Witam wszytkich.
Nie jestem fachowcem nietoperzowym , dlatego proszę o pomoc w identyfikacji, jeli będzie możliwa . Tego kolegę spotkałem w rodku dnia nad mał? rzek? na poligonie okuniewskim. Nie byłem przygotowany na fotografowanie zwierz?t i zabrałem za słaby film (100) . Przepraszam więc za jakoć. Nie dałem tego zdjęcia do zagadek bo kompletnie nie wiem jaki to może być gatunek.
p.s ma nadzieję, że wiadomoć i zdjęcie wyjdzie ok. Pierwszy raz to robię
pzdr.
[ Dodano: 2004-04-18, 18:14 ]
Jeszcze jedno zdjęcie. Może pomoże. Niestety, tak samo fatalne jak pierwsze. Czy to może być nocek rudy?
Tez stawiam na rudego. Pioter - podaj jak najwiecej szczegolow, bo Grzegorz (zarejestrowany, choc milczacy...) zbiera obecnie takie materialy, wiec jakbys chcial je przekazac do wykorzystania, bedziemy wszyscy bardzo szczesliwi. Potrzebna bedzie data, godzina, miejsce, pogoda, ewentualnie wszytko inne...
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Dla mnie też to wygl?da na rudasa. dziwne tylko, że ow? obserwację poczyniono w dzień - pewnie co go spłoszyło z zimowiska.
Mam pytanie: czy gdzie w okolicy jest znana jaka kryjówka nbietoperów?
Jeli nie, można byłoby spr. czy nie ma w okolicy czego interesuj?cego, np. starego, dziuplastego drzewa, jakiego mostu czy bunkra.
Osobicie nie spotkałem się, aby nietoperze z rodz. nocek tak same z siebie wychodziły z kryjówek dziennych. (raz obserwowałem wylatuj?ce natterery ok. godz 13.00 w marcu, ale na skutek palenia ognia w bunkrze w którym zimowały
_________________ _______________________________________
Ku pamięci Winera
Witam ponownie
Wybaczcie, że dopiero teraz spieszę z odpowiedziami.
Nietoperka tego spotkałem, jeli dobrze pamiętam, w ostatnim tygodniu marca. Było to ok. 14.00. Miejsce – rzeka Długa na poligonie okuniewskim, ok. 1,5 km w dół rzeki za Okuniewem. Jest to odludne i spokojne miejsce, często się tam wybieram, bo jest bardzo urokliwe. Jest to nieuregulowany fragment rzeki z wieloma przewróconymi drzewami. Jeli potrzeba dokładnej lokalizacji dajcie znać – zaznaczę na mapie. Pogoda była znakomita, bezchmurnie i bezwietrznie, stosunkowo ciepło.
Nietoperek wygl?dał na zachowuj?cego się naturalnie. Kr?żył nad wod? poluj?c na owady. W ogóle się nie bał i podlatywał nawet na dwa metry ode mnie. Co jaki czas odlatywał na pobliskie drzewo a potem z powrotem kręcił te swoje ósemki. Robił to długo i cierpliwie.
Jest możliwe, że gdzie w okolicy zasiedla dziuplę – jest tam sporo starych drzew, głównie olch.
Nie mam informacji o nietoperzach na tym terenie, ale jak wczeniej mówiłem nie siedzę w temacie. Wczeniej się nad tym nie zastanawiałem, ale w okolicy jest kilka bunkrów i parę małych mostków, następnym razem je sprawdzę.
Słyszałem że Bocian ma swoich ludzi w Okuniewie (akcja żaby) – chętnie nawi?że współpracę.
Witam Przyrodników!
Ponieważ już kilka razy złoliwie wywoływano mnie do odpowiedzi, postanowiłem się ujawnić. Tym bardziej, że temat nietoperza lataj?cego w ciagu dnia bardzo mnie zainteresował. Dziękuję fachowcom za oznaczenie gatunku, a autorowi za szczegóły. Mam tylko pytanie. Ponieważ przygotowuję (razem z K. Kasprzykiem) pracę podsumowuj?c? dotychczasowe stwierdzenia nietoperzy lataj?cych w ci?gu dnia w Polsce, chciałbym zapytać, czy moglibymy tę informację zacytować (podaj?c autora)?
Co do miejsca obserwacji, to w pobliżu (bród na Długiej) łapałem kiedy nietoperze w sieci, a jednym ze schwytanych gatunków był włanie nocek rudy.
Pozdrawiam, Grzegorz
przypominam, że w/g regulaminu można pod warunkiem:
Cytat:
Wypowiedzi prezentowane na Forum PRZYRODA s? własnoci? intelektualn? autorów i objęte s? prawem autorskim. Wykorzystywanie całoci wypowiedzi lub ich fragmentów możliwe jest tylko i wył?cznie za zgod? autora z podaniem Ľródła ( adres internetowy Forum PRZYRODA: http://www.bocian.org.pl/forum/ )
[...]przygotowuję (razem z K. Kasprzykiem) pracę podsumowuj?c? dotychczasowe stwierdzenia nietoperzy lataj?cych w ci?gu dnia w Polsce, chciałbym zapytać, czy moglibymy tę informację zacytować (podaj?c autora)? [...]
fajnie będzie w tej pracy wygl?dało żródło:
piotrek; http://www.bocian.org.pl/...p?p=15264#15264
P.S. Czy chodzi o tego słynnego p. Kasprzyka z nie mniej słynnego Torunia ?
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
No ale jak autor sie zgodzi, to chyba mozna bez podawania, ze to z Forum... A moze ktos jeszcze ma takie obserwacje? Grzegorz - scignij znanego Ci Mariusza, on ma borowca wielkiego, bardzo ciekawa obserwacja.
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum