no więc w tym roku kontroluj?c wielk?, poniemieck? studnię (30 m głębokoci i prawie 2 m szerokoci) w zachodniopomorskim znaleĽlimy (z "nic-nie-mówi?cym" forumialnym wagonikiem) 3 osobniki nocka dużego!
znam kilka opuszczonych studni - kto wie kto (i czy) tam sie hibernuje...
czy jest jaki sposób żeby sprawdzić czy na dole co pi nie opuszczaj?c sie na dół (wiecenie latark? nic nie daje-zbyt ciemne ciany studni)
_________________ ogłoszenie:
parkę boćków (którym w głowie prokreacja) do mojej platformy lęgowej przyjmę
stare przysłowie pszczół mówi:
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
[...]chociaz na jakiej glebokosci i czy studnia byla zakryta[...]
1. jakie 10 m głębokoci, studnia mokra - odkryta
2. głębokoć jak wyżej, studnia sucha (wiosn? pewnie woda sie tam pojawia), przykryta blach? (chociaż można swobodnie ręke włożyć bez unoszenia blachy)
3. pozosatałe studnie s? z stosunkowo wysokim poziomem wody (3-5 m od górnego kręgu)
Nie pozwalaj wycinać lasu! Kto wie, może kiedyś będziesz musiał zostać partyzantem!
Ja co roku jezdze do Gorzniensko-Lidzbarskiego PK liczyc nietoperze w studniach, to mozemy przy okazjhi zajrzec... Jak pozwola koledzy z Torunia... Albo niech sami podjada.
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
No wiesz- bylem kiedys w schronie w Tamie Brodzkiej (Krotom pewnie zna) i byly klopoty...
sie wie że zna... swego czasu najlepsze piwo z sokiem w okolicy tam serwowali.
Tuż za Tam? Brodzk? (za torami) rozci?ga sie rozlewisko Drwęcy i bagna tam to jest dopiero co ogl?dać jak byłem troche młodszy to boćka czarnego tam widziałem... no ale to już historia nie na ten dział.
Marfu napisał:
[...]bylem kiedys w schronie w Tamie Brodzkiej [...]
i jaki był efekt tej wizyty? Widziałe co ciekawego? (o ile sobie przypominasz oczywicie)
Cos tam sobie przypominam... zaraz przy wejsciu jest taka rura, w niej nocki... Natterera i rude... I chyba jakis gacek brunatny...
I zagladamy do notatnika terenowego (patrz taki temat w Kuluarach ) - 12 II 1997, Tama Brodzka, schron, 1 nocek Natterera, 1 nocek rudy, 1 gacek brunatny, 1 nocek nieoznaczony.
_________________ Marek Kowalski
Towarzystwo Przyrodnicze "Bocian"
"Żegnam Was. Już wiem..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum