FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Dlaczego się wściekają??
Autor Wiadomość
grzegorzb 

Wysłany: 2005-02-01, 14:13   

Cytat:
które nie jedz? komarów, czyli u nich nie powinno występować zakażenie wcieklizn?

nawet jesli nie jedz? to mog? się stykać z takimi co jedz? - tak na moj? logikę :mrgreen: a tej storony też szukam i zaluje że nie zapisałem jej linka.
Tak w ogóle to przydałby się tu jakis wirusolog :wink:

Marfu 

Wysłany: 2005-02-01, 17:30   

Nie ma co szukac wirusologa - przeciez to jest po prostu bzdura. Ale jak znajdziesz link, to ja znajde wirusologa, jeszcze od wscieklizny :-)

grzegorzb 

Wysłany: 2005-02-04, 13:48   

Cytat:
Nie ma co szukac wirusologa - przeciez to jest po prostu bzdura. Ale jak znajdziesz link, to ja znajde wirusologa, jeszcze od wscieklizny

Byłem szybszy i znalazłem parazytologa - "siedział we wciekliznie" jaki czas temu. Z jego wypowiedzi wynika że nie jest wykluczone iż nietoperze mog? być zarazone przez przez komary . Musi być jednak -bardzo specyficzna sytuacja - wirus wcieklizny nie wystepuje w krwioobiegu "zywiciela" - umiejscawia się w systemie newrowym i występuje w linie i luzie - wiec jesli jaki komar dziabnie lisa w nos to potencjalnie może przeniesć wirusa na nietoperza ale nie w krwi ale "na sobie" następnie taki komar z wirusem musi być połknięty przez nietoperza i dostaje się do jego liny. Czyli teoretycznie mozliwe. Jednak podobno nikt nie prowadził "monitoringu" zarażania się nietoperzy a wiele z nich może być nosicielami wcieklizny - i zyć z ni? długi okres czasu zupełnie bez objawowo. Czyli wszystko możliwe - ponieważ wirus "urzęduje" w korze mózgowej wiec praktycznie każdego zdechłego nietoperza trzeba by badać - czy kto to robi? Jaki procent zdechły się znajduje? Tak z czystej ciekawoci pytam..
Podobno wirus przeżywa do -50stopni i do roku poza organizmem ?
a może odwracaj?c kota ogonem - czy padły zarażony nietoperz może być żródłem zarażenia dla zjadaj?cego go np - lisa?

Marfu 

Wysłany: 2005-02-04, 14:07   

Ale strony nie znalazles... I to szkoda...

Rey 

Wysłany: 2005-05-31, 07:07   

Nietoperze atakuj?!.

GacOlka 

Wysłany: 2005-05-31, 15:30   

Afera w mediach - słyszałam dzi o tym w kurierze... :?

W artykule jest napisane:
"Mroczek póĽny, bo do tego gatunku należy nietoperz, potrafi przemieszczać się na odległoć tysięcy kilometrów."
Na tysi?ce kilometrów - czy to prawda???

Batman 

Wysłany: 2005-05-31, 16:00   

Oczywicie że nie, ale co tam dziennikarza obchodzi taka drobnostka że nie ten tylko inny gat. może pokonywać takie odległoci - liczy się by jak najbardziej wzbudzić sensację i jakie to nieprawdopodobne to s? zwierzęta: lataj? tysiace kilometrów, czasem po to, by kogo pogryĽć - sensacja jak ... :evil:

Jeli chodzi o sam fakt przelotów serotinusa, to najdłuższy przelot odnotowany wyniósł 330 km bodaj na Wyspach Brytyjskich, natomiast w Polsce to 88 km.
(dane za Poznajemy nietoperze OTON Wa-wa2000).

GacOlka 

Wysłany: 2005-05-31, 20:07   

Tak czy inaczej - promień rażenia 88km. - poważna sprawa :wink:

Batman 

Wysłany: 2005-06-01, 16:05   

Znalazłem kolejne artykuły na ten temat:
http://miasta.gazeta.pl/lodz/1,35153,2732159.html - to samo,
http://miasta.gazeta.pl/lodz/1,35153,2740151.html - informacje o kolejnych przypadkach

[ Dodano: 2005-06-01, 17:08 ]
http://miasta.gazeta.pl/lodz/1,35153,2732164.html i jeszcze ta ogólna o nietoperzach, z jednym błędem. Warto zwrócić uwagę na wyrazon? opinię :!:

Karla 

Wysłany: 2005-06-07, 14:28   

Jest całkiem niezły ci?g dalszy tej sprawy ze "wciekłymi nietoperzami" z Łodzi. Ukazał się "zachwycajacy artykuł we wczorjaszym Fakcie (jak ja nie znoszę tej gazety...) :evil: z takimi tekstami jak "mierć w paszczy nietoperza; wciekła mierć; nietoperz grasował w łódzkiem...". Mieszkańcy zdziwieni że jak się bierze nietoperza w rękę to gryzie, albo jak dĽga patykiem do groĽnie syczy i pewnie wciekły... Po prostu tragedia ...

A do tego okazało się że genialny grrrr :evil: powiatowy lekarz weterynarii chciał eksterminować cał? kolonię!!! Ale ponoć już przyhamował i będzie brał grupę do analiz... Kto jak to ale PLW powinien zachowac zdrowy rozs?dek...

normalnie brak mi słów....

Karla

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2005-10-11, 11:29   

o 13:00 na "eremefie" maj? mówić o przypadku wcieklizny zaobserwowanej u "gacka" w Olsztynie.

[ Dodano: 11-10-05, 14:42 ]
tutaj można posłuchać tej audycji

Tak na marginesie, okrelenie "gacek" to nie jest moje "widzimisie" tylko w ten sposób okrelili tego nietoperza w zwiastunie zapowiadaj?cym reportaż

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Rey 

Wysłany: 2005-11-02, 08:28   

Cytat:
Mordercze nietoperze

Wskutek postępuj?cego wylesiania Amazonii tysi?ce nietoperzy wampirów, pozbawionych swoich siedlisk, pojawiło się na północy Brazylii i roznosi wciekliznę; w ci?gu ostatnich dwóch miesięcy pogryzły ponad tysi?c osób. Do wtorku liczba zmarłych wzrosła do 23 - podały władze Brazylii.

Ostatnia ofiara, 20-letnia Valnice Santos, zmarła w zeszłym tygodniu. Wczeniej w jej własnym domu w miecie Turiacu uk?sił j? nietoperz - poinformował epidemiolog z państwowej agencji zdrowia w stanie Maranhao, Henrique Jorge dos Santos.

W ubiegłym miesi?cu wampiry z zarażonej wcieklizn? kolonii zaczęły wlatywać do tysięcy domów. Zabiły 16 osób mieszkaj?cych w pobliżu bagien w miecie Maranhao, położonym 2400 kilometrów na północ od Sao Paulo. Wszystkie ofiary uk?szeń nietoperzy zmarły na wodowstręt - powiedział Santos.

Siedem podobnych wypadków miało miejsce w trzech miastach niedaleko Turiacu, co może wskazywać na to, że chore nietoperze przyleciały ze stanu Para. Włanie w Para nietoperze trac? swoje siedliska wskutek wycinania lasów i zmuszone s? szukać nowych siedlisk - powiedział Santos.

W ci?gu ostatnich dwóch miesięcy przeciwko wciekliĽnie zaszczepiono 1350 osób - powiedział Santos.

Rz?d stanowy walczy z wcieklizn? roznoszon? przez nietoperze, spryskuj?c złapane osobniki trucizn?, w nadziei, że jeli wróc? do swojej kolonii, może uda się j? w ten sposób zlikwidować.

Do atakowania ludzi przez nietoperze dochodzi noc? w domach - wyjanił Santos. Wiele domów w okolicach moczarów i bagien nie ma siatek w oknach, a w podłogach i sufitach s? często szpary. Inwazja zarażonych wcieklizn? nietoperzy zmusza mieszkańców do pozostawania w domach od wieczora i zatykania szczelin w lićmi bananowca lub szmatami - pisze wychodz?ca w Maranhao gazeta "O Imparcial".

Występuj?ce w Ameryce Łacińskiej wampiry karmi? się krwi? zwierz?t ciepłokrwistych - najczęciej ptaków, koni i bydła. W ci?gu dnia pi? w koloniach licz?cych nawet 2 tysi?ce osobników.

Wcieklizna, zwana też wodowstrętem to choroba wywołana przez wirusa, obecnego również w linie. Zakażenie może nast?pić w wyniku pogryzienia, ale również tylko polizania; możliwe jest też zakażenie drog? kropelkow?. Jest chorob? nieuleczaln?, a zarażone zwierzę umiera w męczarniach. Objawy to najpierw podniecenie, szał i ataki agresji. Wkrótce potem dochodzi do porażenia mięni gardła i krtani; zwierzę nie może zaspokoić pragnienia, co staje się przyczyn? mierci, zazwyczaj w przeci?gu dnia od wyst?pienia objawów.

Na wiecie wcieklizn? zaraża się rokrocznie kilkadziesi?t tysięcy ludzi, głównie w krajach podzwrotnikowych. W Brazylii do wybuchów wcieklizny dochodzi od 1986 roku. W 1990 roku zmarły na ni?, według Ministerstwa Zdrowia, 73 osoby.

Zakażenie rozwija się wzdłuż włókien nerwowych i wywołuje zapalenie mózgu, które z reguły prowadzi do zgonu. U człowieka okres wylęgania, czyli od zakażenia do wyst?pienia pierwszych objawów, wynosi od 10 dni do ponad roku, najczęciej 30-50 dni. Aby przeciwdziałać chorobie trzeba oczycić i przemyć ranę, nie tamuj?c przy tym krwawienia, i dwukrotnie podać swoist? immunoglobulinę lub surowicę przeciw wciekliĽnie, a następnie podać w mięsień ramienia szczepionkę przeciw wciekliĽnie.

ródło

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2005-11-02, 13:40   

To ja się tylko pytam dlaczego te nietoperze w końcu na ni? nie padaj? - w końcu s? zarażone ;) Ile trwa okres inkubacji, miesi?c?

A tak na marginesie, włanie się dzi dowiedziałam, że gdzie w Olsztynie na klatce zawisło ogłoszenie Spółdzielni Mieszkaniowej, że zalecana jest ostrożnoć i uważanie na psy i koty bo u znalezionego nietoperza stwierdzono wciekliznę ;)

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

mender 

Wysłany: 2005-11-02, 13:48   

Nie gdzie, tylko pół Olsztyna jest obwieszone. Ludzie sie jednak bardziej ptasiej grypy boja niz wcieklizny i puszczj? swoje pieski i kotki luzem.

kessy 
moderator
Sokola Pani :>

Wysłany: 2005-11-02, 14:10   

Skoro wiesz, to może wiesz co to był za nietoperz? (gatunek)

[i] Winer [i]
Poznaj moje smoki.

Odpowiedz do tematu