FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
Google  

Poprzedni temat «» Następny temat
Będzie z tego mieszkanko?
Autor Wiadomość
echen 

Wysłany: 2005-01-25, 02:31   Będzie z tego mieszkanko?

Przedstawiam na poniższej fotce budkę wykonan? z myl? o nietoperzach w ramach konkursu z udziałem dzieci, o którym wspomniałem już w tym miejscu .
Konstrukcja jest skręcona wkrętami. Klapa umożliwiaj?ca skontrolowanie kryjówki jest umocowana na zawiasach (co widać na zdjęciu). Wlot nie jest (niestety) w postaci długiej poziomej szczeliny tylko w formie dwóch trójk?tnych otworów po bokach budki, w dolnej częci komory. W najszerszym miejscu maj? one po ponad 2 cm i dlatego się obawiam, że mog? się wcisn?ć nimi niektóre dziuplaki. Mimo to chciałbym wierzyć, że budka ta ma szanse na zasiedlenie przez nietoperze.
Jak ocenilibycie tę konstrukcję na podstawie tylko zdjęcia? Czy s? znane typy budek rozrodczych dla nietoperzy podobne do tej?

skrzynka.jpg
Plik ściągnięto 363 raz(y) 24.74 KB

Marfu 

Wysłany: 2005-01-25, 10:43   

Z takim wejsciem sie nie spotkalem, ale trojkatne na przekroju bywaly. Powiesimy i zobaczymy...

zwirek 

Wysłany: 2005-01-25, 10:53   

Bardzo ciekawa kompozycja! :-D A gdzie masz to zamiar zawiesic??

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2005-01-25, 11:12   

ta budka wygl?da jak odwrócona ''do góry nogami'' budka dla pełzaczy.

echen 

Wysłany: 2005-01-25, 11:20   

zwirek napisał/a:
A gdzie masz to zamiar zawiesic??
Jeszcze nie wiem, może nawet obok miejsca pracy czyli w "dzikiej" częci parku przy muzeum. Trochę trzeba będzie uważać przy kontrolowaniu, bo w momencie otwarcia drzwiczek może wypać gniazdo, jeli jakie ptaki zasiedl? wczeniej budkę.
Dodam jeszcze że autorka tej "kompozycji" została nagrodzona za jej wykonanie. Była to jedyna budka z przeznaczeniem dla nietoperzy przy ok. 50 budkach dla ptaków.

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2005-01-25, 11:40   Re: Będzie z tego mieszkanko?

echen napisał/a:
[...]Wlot nie jest (niestety) w postaci długiej poziomej szczeliny tylko w formie dwóch trójk?tnych otworów po bokach budki, w dolnej częci komory. Czy s? znane typy budek rozrodczych dla nietoperzy podobne do tej?

Podczas ubiegłorocznego liczenia bocianów odwiedziłem pewnego jegomocia, który na zdecydowanej większoci drzew w swoim przydomowym zagajniku miał zamontowane budki najróżniejszego rodzaju - wród nich były również podobne do tej na Twoim zdjęciu z t? jednak różnic?, że te dwa trójk?tne wejcia były nie na dole lecz u góry. Na moje pytanie dla kogo ta budka ów goć odrzekł, że dla nietoperzy i zbudował j? wg jakiej ksi?żki :?
Wg mnie Twoja budka cieszyć się bedzie mniejszym zainteresowaniem dziuplaków niż ta któr? ja widziałem. W Twojej, przy próbie budowy gniazda zostałby zasłonięty otwór wejciowy co pewnie zniechęci ptaszyny do zamieszkania :roll:

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Corvus 
moderator
..ichtio-mod...

Wysłany: 2005-01-25, 11:47   

Cytat:
wród nich były również podobne do tej na Twoim zdjęciu z t? jednak różnic?, że te dwa trójk?tne wejcia były nie na dole lecz u góry. Na moje pytanie dla kogo ta budka ów goć odrzekł, że dla nietoperzy i zbudował j? wg jakiej ksi?żki

...taki typ budowy ma włanie budka dla pełzaczy.

echen 

Wysłany: 2005-01-25, 11:55   

krotom napisał/a:
te dwa trójk?tne wejcia były nie na dole lecz u góry

Krotomku, czy tamta budka była taka sama tylko powieszona odwrotnie w stosunku do tej przedstawionej na zdjęciu, czy była jednak inna (tzn. miała też najostrzejszy k?t trójk?tnej bocznej ciany u dołu a otwory u góry)? Trochę zawile pytam ale :roll: chyba da się zrozumieć...

[ Dodano: 2005-01-25, 11:57 ]
A słyszałem, że wykonawczyni tej budki też robiła j? wg jakiego projektu, podobno zaczerniętego z internetu czy z ksi?żki.

krotom 
administrator
ludź od prądu

Wysłany: 2005-01-25, 12:21   

echen napisał/a:
[...]czy tamta budka była taka sama tylko powieszona odwrotnie w stosunku do tej przedstawionej na zdjęciu, czy była jednak inna (tzn. miała też najostrzejszy k?t trójk?tnej bocznej ciany u dołu a otwory u góry)?[...]

zdecydowanie była taka jak ta :!: (pewnie faciu nie przyuważył, że trzyma ksi?żke do góry nogami :roll: )

stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
:cry: Winer'owi... Q pamięci :(

Odpowiedz do tematu