosna latał dzi około godziny 11:00 nietoperz nad ł?k? kilkadziesi?t metrów od rzeki, ciepło (~23C), słonecznie, bezwietrznie...
A wieczorem niedaleko miejsca, gdzie 2 tygodnie temu obserwowałem lataj?cego w dzień nietoperza znalazłem dzi nieżywego już chyba od kilku dni...
Około 9:20 z biura przy ulicy Hrubieszowskiej zobaczyłem gromadę około 10 krukowatych kr?ż?cych koło s?siedniego biurowca na wysokoci 20-30 metrów. Były to wrony, sroki i chyba gawrony. Zauważyłem że kr?ż? i atakuj? nietoperza ! Obserwowałem to z odległoci około 25 metrów. Ponieważ nie umiem rozpoznawać gatunków nietoperzy mogę stwierdzić jedynie że obserwowany był większy od karlika a w porównaniu z atakuj?cymi ptakami był wielkoci mniej więcej drozda (mam na myli raczej rozpiętoć skrzydeł). Czy spotkalicie się z tak? reakcj? ptaków krukowatych ? Czy celem ptaków było upolowanie nietoperza czy przepłoszenie go jak w przypadku ptaków drapieżnych ? Czy kto widział nietoperza w rodku listopada ? Obserwacja trwała około 10 sekund po czym gromada zniknęła za budynkiem.
Dopiero teraz natkn?łem się na ten w?tek i przypomniała mi się moja baaaaardzo dziwna obserwacja nietoperza - otóż uwaga!!!!: 29.12.2001 około godziny 15 widziałem 1 osobnika - nie znam się na nietoperkach żeby go oznaczyć, ale bez żadnych w?tpliwoci był to nietoperz (+/- wielkoci kosa). Miało to miejsce przy wsi Karsów (gm.Siewierz, woj.l?skie). Poproszę o komentarz - czy to się zdarza żeby nietoperze latały tak póĽno
czy to się zdarza żeby nietoperze latały tak póĽno
To, że lataj? w grudniu się zdarza. Nietoperze potrafi? zim? zmieniać kryjówki, jeli warunki przestaj? im odpowiadać (np. nagle spada lub ronie temp.). Nie robi? tego jako masowo, ale kiedy łapałam je zim? przy forcie, zawsze kilka osobników wpadało w sieci, czyli chciały sobie polatać.
Wieksza ciekawostka, że zaobserwowałe nietoperza w dzień, ale jak widać z tego w?tku - takie historie też sie zdarzaj?.
Dawno dawno temu (chyba IV.2001, moge sprawdzic jesli trzeba) podczas kontroli doliny Raby w Pierzchowie widzialem k. 11h lecacego (w sensie w jakim ptaki migruja) chyba na N, borowca sp. Nawet mi znajomy ("Dlugi") z ISEZu polecil napisac z tego notke do Acta Chiropterologica.
21.04 na stawach w Sulikowie (SLK) obserwowaliśmy wraz z Pawelele i Bosiem Horbanowiczem polującego nietoperza o godz. 14.
Trudno określić przynależność do rodzaju nawet bo się nie znamy. Miał jasny brzuch jasno brązowy wierzch z ciemniejszą głową. Sredniej wielkosci różowe uszka.
To tyle
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum