które nie jedz? komarów, czyli u nich nie powinno występować zakażenie wcieklizn?
nawet jesli nie jedz? to mog? się stykać z takimi co jedz? - tak na moj? logikę a tej storony też szukam i zaluje że nie zapisałem jej linka.
Tak w ogóle to przydałby się tu jakis wirusolog
Nie ma co szukac wirusologa - przeciez to jest po prostu bzdura. Ale jak znajdziesz link, to ja znajde wirusologa, jeszcze od wscieklizny
Byłem szybszy i znalazłem parazytologa - "siedział we wciekliznie" jaki czas temu. Z jego wypowiedzi wynika że nie jest wykluczone iż nietoperze mog? być zarazone przez przez komary . Musi być jednak -bardzo specyficzna sytuacja - wirus wcieklizny nie wystepuje w krwioobiegu "zywiciela" - umiejscawia się w systemie newrowym i występuje w linie i luzie - wiec jesli jaki komar dziabnie lisa w nos to potencjalnie może przeniesć wirusa na nietoperza ale nie w krwi ale "na sobie" następnie taki komar z wirusem musi być połknięty przez nietoperza i dostaje się do jego liny. Czyli teoretycznie mozliwe. Jednak podobno nikt nie prowadził "monitoringu" zarażania się nietoperzy a wiele z nich może być nosicielami wcieklizny - i zyć z ni? długi okres czasu zupełnie bez objawowo. Czyli wszystko możliwe - ponieważ wirus "urzęduje" w korze mózgowej wiec praktycznie każdego zdechłego nietoperza trzeba by badać - czy kto to robi? Jaki procent zdechły się znajduje? Tak z czystej ciekawoci pytam..
Podobno wirus przeżywa do -50stopni i do roku poza organizmem ?
a może odwracaj?c kota ogonem - czy padły zarażony nietoperz może być żródłem zarażenia dla zjadaj?cego go np - lisa?
Afera w mediach - słyszałam dzi o tym w kurierze...
W artykule jest napisane:
"Mroczek póĽny, bo do tego gatunku należy nietoperz, potrafi przemieszczać się na odległoć tysięcy kilometrów."
Na tysi?ce kilometrów - czy to prawda???
Oczywicie że nie, ale co tam dziennikarza obchodzi taka drobnostka że nie ten tylko inny gat. może pokonywać takie odległoci - liczy się by jak najbardziej wzbudzić sensację i jakie to nieprawdopodobne to s? zwierzęta: lataj? tysiace kilometrów, czasem po to, by kogo pogryĽć - sensacja jak ...
Jeli chodzi o sam fakt przelotów serotinusa, to najdłuższy przelot odnotowany wyniósł 330 km bodaj na Wyspach Brytyjskich, natomiast w Polsce to 88 km.
(dane za Poznajemy nietoperze OTON Wa-wa2000).
_________________ _______________________________________
Ku pamięci Winera
Jest całkiem niezły ci?g dalszy tej sprawy ze "wciekłymi nietoperzami" z Łodzi. Ukazał się "zachwycajacy artykuł we wczorjaszym Fakcie (jak ja nie znoszę tej gazety...) z takimi tekstami jak "mierć w paszczy nietoperza; wciekła mierć; nietoperz grasował w łódzkiem...". Mieszkańcy zdziwieni że jak się bierze nietoperza w rękę to gryzie, albo jak dĽga patykiem do groĽnie syczy i pewnie wciekły... Po prostu tragedia ...
A do tego okazało się że genialny grrrr powiatowy lekarz weterynarii chciał eksterminować cał? kolonię!!! Ale ponoć już przyhamował i będzie brał grupę do analiz... Kto jak to ale PLW powinien zachowac zdrowy rozs?dek...
Wskutek postępuj?cego wylesiania Amazonii tysi?ce nietoperzy wampirów, pozbawionych swoich siedlisk, pojawiło się na północy Brazylii i roznosi wciekliznę; w ci?gu ostatnich dwóch miesięcy pogryzły ponad tysi?c osób. Do wtorku liczba zmarłych wzrosła do 23 - podały władze Brazylii.
Ostatnia ofiara, 20-letnia Valnice Santos, zmarła w zeszłym tygodniu. Wczeniej w jej własnym domu w miecie Turiacu uk?sił j? nietoperz - poinformował epidemiolog z państwowej agencji zdrowia w stanie Maranhao, Henrique Jorge dos Santos.
W ubiegłym miesi?cu wampiry z zarażonej wcieklizn? kolonii zaczęły wlatywać do tysięcy domów. Zabiły 16 osób mieszkaj?cych w pobliżu bagien w miecie Maranhao, położonym 2400 kilometrów na północ od Sao Paulo. Wszystkie ofiary uk?szeń nietoperzy zmarły na wodowstręt - powiedział Santos.
Siedem podobnych wypadków miało miejsce w trzech miastach niedaleko Turiacu, co może wskazywać na to, że chore nietoperze przyleciały ze stanu Para. Włanie w Para nietoperze trac? swoje siedliska wskutek wycinania lasów i zmuszone s? szukać nowych siedlisk - powiedział Santos.
W ci?gu ostatnich dwóch miesięcy przeciwko wciekliĽnie zaszczepiono 1350 osób - powiedział Santos.
Rz?d stanowy walczy z wcieklizn? roznoszon? przez nietoperze, spryskuj?c złapane osobniki trucizn?, w nadziei, że jeli wróc? do swojej kolonii, może uda się j? w ten sposób zlikwidować.
Do atakowania ludzi przez nietoperze dochodzi noc? w domach - wyjanił Santos. Wiele domów w okolicach moczarów i bagien nie ma siatek w oknach, a w podłogach i sufitach s? często szpary. Inwazja zarażonych wcieklizn? nietoperzy zmusza mieszkańców do pozostawania w domach od wieczora i zatykania szczelin w lićmi bananowca lub szmatami - pisze wychodz?ca w Maranhao gazeta "O Imparcial".
Występuj?ce w Ameryce Łacińskiej wampiry karmi? się krwi? zwierz?t ciepłokrwistych - najczęciej ptaków, koni i bydła. W ci?gu dnia pi? w koloniach licz?cych nawet 2 tysi?ce osobników.
Wcieklizna, zwana też wodowstrętem to choroba wywołana przez wirusa, obecnego również w linie. Zakażenie może nast?pić w wyniku pogryzienia, ale również tylko polizania; możliwe jest też zakażenie drog? kropelkow?. Jest chorob? nieuleczaln?, a zarażone zwierzę umiera w męczarniach. Objawy to najpierw podniecenie, szał i ataki agresji. Wkrótce potem dochodzi do porażenia mięni gardła i krtani; zwierzę nie może zaspokoić pragnienia, co staje się przyczyn? mierci, zazwyczaj w przeci?gu dnia od wyst?pienia objawów.
Na wiecie wcieklizn? zaraża się rokrocznie kilkadziesi?t tysięcy ludzi, głównie w krajach podzwrotnikowych. W Brazylii do wybuchów wcieklizny dochodzi od 1986 roku. W 1990 roku zmarły na ni?, według Ministerstwa Zdrowia, 73 osoby.
Zakażenie rozwija się wzdłuż włókien nerwowych i wywołuje zapalenie mózgu, które z reguły prowadzi do zgonu. U człowieka okres wylęgania, czyli od zakażenia do wyst?pienia pierwszych objawów, wynosi od 10 dni do ponad roku, najczęciej 30-50 dni. Aby przeciwdziałać chorobie trzeba oczycić i przemyć ranę, nie tamuj?c przy tym krwawienia, i dwukrotnie podać swoist? immunoglobulinę lub surowicę przeciw wciekliĽnie, a następnie podać w mięsień ramienia szczepionkę przeciw wciekliĽnie.
To ja się tylko pytam dlaczego te nietoperze w końcu na ni? nie padaj? - w końcu s? zarażone Ile trwa okres inkubacji, miesi?c?
A tak na marginesie, włanie się dzi dowiedziałam, że gdzie w Olsztynie na klatce zawisło ogłoszenie Spółdzielni Mieszkaniowej, że zalecana jest ostrożnoć i uważanie na psy i koty bo u znalezionego nietoperza stwierdzono wciekliznę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum