Wysłany: 2005-01-28, 08:09 Dlaczego się wściekają??
Pytanie pewnie oklepane, ale niestety mój dostęp do netu jest bardzo limitowany i nie mam czasu na spokojne przeszperanie wszystkich archiwalnych postów - tam już musiała być o tym mowa.
Jestem laikiem jesŧli chodzi o netoferki i proszę mi wyjanić, w jaki sposób nietoperz może się zarazić wcieklizn?, która przecież jest przenoszona przez płyny ustrojowe. Rozumiem: nietoperz od nietoperza, tamten od innego i.t.d. Ale gdzie w przeszłoci jest taki, który nabawił się wcieklizny od innego ssaka? Ale jak? Trudno mi to sobie wyobrazić...
Wirus wcieklizny atakuje wszystkie zwierzęta ciepłokrwiste, a także człowieka. Wywołuje ostre zapalenie mózgu kończ?ce się zawsze mierci?. Stanowi problem epidemiczny, a przede wszystkim profilaktyczny. Wprowadzone w 1949 r. obowi?zkowe szczepienie psów przeciw wciekliĽnie radykalnie zmniejszyło liczbę zachorowań wród ludzi. Rezerwuarem zarazka s? dzikie zwierzęta, przede wszystkim lisy. Wirusy wcieklizny s? wydalane z lin? chorego zwierzęcia i zakażaj? przez uk?szenia lub polizanie błon luzowych ust lub spojówek oka. Okres wylęgania może być długi, od 15 dni do kilku miesięcy. Choroba zaczyna się zmian? nastroju, przygnębieniem to znów pobudzeniem, wzrastaj?c? gor?czk?, okresowymi drgawkami, skurczami krtani na widok wody lub próby jej picia. Jest to tzw. wodowstręt, charakterystyczny objaw wcieklizny. Na ustach pojawia się piana. Wzrost gor?czki do 40oC i niepokój ze skłonnoci? ucieczki zapowiada rychł? mierć, która następuje na 4-5 dzień choroby.
ródło zakażenia - Miejsce pobytu i rozmnażania się zarazka.
W chorobach zaraĽliwych Ľródłem zakażenia jest zwykle zakażony organizm.
ródła zakażenia nie należy utożsamiać z przenoszeniem zarazków przez żywych przenosicieli (komary, muchy itp.). Przykłady: - wcieklizna - Ľródłem zakażenia s? zwierzęta mięsożerne psy, koty, lisy, wilki - w ich martwych ciałach rozwijaj? się róznego typu bezkregowce - np. muchy. To one oraz komary s? w prawie 100% sprawc? przenoszenia wcieklizny na inne zwierzęta stałocieplne np. nietoperze.
A tak przy okazji - to tego słuzy net żeby szukac -a nie isć na łatwiznę i wrzucać pytanie czekaj?c na odpowiedz - trochę wiecej samodzielnosci!!!
Wysłany: 2005-01-28, 10:17 Re: Dlaczego się wciekaj??
"czepialski" jak zwykle grzegorzb napisał/a:
[...]A tak przy okazji - to tego słuzy net żeby szukac -a nie isć na łatwiznę i wrzucać pytanie czekaj?c na odpowiedz - trochę wiecej samodzielnosci!!!
Grzeborzub, więcej zrozumienia dla "modemowców" przecież:
Izu napisał/a:
[...]niestety mój dostęp do netu jest bardzo limitowany i nie mam czasu na spokojne przeszperanie [...]
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
np. muchy. To one oraz komary s? w prawie 100% sprawc? przenoszenia wcieklizny na inne zwierzęta stałocieplne np. nietoperze.
a gdzie to przeczytałe? bo wydaje mi się to wierutn? bzdur? - zwłaszcza, że wirus wcieklizny przenosi się nie z krwi? tylko przez układ nerowowy to włanie bariera krew - układ nerowy utrudnia szybkie wytworzenie przeciwciał... a z tego co wiem to komary nie "zasysaj?" komórek nerowowych tylko krew sensu stricte
dodatkowo bzdurne jest zacytowane stwierdzenie z tego względu, że u nietoperzy w Europie, gdzie ich kontakt z innymi ssakami jest silnie ograniczony, występuje zupełnie inny serotyp wirusa niż tzw wcieklizna naziemna. U nietoperzy występuje kilka serotypów ale wszystkie s? zupełnie inne od znanej powszechnie wcieklizny występuj?cej u lisów, psów, kotów, jenotów etc. Najbardziej popularny u nietoperzy w Europie jest EBL (European Bat Lyssavirus). Sprawa jest wielce skomplikowana i nadal nie do końca jasna (co do patogennoci itd - trwaj? intensywne badania również w Polsce). Mam nadzieję, że niebawem uda się zrobić wykład na ten temat w Akademii Chiropterologicznej. Dodam tu, że u występuj?cych w południowej Ameryce wapirów występuje wcieklizna "klasyczna" ale one maj? kontakt z innymi ssakami z wiadomych względów
i na koniec cytat z OKCh dostępny w sicie:
Cytat:
Szczepy wirusa izolowane w latach 1985-1994 pochodziły od mroczka póĽnego (Eptesicus serotinus) i zostały okrelone jako pi?ty serotyp wirusa wcieklizny (EBL), który pojawił się wród nietoperzy europejskich [...] Należy s?dzić, że wcieklizna nietoperzy występuje sporadycznie na terenie północnej, rodkowej i prawdopodobnie południowej Polski. Jest to proces niezależny od wcieklizny dzikich zwierz?t (odmienne serotypy wirusa)
To ja odpowiem
Może wyst?pić u wszystkich gatunków; zdecydowanie najczęciej była wykrywana u mroczka póĽnego. W Polsce oprócz mroczka póĽnego chyba jeszcze tylko mroczek posrebrzany miał potwierdzona wciekliznę.
w ich martwych ciałach rozwijaj? się róznego typu bezkregowce - np. muchy. To one oraz komary s? w prawie 100% sprawc? przenoszenia wcieklizny na inne zwierzęta stałocieplne np. nietoperze.
ależ by wtedy było wiele przypadków wcieklizny wród np. zwierz?t gospodarskich no i ... ludzi. Zgadzam się z Mopkiem - wierutna bzdura.
w ich martwych ciałach rozwijaj? się róznego typu bezkregowce - np. muchy. To one oraz komary s? w prawie 100% sprawc? przenoszenia wcieklizny na inne zwierzęta stałocieplne np. nietoperze.
No włanie, ta wersja mi nie pasuje. Ani jako informacja - bo mam w glowie zupełnie inne-, ani jako perspektywa w czasie spaceru
Cytat:
U nietoperzy występuje kilka serotypów ale wszystkie s? zupełnie inne od znanej powszechnie wcieklizny występuj?cej u lisów, psów, kotów, jenotów etc.
A to wyjania już moje w?tpliwoci. Bo po wejciu na w?tek o kotach mój mózg ładnie skojarzył informacje i zasetrwował mi sen o wciekłym kocie, który polował na nietoperze i jeden mu uciekł - wiadomo- zarażony. Brrr Nie doć, że głupie, to straszne.
Cytat:
Grzeborzub, więcej zrozumienia dla "modemowców" przecież:
Izu napisał/a:
[...]niestety mój dostęp do netu jest bardzo limitowany i nie mam czasu na spokojne przeszperanie [...]
Wyjaniam, że mam stałe ł?cze, ale również stał? obecnoć dwóch małych ssaków Homo sapiens, z czego jeden jest bardzo ss?cy. To wpływa również na szybkoć i jakoć pisania ...
Więc dziękuję za niespławienie mnie...
a gdzie to przeczytałe? bo wydaje mi się to wierutn? bzdur? - zwłaszcza, że wirus wcieklizny przenosi się nie z krwi?
]
To dlaczego wystarczy tylko kontakt z zakażonym zwierzeciem - bez dotykania jego układu nerwowego - który to układ notabene poraża?
Cytat:
Grzegorzb - poproszę o Ľródło Twoich wiadomoci
wklep w net "Wcieklizna +objawy +zakażenia" - te pochodziły akurat z stron instytutu wurusologii z Puław i stron wydziału weterynaryjnego SGGW.
[ Dodano: 2005-01-31, 11:14 ]
Cytat:
dodatkowo bzdurne jest zacytowane stwierdzenie z tego względu, że u nietoperzy w Europie, gdzie ich kontakt z innymi ssakami jest silnie ograniczony
Myslisz w sposób strasznie uproszczony - dlaczego kontakt jest ograniczony?
Komary, gzy, muchy, kasaj? zwierzynę a same stanowi? pokarm dla nietoperzy nie ? czy w Polsce s? nietoperze rolinożerne? - i to jest kontakt nietoperz - zwierzę.
[ Dodano: 2005-01-31, 11:18 ]
Cytat:
ależ by wtedy było wiele przypadków wcieklizny wród np. zwierz?t gospodarskich no i ... ludzi. Zgadzam się z Mopkiem - wierutna bzdura
j.w. z glist? ludzk? tez możesz nie miesc bezporedniego kontaktu - może się w nich wytarzac i nic Ci nie bedzie ale wystarczy jedno jajko i jeste ugotowana - co innego nosiciel co innego zywiciel.
Nie chodzi o to że komar k?sa - tu masz rację - t? drog? roznosiło by się wiele chorób - tak jak malariia - chodzi o to że nietoprzerz je zjada. Przez odwrotn? analogię - zjedzenie i kilograma zarażonych komarów malari? nie spowoduje u człowieka zarażenia, ale wystarczy że jeden uk?si i masz przechlapane.
[ Dodano: 2005-01-31, 11:26 ]
Cytat:
Może wyst?pić u wszystkich gatunków; zdecydowanie najczęciej była wykrywana u mroczka póĽnego. W Polsce oprócz mroczka póĽnego chyba jeszcze tylko mroczek posrebrzany miał potwierdzona wciekliznę.
I tu jest setno sprawy - Dzieki Judy. była wykrywana - czyli kto złapał, znalazł oznaczył gatunek, stwierdził objawy wcieklizny - a ile z nietoperzy ginie "w samotnoci" żeby stwierdzić ze jaki czynnik występuje w obrębie jakiej populacji trzeba znac wielkoc populacji. W sytuacji gdy jak pisz? rozwój choroby do kilku miesięcy a stan widoczny trwa 4-5 dni i kończy sie smierci? wiec de facto prawdopodobienstwo trafienia na pieni?cego się nietoperza jest nikłe. Poza tym czy ktos łapi?c nietoparze pobiera próbki do badan na wciekliznę w okresie kiedy jest w inkubacji? w?tpię
odpowiem Grzegorzub na wszystkie Twoje pytania - powiedz mi jednak najpierw (podaj konkretny link - ten: http://www.pfm.pl/u235/navi/199267 nie działa) sk?d pochodzi dokładnie ten cytat:
Cytat:
Przykłady: - wcieklizna - Ľródłem zakażenia s? zwierzęta mięsożerne psy, koty, lisy, wilki - w ich martwych ciałach rozwijaj? się róznego typu bezkregowce - np. muchy. To one oraz komary s? w prawie 100% sprawc? przenoszenia wcieklizny na inne zwierzęta stałocieplne np. nietoperze.
bo chciałbym autora zapytać o Ľródło tych sensacyjnych wiadomoci - i nie odbieraj wszystkiego tak personalnie w końcu to nie Twoje jak rozumiem słowa?
ps
trochę strach spać w lesie.. tyle komarów się czai do okoła
odpowiem Grzegorzub na wszystkie Twoje pytania - powiedz mi jednak najpierw (podaj konkretny link - ten: http://www.pfm.pl/u235/navi/199267 nie działa) sk?d pochodzi dokładnie ten cytat:
u mnie działa - wklep hasło - portal farmaceutyczno - medyczny - może tak do tego dotrzesz. Z którj strony pochodził konkretnie ten link nie pamiętam - przegl?dałem strony po kolei i wyci?gałem do worda.
[ Dodano: 2005-02-01, 08:16 ]
Cytat:
ps
trochę strach spać w lesie.. tyle komarów się czai do okoła
http://www.pfm.pl/u235/navi/199267
i trochę przydługi ale tez istotny
patrz tutaj
Hmm ale w tych tekstach, do których podałe linki nie ma nic o tym, że wciekliznę mog? przenosić komary chyba że co mi umknęło
Poza tym s? gatunki nietoperzy, które nie jedz? komarów, czyli u nich nie powinno występować zakażenie wcieklizn? (wg tego , co pisałe ile postów wyżej)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum