A w grudniu... zostanie zinwentaryzowany pod względem nietoperzy krzyzacki zamek (a własciwie jego stara czesc) w Działdowie! Chyba po raz pierwszy od kilku stuleci W tym celu zaprosiłem Koło Chiropterologiczne z UWM w Olsztynie. Mam nadzieje, ze najdziemy cos ciekawego... A jezeli nawet nie to i tak sie nieco podszkole na bardziej pospolitych gatunkach.
Liczenie mialo sie odbyc w grudniu. Ale z grudnia zrobił sie luty . Na zamku zostaly znalezione 4 nietoperze: 2 gacki brunatne, 1 mroczek pozny i 1 nocek rudy. Oprocz jednego gacka brunatnego, ktorego oznaczylem ja , reszte oznaczal Leszek Kozirog z Olsztynskiego kola Salamandry. Poza tym wokol nas krazyly jeszcze co najmniej dwa nietoperki. Ciekawostka byl nietoperz zamurowany w szczelinie ! Wystawal tylko kawalek pyszczka a reszta byla przykryta warstwa cementu. Byc moze byl juz martwy jak go zamurowali (na zamku byly przeprowadzane liczne remonty, z ktorych zaden nie zostal ukonczony). A moze byl to nietoperz z XIII wieku?
Nietoperzy jak widac wiele nie bylo. Byc moze przyczynil sie do tego wzrost temperatury w ostatnich dniach? Być moze zawazył fakt, ze kilka dni temu wiekszosc zabitych deskami okien zostala otwarta? Byc moze nietoperze na dzialdowskim zamku sa systematycznie ploszone przez ludzi, ktorzy wykorzystuja jego gotycka czesc jako magazyn. Niemniej jednak humory wszystkim dopisaly i za rok ponownie bedziemy ich tam szukac. Pozdrawiam wszystkich uczestnikow, w tym szczegolnie czlonkow TPB z Mlawy - Krzyska (antka) i Piotrka !!!
Ostatnio zmieniony przez mender 2004-02-07, 20:11, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum