Wysłany: 2005-01-25, 02:31 Będzie z tego mieszkanko?
Przedstawiam na poniższej fotce budkę wykonan? z myl? o nietoperzach w ramach konkursu z udziałem dzieci, o którym wspomniałem już w tym miejscu .
Konstrukcja jest skręcona wkrętami. Klapa umożliwiaj?ca skontrolowanie kryjówki jest umocowana na zawiasach (co widać na zdjęciu). Wlot nie jest (niestety) w postaci długiej poziomej szczeliny tylko w formie dwóch trójk?tnych otworów po bokach budki, w dolnej częci komory. W najszerszym miejscu maj? one po ponad 2 cm i dlatego się obawiam, że mog? się wcisn?ć nimi niektóre dziuplaki. Mimo to chciałbym wierzyć, że budka ta ma szanse na zasiedlenie przez nietoperze.
Jak ocenilibycie tę konstrukcję na podstawie tylko zdjęcia? Czy s? znane typy budek rozrodczych dla nietoperzy podobne do tej?
Jeszcze nie wiem, może nawet obok miejsca pracy czyli w "dzikiej" częci parku przy muzeum. Trochę trzeba będzie uważać przy kontrolowaniu, bo w momencie otwarcia drzwiczek może wypać gniazdo, jeli jakie ptaki zasiedl? wczeniej budkę.
Dodam jeszcze że autorka tej "kompozycji" została nagrodzona za jej wykonanie. Była to jedyna budka z przeznaczeniem dla nietoperzy przy ok. 50 budkach dla ptaków.
Wysłany: 2005-01-25, 11:40 Re: Będzie z tego mieszkanko?
echen napisał/a:
[...]Wlot nie jest (niestety) w postaci długiej poziomej szczeliny tylko w formie dwóch trójk?tnych otworów po bokach budki, w dolnej częci komory. Czy s? znane typy budek rozrodczych dla nietoperzy podobne do tej?
Podczas ubiegłorocznego liczenia bocianów odwiedziłem pewnego jegomocia, który na zdecydowanej większoci drzew w swoim przydomowym zagajniku miał zamontowane budki najróżniejszego rodzaju - wród nich były również podobne do tej na Twoim zdjęciu z t? jednak różnic?, że te dwa trójk?tne wejcia były nie na dole lecz u góry. Na moje pytanie dla kogo ta budka ów goć odrzekł, że dla nietoperzy i zbudował j? wg jakiej ksi?żki
Wg mnie Twoja budka cieszyć się bedzie mniejszym zainteresowaniem dziuplaków niż ta któr? ja widziałem. W Twojej, przy próbie budowy gniazda zostałby zasłonięty otwór wejciowy co pewnie zniechęci ptaszyny do zamieszkania
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
wród nich były również podobne do tej na Twoim zdjęciu z t? jednak różnic?, że te dwa trójk?tne wejcia były nie na dole lecz u góry. Na moje pytanie dla kogo ta budka ów goć odrzekł, że dla nietoperzy i zbudował j? wg jakiej ksi?żki
te dwa trójk?tne wejcia były nie na dole lecz u góry
Krotomku, czy tamta budka była taka sama tylko powieszona odwrotnie w stosunku do tej przedstawionej na zdjęciu, czy była jednak inna (tzn. miała też najostrzejszy k?t trójk?tnej bocznej ciany u dołu a otwory u góry)? Trochę zawile pytam ale chyba da się zrozumieć...
[ Dodano: 2005-01-25, 11:57 ]
A słyszałem, że wykonawczyni tej budki też robiła j? wg jakiego projektu, podobno zaczerniętego z internetu czy z ksi?żki.
[...]czy tamta budka była taka sama tylko powieszona odwrotnie w stosunku do tej przedstawionej na zdjęciu, czy była jednak inna (tzn. miała też najostrzejszy k?t trójk?tnej bocznej ciany u dołu a otwory u góry)?[...]
zdecydowanie była taka jak ta (pewnie faciu nie przyuważył, że trzyma ksi?żke do góry nogami )
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum