FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Dzienne obserwacje nietoperzy
Autor Wiadomość
mopek 
administrator
mars napada

Wysłany: 2005-04-26, 13:51   

oczywicie, że to typowe - borowce potrafi? polować około zachodu słońca razem z jaskółkami i jerzykami

:] uważaj na zarząd TP Bocian :]

PiotrekGuzik 

Wysłany: 2005-05-03, 00:45   

We Wrocance koło Krosna latał dzi około godziny 11:00 nietoperz nad ł?k? kilkadziesi?t metrów od rzeki, ciepło (~23C), słonecznie, bezwietrznie...
A wieczorem niedaleko miejsca, gdzie 2 tygodnie temu obserwowałem lataj?cego w dzień nietoperza znalazłem dzi nieżywego już chyba od kilku dni...

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2005-05-03, 17:59   

Pakuj w woreczek i wysyłaj do Bociana :] Ciekawe co to było.

PiotrekGuzik 

Wysłany: 2005-05-03, 18:38   

:oops: , nie pomylałem o tym :/ jak jutro nie będzie padać, może jeszcze go znajdę...

Marfu 

Wysłany: 2005-05-03, 19:11   

Kessy napisał/a:
Pakuj w woreczek i wysyłaj do Bociana :] Ciekawe co to było.

Zwlaszcza, ze zlozylismy do MS dziesieciostronicowe podanie o pozwolenie na przetrzymywanie oznaczalnych czesci...

Piotr 

Wysłany: 2005-11-16, 22:53   

Około 9:20 z biura przy ulicy Hrubieszowskiej zobaczyłem gromadę około 10 krukowatych kr?ż?cych koło s?siedniego biurowca na wysokoci 20-30 metrów. Były to wrony, sroki i chyba gawrony. Zauważyłem że kr?ż? i atakuj? nietoperza ! Obserwowałem to z odległoci około 25 metrów. Ponieważ nie umiem rozpoznawać gatunków nietoperzy mogę stwierdzić jedynie że obserwowany był większy od karlika a w porównaniu z atakuj?cymi ptakami był wielkoci mniej więcej drozda (mam na myli raczej rozpiętoć skrzydeł). Czy spotkalicie się z tak? reakcj? ptaków krukowatych ? Czy celem ptaków było upolowanie nietoperza czy przepłoszenie go jak w przypadku ptaków drapieżnych ? Czy kto widział nietoperza w rodku listopada ? Obserwacja trwała około 10 sekund po czym gromada zniknęła za budynkiem.

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2005-11-17, 07:04   

arcyciekawa obserwacja, nasz forumowy Grzegorz na pewno się ucieszy, gdyż zbiera takie doniesienia

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Pawelele 

Wysłany: 2005-11-17, 10:12   

Dopiero teraz natkn?łem się na ten w?tek i przypomniała mi się moja baaaaardzo dziwna obserwacja nietoperza - otóż uwaga!!!!: 29.12.2001 około godziny 15 widziałem 1 osobnika :shock: - nie znam się na nietoperkach żeby go oznaczyć, ale bez żadnych w?tpliwoci był to nietoperz (+/- wielkoci kosa). Miało to miejsce przy wsi Karsów (gm.Siewierz, woj.l?skie). Poproszę o komentarz - czy to się zdarza żeby nietoperze latały tak póĽno :?:

Judy 

Wysłany: 2005-11-18, 00:02   

Pawelele napisał/a:
czy to się zdarza żeby nietoperze latały tak póĽno

To, że lataj? w grudniu się zdarza. Nietoperze potrafi? zim? zmieniać kryjówki, jeli warunki przestaj? im odpowiadać (np. nagle spada lub ronie temp.). Nie robi? tego jako masowo, ale kiedy łapałam je zim? przy forcie, zawsze kilka osobników wpadało w sieci, czyli chciały sobie polatać.

Wieksza ciekawostka, że zaobserwowałe nietoperza w dzień, ale jak widać z tego w?tku - takie historie też sie zdarzaj?. :)

Marfu 

Wysłany: 2005-11-18, 00:07   

Grzegorz sie ucieszyl i odnotowal :-)

Logan 
moderator

Wysłany: 2005-11-18, 07:52   

Dawno dawno temu (chyba IV.2001, moge sprawdzic jesli trzeba) podczas kontroli doliny Raby w Pierzchowie widzialem k. 11h lecacego (w sensie w jakim ptaki migruja) chyba na N, borowca sp. Nawet mi znajomy ("Dlugi") z ISEZu polecil napisac z tego notke do Acta Chiropterologica.

Marfu 

Wysłany: 2005-11-18, 09:28   

Chyba Studia Chiropterologica... :-)

Sprawdz jakies szczegoly - data, jak masz cos o temperaturze. Grzegorz zbiera takie i chyba kiedys podsumuje w jakims czasopismie.

Logan 
moderator

Wysłany: 2005-11-18, 09:35   

Marfu napisał/a:
Chyba Studia Chiropterologica...

Sprawdz jakies szczegoly - data, jak masz cos o temperaturze. Grzegorz zbiera takie i chyba kiedys podsumuje w jakims czasopismie.

racja, pomieszaly mi sie akty ze studiami :D
sprawdze i dam znac

[ Dodano: 2005-11-21, 14:06 ]
po sprawdzeniu:
7.IV.2001 10:30h, słonecznie
borowiec lecial na N
St. Chiropt. vol. 2 (2001), str. 91
:D

for 
moderator
Zgórmysyn

Wysłany: 2006-04-20, 14:54   

dzis o godzinie 12 w uzytku ekologicznym w rzasce kolo Krakowa latal nietoperz...kilka minut smigal nade mna - obserwacja z PIOSU :shock:

Kess a jednak ural istnieje :]

Tetrao 
moderator
zacietrzewiony

Wysłany: 2006-04-25, 09:29   

21.04 na stawach w Sulikowie (SLK) obserwowaliśmy wraz z Pawelele i Bosiem Horbanowiczem polującego nietoperza o godz. 14.
Trudno określić przynależność do rodzaju nawet bo się nie znamy. Miał jasny brzuch jasno brązowy wierzch z ciemniejszą głową. Sredniej wielkosci różowe uszka.
To tyle ;)

Odpowiedz do tematu